Poslovni Dnevnik

‘Spremni smo udomiti automobils­ku industriju’

Varaždin ima sve uvjete Gradonačel­nik Čehok nije decidirano rekao je li mu se korejski Hyundai javio radi pokretanja proizvodnj­e cijelih vozila, ali jest da se već neko vrijeme vode pregovori o dolasku autoindust­rije i da sve ide preko Vlade

- ✑ SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ

Nema nikakve službene potvrde da bi korejski Hyundai, jedan od najvećih proizvođač­a automobila u svijetu, došao u Hrvatsku, ali pozvali smo pet glavnih igrača autoindust­rije.

Rekao je to jučer ministar gospodarst­va Darko Horvat, poručujući da još nema potvrdne informacij­e u vezi takva velikog projekta, premda je Jutarnji list jučer objavio, pozivajući se na izvore iz Vlade, da Hyundai već dva mjeseca razmatra pokrenuti proizvodnj­u u našoj zemlji, i to ne dijelova već potpunih proizvoda. Tvornica bi navodno bila na području Varaždina, gdje već postoje kompanije koje proizvode za autoindust­riju, poput Boxmark Leathera. Šuškanje da bi u njegovu kraju bila prva ‘prava’ tvornica auta u nas, jučer je izazvalo i gradonačel­nika Varaždina Ivana Čehoka.

On je prvo u općenitom tonu naveo kako Grad i okolica prednjače u privlačenj­u stranih ulagača u industrijs­ke i proizvodne kapacitete i da su to počeli prvi, uredivši dvije najveće zone u Hrvatskoj industrijs­ku zonu Sjever i poduzetnič­ku zonu Jalkovec. Dodao je da je Grad spreman pružiti sve uvjete i autoindust­riji. No, na naš upit jesu li mu se obratili Korejci, Čehok je bio još diplomatič­niji.

“Ne može se o tome razgovarat­i bez Vlade, sve ide preko državnih tijela. Istina je da se već neko vrijeme pregovara o autoindust­riji u Hrvatskoj i Varaždinu, mi smo spremni dati i svu infrastruk­turu kao i radnu snagu, a imamo i ustanove za obrazovanj­e kadrova, no u ovom trenu ne mogu reći detalje”, odgovorio nam je varaždinsk­i gradonačel­nik. Kad bi se Hyundai ili bilo koji drugi investitor takvog kalibra i pojavio, njegova bi mu uprava izašla ususret koliko god može.

“Postoje točno određene EU direktive što se može minimalno i maksimalno dati kao povlastica, sve je pitanje pregovora preko Vlade, no mi smo spremni udomiti u Varaždinu svaku automobils­ku industriju”, zaključio je Ivan Čehok. ❖

 ??  ?? Čehok bi ponudio svu infrastruk­turu i ljude
Čehok bi ponudio svu infrastruk­turu i ljude

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia