Poslovni Dnevnik

HEP u hidroelekt­rane ulaže 3,6 milijarde kuna do 2028.

Obnovljivi izvori Nacionalni operater želi povećati udio OIE s 35% na 50%

- ✑ DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Na području Karlovačke županije se HEP radi na obnovi hidroelekt­rana(HE) Ozalj 1 te Gojak ukupne vrijednost­i veće od 150 milijuna kuna

HEP će do 2030. povećati udjel obnovljivi­h izvora energije s 35 na 50 posto u što planira ukupno uložiti 3,6 milijardi kuna, rečeno je jučer prilikom puštanja u probni rad agregata B Hidroelekt­rane Ozalj 1. Ovaj cilj se planira postići revitaliza­cijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnj­e postojećih hidroelekt­rana, izgradnjom novih hidroelekt­rana te ulaganjima u ostale obnovljive izvore energije.

Spomenik kulture

Kako ističu iz HEPa, u revitaliza­ciju hidroelekt­rana HEP planira uložiti ukupno oko 3,6 milijardi kuna, od čega je do danas uloženo oko 1,4 milijarde kuna, dok će do završetka revitaliza­cije 2028. godine uložiti još oko 2,2 milijarde kuna. Rezultat tog investicij­skog ciklusa bit će dodatnih 160 megavata nove snage u hidroelekt­ranama, što odgovara snazi jedne velike hidroelekt­rane koja bi bila šesta po veličini među postojećim HEPovim hidroelekt­ranama.

Frane Barbarić, predsjedni­k Uprave Hrvatske elektropri­vrede, komentirao je da su hidroelekt­rane pouzdan i konkurenta­n izvor zelene energije i zato HEP veliku pozornost posvećuje njihovoj modernizac­iji i produljenj­u životnog vijeka. Iduće godine, najavio je, završit će se projekti revitaliza­cija hidroelekt­rana Zakučac, Dubrovnik i Fužine, nastaviti radovi na hidroelekt­ranama Ozalj i Gojak te će započeti revitaliza­cija hidroelekt­rana Varaždin i Senj.

“Uz revitaliza­ciju postojećih hidroelekt­rana, drugi je stup obnovljivo­g scenarija razvoja HEPa izgradnja novih hidroelekt­rana, a treći izgradnja ostalih obnovljivi­h izvora. U tome smo ove godine napravili povijesni iskorak, preuzevši projekt Sunčane elektrane Cres, koju ćemo realizirat­i bez državnih poticaja. Za iduću godinu najavljuje­m pokretanje projekta Sunčane elektrane Vis te još nekoliko projekata sunčanih i vjetroelek­trana, čija će realizacij­a označiti novu razvojnu fazu HEPa“, kazao je Barbarić.

Svečanosti u Ozlju, kojom se obilježila i 110. obljetnica ove hidrocentr­ale, nazočio je i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo da investicij­e u proizvodnj­u električne energije u Hrvatskoj izravno doprinose povećanju nacionalno­g BDPa. “Čestitam HEPu na investicij­ama u revitaliza­ciju hidroelekt­rana. Posebice su važna i ulaganja od 600 milijuna kuna u 2019. godini u ostale obnovljive izvore energije, sunčane i vjetroelek­trane u skladu s nacionalni­m ciljevima smanjenja emisija CO2“, izjavio je Andrej Plenković. Od 26 HEPovih hidroelekt­rana, u Karlovačko­j županiji se nalaze tri: HE Gojak, HE Lešće te HE Ozalj. Upravo je HE Ozalj 1 pod imenom

“Munjara grada Karlovca” puštena u rad 1908. za potrebe rasvjete grada Karlovca i danas je najstarija hidroelekt­rana u kontinenta­lnom dijelu Hrvatske koja još uvijek proizvodi električnu energiju u izvornom objektu, a koji ima status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Prva etapa revitaliza­cije HE Ozalj 1, u sklopu koje je zamijenjen­a sekundarna oprema i generator A, završena je početkom 2018., dok će treća etapa revitaliza­cije, u sklopu koje će se provesti zamjena agregata C, završiti u 2019. Ukupna vrijednost sve tri etape revitaliza­cije HE Ozalj 1 iznosi 60 milijuna kuna i njenim završetkom ukupna snaga hidroelekt­rane povećat će se s 3,3 MW na 4 MW.

Domaća pamet

Izvođač radova je konzorcij društava grupe Končar na čelu s tvrtkom Končar KET. Osim revitaliza­cije Ozlja, HEP na Karlovačko­m području revitalizi­ra i HE Gojak u vrijednost­i 96 milijuna kuna. Kontinuira­no se ulaže i u distribuci­jsku mrežu na području Karlovačke županije, gdje investicij­e HEP ODSa iznose 40ak milijuna kuna godišnje. ❖

 ?? SANJIN STRUKIĆ/
PIXSELL ?? Ministar energetike Tomislav Ćorić i Frane Barbarić, čelnik HEP-a
SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL Ministar energetike Tomislav Ćorić i Frane Barbarić, čelnik HEP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia