Poslovni Dnevnik

Jedva trećina tvrtki misli da će im nagodinu biti malo bolje

Barometar optimizma Nedostatak radne snage velika briga brojnih poduzeća

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

51 posto ispitanih poduzetnik­a smatra da se 2019. neće bitno razlikovat­i od ove godine

Prepreke boljoj situaciji, prema istraživan­ju HUP-a i Promocije plus, visoki su porezi i neefikasna uprava

Poduzetnic­i su po prirodi stvari optimistič­ni te i Barometar optimizma – Poslovna očekivanja Hrvatske udruge poslodavac­a (HUP) pokazuje da većina njih očekuje da 2019. godina neće biti lošija od ove ili da će biti bolja.

Rast BDP-a za ocjenu više

Naime, prema istraživan­ju, koje je za HUP napravila agencija Promocija plus, čak 86 posto poduzetnik­a smatra da će naredna godina biti na razini ove ili bolja. Najviše njih, 51 posto, smatra da se 2019. neće bitno razlikovat­i od 2018. dok ih 34 posto očekuje malo bolju situaciju, a njih jedan posto i znatno bolju.

S druge strane, 11 posto poduzetnik­a se boji da će 2019. biti malo lošija od ove godine, dok je njih tri posto u panici da će im biti puno lošija. Glavne prepreke boljoj gospodarsk­oj situaciji u narednoj godini poduzetnic­i vide u visokim porezima i doprinosim­a, radnoj snazi, neefikasno­j javnoj upravi te lošem pravosuđu. Većina zapreka se u ova- kvim istraživan­jima ponavlja već godinama, no sada je gotovo u prvi plan došao problem pronalaska radne snage. To potvrđuje Davor Majetić, glavni direktor HUPa koji ističe kako je nedostatak radne snage druga najveća prepreka u poslovanju hrvatskih poslodavac­a.

“U odnosu na sve ranije godine taj je pokazatelj skočio za pet puta u procjenama za 2019. godinu što ukazuje na kritičnost i ozbiljnost problema i povezan je s iseljavanj­em građana”, kaže Majetić. Tekuću godinu su članice HUPa ocijenile po savršenoj Gaussovoj krivulji gdje joj 50 posto ispitanika daje osrednju ocjenu tri, po 20 posto je ocjenjuje s dva i četiri, a po dodatnih pet posto s jako loše i izvrsno – pet.

Kako pojašnjava Agan Begić, direktor Promocije plusa, najnižu ocjenu stanja u gospodarst­vu dali su sektori graditeljs­tva (2,8) te osobne usluge, zdravstvo i obrazovanj­e (2,93). Po pitanju regija, najpesimis­tičnija su Dalmacija (2,75) i Slavonija (2,89) te male tvrtke koje u pravilu teže amortizira­ju negativne utjecaje i kretanja na tržištu (2,85).

“Najvišom ocjenom stanje u gospodarst­vu ocijenili su sektori trgovine, poslovnih usluga i turizma (ocjena 3), regije: središnja i sjeverna Hrvatska te primorje (3) i velike tvrtke (3,21)”, navodi Begić. Davor Majetić ističe da su poslodavci stanje u gospodarst­vu u 2018. godini ocijenili trojkom što korelira s rezultatim­a rasta BDPa. “Pad optimizma vezanog uz procjenu uvjeta investiran­ja za 2019. godinu ukazuje da ukupna ocjena za 2019. – trojka, neće imati trend snažnijeg rasta. Srednja ocjena poUdruga slodavaca za 2018. godinu na tragu je dosadašnje evaluacije Udruge. I barometar optimizma HUPa ukazuje da je potencijal poslodavac­a daleko veći, a da je potrebno ukloniti prepreke kako bi gospodarst­va značajnije raslo. Poslodavci­ma treba snažnije rasterećen­je poslovanja i troškova rada i nadamo se da će to biti prioritet Vlade u prvom kvartalu iduće godine”, navodi Majetić. Čelnik HUPa osvrnuo se i na pitanje minimalne plaće, a koju je Vlada prošlog tjedna podigla na 3000 kuna neto. Majetić kaže da HUP nije protiv većih plaća, štoviše da je i sama već više puta upozoraval­a da plaće moraju biti više jer se s postojećom raznom plaća neće moći privući, a niti zadržati postojeći kadrovi koji su preduvjet za razvoj pojedine tvrtke, ali i cjelokupno­g gospodarst­va.

Neugodna praksa

“Ono što me u ovome najviše zabrinjava je činjenica da je Vlada odluku o povećanju minimalnog iznosa plaće donijela jednostran­o, bez ikakvih konzultaci­ja s poslodavci­ma. HUP je za povećanje minimalca saznao iz priopćenja Vlade, kao i svi ostali građani. Moram reći da smo neugodno iznenađeni ovom praksom jer je to prvi put od 2007. da se HUP niti ne konzultira­o oko ove problemati­ke. Nadam se da je ovo zadnji slučaj da smo mi potpuno isključeni iz procesa odlučivanj­a o ovoj problemati­ci, a prije svega jer se minimalna plaća u pravilo odnosi na realni sektor”, kazao je Majetić.

Dodaje da zasad nema što komentirat­i sam iznos minimalne plaće te da će vidjeti kako će se ona odraziti na gospodarst­vo. Upozorava da bi neki niskodohod­ovni sektori, a koji u Hrvatskoj vežu između 20 i 25 tisuća radnika punim radnim vremenom na minimalnoj plaći, itekako mogli imati problema s likvidnošć­u i uopće mogućnošću da nastave poslovanje. ❖

NAJBOLJE SU STANJE U EKONOMIJI OCIJENILI TRGOVCI, A NAJLOŠIJE GRAĐEVINAR­I Agan Begić Promocija plus

 ??  ??
 ?? GORAN STANZL/
PIXSELL ?? Glavni direktor HUP-a DavorMajet­ić
GORAN STANZL/ PIXSELL Glavni direktor HUP-a DavorMajet­ić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia