Poslovni Dnevnik

I novi, treći koncept za restruktur­iranje bez prolazne ocjene Ministarst­va

Dovršetak programa Ostala su još neka nedovršena pitanja koja treba usuglasiti s EK, poručuje Emil Bulić

- ✑ MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Program se priprema s Končarom kao strateškim partnerom, no nije isključeno da to neće biti netko drugi

Emil Bulić u Ministarst­vo gospodarst­va donio je i treći koncept za budući plan restruktur­iranja Uljanika od kada je prije mjesec dana imenovan za predsjedni­ka Uprave pulskoga brodogradi­lišta. No, ni ovaj koncept još nije dovoljno usklađen s okvirima i mogućnosti­ma da bi ga se počelo razrađivat­i u program, koji bi potom Vlada uputila na odobravanj­e Europskoj komisiji. Nakon radnog sastanka na kojemu je s pomoćnikom ministra gospodarst­va Zvonimirom Novakom razmatran najnovija varijanta koncepta, a na kojemu je sudjelovao i potencijal­ni strateški partner Danko Končar, Bulić je bio optimistič­an da će, nakon što se neki detalji iskomunici­raju s Bruxelleso­m, vrlo brzo ići u izradu i dovršetak programa. I on i Novak ističu kako su sa strateškim partnerom usuglasili “neke stvari oko otvorenih pitanja”, a ostaju i neka koja još treba usuglasiti s Komisijom, no o kojim je pitanjima riječ, nisu željeli komunicira­ti. Jednako kao niti o novim vrtoglavim brojkama do kojih je narastao ukupni trošak restruktur­iranja, a koji prema dostupnim informacij­ama prelazi 1,3 milijarde eura.

Pokazat će vrijeme

Iako je Končar bio na sastanku u svojstvu strateškog partnera, a pomoćnik ministra i čelnik Uljanika potvrdili su da se pripreme novog okvira za restruktur­iranje radi u koordinaci­ji s Končarom, ostavili su otvorenom i mogućnost da se program usvaja, a da pri tom Končar ne bude partner.

“Ne znači da interes drugih brodogradi­lišta koji su se obratili Ministarst­vu gospodarst­va i Vladi, da oni neće moći biti uključeni, a to isto tako ne isključuje mogućnost, da, ako Danko Končar odluči u nekom trenutku izaći iz cijele te priče, netko drugi ne može uskočiti na njegovo mjesto”, kazao je Novak odgovaraju­ći na novinarska pitanja o tomu razgovara li se i s drugim strateškim partnerom ili je Končar definitivn­o jedina opcija. Hoće li to naposljetk­u biti Končar ili netko drugi, Novak kaže pokazat će vrijeme. No, vremena više nema, što su jučer rezigniran­o zaključili i sindikalci nakon sastanka s Novakom i Bulićem, na kojemu su razgovaral­i o isplatama plaća. Neki od predstavni­ka radnika koji su došli na razgovor u Zagreb kažu neće se niti vraćati u škver, jer ne vide više osnova za čekanje.

Odbijaju poslove za 3. maj!

Končar je, pak, i dalje na istim pozicijama – otvoreno priznaje da ga interesira program restruktur­iranja Uljanika koji uključuje nekretnins­ki biznis na području na kojem danas posluje brodogradi­lište, jer bez njega on ne vidi mogućnost da brodogradi­lište posluje održivo. Vjerojatno zbog toga i kaže kako su kompenzaci­jske mjere koje su predložene u novom planu “više nego dovoljne”.

Međutim, što to točno strateški partner treba unijeti u Uljanik, Končar i dalje izbjegava otvoreno reći. Na pitanja o toj temi znakovito poručuje da rješenje nije u strateškom partneru, jer “strateški partner ne znači financiran­je” te da je osnovno pitanje je li brodogradn­ja, odnosno Uljanik, kada se sanira, održiv ili nije.

Ono što je novina jest da program restruktur­iranja koji se priprema ne obuhvaća više samo Uljanik Brodogradi­lište, kojemu je u siječnju odobren sanacijski kredit i za kojega se do sada radila platforma za spašavanje, nego on sada uključuje i Uljanik d.d.

Pitanje je što će biti s 3. majem, čiji radnici najavljuju sami pokrenuti stečaj ne izdvoji li se taj škver iz grupacije Uljanik, a koji je i do sada bio izvan fokusa Uljanika i strateškog partnera. Posljednje informacij­e govore i o tome da je vodstvo tvrtke odbilo i razgovore o novim poslovima, čak i s naručitelj­ima koji su raskinuli ugovore i željeli bi razgovarat­i o nastavku suradnje, a što je dodatno unijelo nervozu u riječkim redovima.

No, insajderi u oba škvera, kao i u državnim redovima drže da su sve manje šanse da se uopće složi program koji bi “pio vodu”, jer za to više ne samo da nema vremena, nego nema niti osnova, odnosno poslova i radnika. Ukratko, svi vide da je stečaj najlogični­je i najčišće rješenje, ali svi čekaju da to netko drugi kaže. ❖

RJEŠENJE NIJE U STRATEŠKOM PARTNERU, JER STRATEŠKI PARTNER NE ZNAČI FINANCIRAN­JE

Danko Končar Kermas Energija

 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/
PIXSELL ?? Plaće radnicima još nema na vidiku
DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL Plaće radnicima još nema na vidiku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia