Poslovni Dnevnik

‘Ovo će pomoći svima, nećemo morati otvarati tvrtke vani’

Softveraši sretni Industriji će novi Googleov potez smanjiti troškove poslovanja

-

Činjenica da ne može koristiti Googleov Merchant account iz Hrvatske jedan je od razloga zbog čega tvrtka koja stoji iza najpopular­nije hrvatske mobilne aplikacije sa 100 milijuna korisnika, Photomath, nema sjedište u domovini. Zbog toga je i najveći hrvatski proizvođač mobilnih igara Nanobit prije tri godine bio prisiljen otvoriti tvrtku u Budimpešti. Svoje igre za Android, a koje je proizveo u Hrvatskoj, preko Google Playja tako prodaje njegova tvrtka kći Nanobit Games Kft. iz Mađarske.

Damir Sabol, osnivač Photomatha, naglašava da im je to veliki problem bio. “Sada nam to ne znači puno, jer mi prodajemo iz naše američke tvrtke, ali bila je to velika prepreka jer se nije uopće moglo prodavati iz Hrvatske”, kaže. Dodaje da su i drugi iz branše bili prisiljeni osnovati tvrtke izvan Hrvatske te da do danas nije saznao što je Google spriječilo da omogutreba­lo ći Merchant account tvrtkama iz Hrvatske. Luka Abrus, direktor Fivea, jednog od najvećih domaćih proizvođač­a mobilnih aplikacija kaže da mahom proizvode za vanjske naručitelj­e pa ih to nije pogađalo. “Kad radimo projekte za sebe, jedan u dvije godine, to radimo preko američke tvrtke”, kaže Abrus.

Tomislav Car, direktor Infinuma, najvećeg proizvođač­a mobilnih aplikacija u Hrvatskoj, kaže da će ova Googleova usluga, kad je uvede, mnogo pomoći našim tvrtkama. “Do sada su se mahom dovijali tako što su otvarali tvrtke u Mađarskoj i SADu. Ni ja ne znam zašto Google nije Merchant account učinio dostupnim tvrtkama iz Hrvatske. Pretpostav­ljam da smo im premalo tržište pa je vremena da to dođe na red”, kaže Car.

I Tomislav Gojević, voditelj razvoja Nanobita pretpostav­lja da Google nije omogućio našim tvrtkama izravnu prodaju, jer smo premalo tržište te dodaje da je možda razlog i administra­cija. No, ističe da je rast tvrtki poput Nanobita i Photomatha signal da to više nije tako. “Nanobitu bi to olakšalo poslovanje, jer bi nam smanjilo trošak kada ne bismo morali imati tvrtku vani samo za poslovanje s Googleom. Morat ćemo razmotriti i još jedan faktor - izbjegavan­je dvostrukog oporezivan­ja sa SAD-om. Ako se i to riješi, vjerojatno bismo i poslovanje sa Google Playom vratili u okrilje matične tvrtke”, zaključuje Gojević. ❖

RIJEŠIMO LI IZBJEGAVAN­JE DVOSTRUKOG OPOREZIVAN­JA SA SAD-OM VJEROJATNO BISMO I POSLOVANJE SA GOOGLE PLAYOM VRATILI U MATIČNU TVRTKU

Tomislav Gojević,

Nanobit

 ?? ROBERT ANIĆ/
PIXSELL ?? Damir Sabol,osnivač Photomatha, naglašava da im je Googgleova dosadašnja praksa bilavelik problem
ROBERT ANIĆ/ PIXSELL Damir Sabol,osnivač Photomatha, naglašava da im je Googgleova dosadašnja praksa bilavelik problem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia