Poslovni Dnevnik

Dionicama se okreću leđa, dug postaje sve privlačnij­i

Strah od recesije Burze ‘se ruše’ pod pritiskom rasta prinosa na obveznice

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Strah od recesije Burze ‘se ruše’ pod pritiskom rasta prinosa na obveznice

Veći prinosi na kratkoročn­e nego na dugoročne obveznice u pravilu prethodi padu gospodarst­va

Financijsk­a imovina poput dionica i valuta našla se u srijedu pod pritiskom zbog signala s tržišta obveznica koji ukazuju da je recesija “pred vratima”. Prinos na 10-godišnje američke državne obveznice zaronio je na 2,94 posto, najnižu razinu od polovice rujna, pa se razlika između prinosa na 10-godišnje i dvogodišnj­e obveznice smanjila na najnižu razinu u više od 10 godina.

Inverzija krivulje prinosa veći prinosi na kratkoročn­e nego na dugoročne obveznice - u pravilu je u posljednji­h pola stoljeća prethodila recesiji. Dio krivulje već je u inverziji, pa su tako već drugi dan prinosi na dvogodišnj­e i trogodišnj­e obveznice veći nego na petogodiš- nje. Prema podacima američke središnje banke (Fed), inverzija krivulje prinosa najavila je sedam posljednji­h recesija u SAD-u.

No, to nije i potpuno pouzdan pokazatelj jer ta inverzija 1966. i 1998. nije prethodila recesiji. K tome, dio analitičar­a upozorava kako je upitno koliko taj pokazatelj može biti pouzdan u uvjetima trenutnih monetarnih poticaja najvećih središnjih banaka, nezabiljež­enih u modernoj povijesti po opsegu. “U inicijalno­j fazi inšta. verzije krivulje prinosa ulagače zabrinjava pitanje slijedi li recesija. Stoga reagiraju agresivnij­e na loše nego na dobre vijesti. Mislim da bi dolar mogao biti u fazi korekcije u okruženju inverzije krivulje prinosa”, kaže Masafumi Yamamoto, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

Dolar je u srijedu oslabio prema euru za 0,1 posto na 1,1357 dolara, no daleko veći udar pretrpila su dionička trži- Nakon što je u utorak Wall Street potonuo više od tri posto, negativni sentiment prelio se i na europska tržišta, pa su najvažnije burze zaronile na najniže razine u dvije godine. Iako dio analitičar­a očekuje da će Fed iduće godine usporiti povećanje kamata, John Williams, predsjedni­k ogranka Feda u New Yorku, kazao je da bi trebalo očekivati povećanje kamata središnje banke još otprilike godinu dana i pažljivo pratiti rizike na koje ukazuju financijsk­a tržišta.

2,94 posto iznosi prinos na američku 10-godišnju obveznicu

 ?? REUTERS ?? Wall Street je potonuo tri posto, a europske burze pale su na najnižu razinu u dvije godine
REUTERS Wall Street je potonuo tri posto, a europske burze pale su na najnižu razinu u dvije godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia