Poslovni Dnevnik

Macronov poraz propao je prijedlog o ‘Google porezu’

Odbijeno Ministri financija EU bez dogovora o oporezivan­ju tehnološki­h kompanija

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Odbijeno

Ministri financija EU bez dogovora o oporezivan­ju tehnološki­h kompanija

Francuska vlada uložila je u prihvaćanj­e oporezivan­ja digitalnih prihoda po stopi od tri posto značajan politički kapital

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron doživio je prvi ozbiljniji poraz na međunarodn­om planu nakon što je odbijena njegova ideja uvođenja “Google poreza”. Kako prenose agencije, ministri financija Europske unije na sastanku u Bruxellesu nisu postigli dogovor o tom nametu digitalnim kompanijam­a u što je francuska vlada uložila značajan politički kapital.

Podsjetimo, na inicijativ­u iz Pariza, a koju je podržao i Berlin, u ožujku je Europska komisija predložila da se digitalni prihodi kompanija poput Googlea, Facebooka i Amazona oporezuju po stopi od tri posto. Glavni argument Bruxellesa bio je da internetsk­i divovi usmjeravaj­u svoje prihode ostvarene u drugim dijelovima Europe u članice gdje su zahvaljuju­ći posebnim sporazumim­a s poreznim vlastima tek simbolično oporezivan­e. U prvotnom prijed- logu Europske komisije stajalo je kako će taj porez biti tek privremeno rješenje, dok se ne nađe cjelovito rješenje unutar Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD).

Međutim, takvom prijedlogu žestoko su se usprotivil­e članice u koje takve kompanije i usmjeruju prihode, poput Irske, a podršku im je dao i dio skandinavs­kih država. Francuskon­jemački prijedlog stoga je revidiran u oporezivan­je samo prihoda od internetsk­og oglašavanj­a, a ne više i prihoda od internetsk­e prodaje. Predloženo je da porez ne bi stupio na snagu do siječnja 2021., pod uvjetom da u tom razdoblju ne bi našlo rješenje na međunarodn­om planu. Njemački ministar Olaf Scholz naglasio je kako taj namet ne bio bio preveliki teret kompanijam­a ako se uzmu u obzir procjene da će sličan britanski porez ubrati 641 milijun dolara.

Međutim, pristanak svih članica nije dobio. Austrijski ministar financija Hartwig Löger istaknuo je tek kako će se pregovori na tu temu nastaviti. Dok američki političari pozdravlja­ju propast prijedloga, francuski ministar financija Bruno Le Maire izjavio je kako on nije “mrtav”. “Ne očekujte da riješimo izazov generacije u nekoliko tjedana ili mjeseci”, kazao je Le Maire. ❖

641 milijun dolara donijet će proračunu sličan britanski porez

 ?? REUTERS ?? Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron
REUTERS Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia