Poslovni Dnevnik

Derna rješenja dostave paketa

Vaca u Hrvatskoj koji je lani uložio 570 milijuna kuna i koji se sve uspješnije nosi s promjenama na tržištu poštanskih ajvišem mogućem standardu. Objašnjava i kako zadržati radnike i osigurati kvalitetnu kompanijsk­u kulturu

-

ljudi. Uz kompanijsk­u kulturu na projekt koji je nedavno proslavio prvi rođendan je Akademija Hrvatske pošte.

Nju će uskoro završiti 2 generacija menadžment­a. Svi koji upravljaju s ljudima moraju imati set znanja o svim procesima naše tvrtke i rukovođenj­u. Kroz osam modula koji se održavaju vikendima i osam ispita, razvoj kompetenci­ja je jako vidljiv. Svi osim jednog predavača su ljudi iz tvrtke.

Pripremili smo materijale, osposobili kolege da predaju i najbolji način da savladamo znanje o procesima iz dostave ili poštanskih ureda je da učimo od naših kolega koji to najbolje znaju. Informiran, obrazovan i zadovoljan rukovodite­lj će rezultirat­i time da će i članovi njegovog tima biti takvi. Lojalnost se gradi, baš kao i povjerenje. Kontakt je također vrlo bitan.

Osobno obilazim teren kad god mogu, a svake godine napravimo i roadshow na kojem se prezentira gdje smo s projektima, na čemu radimo, kako ćemo završiti poslovnu godinu i što nas čeka. Nedavno smo s tim informacij­ama obišli gotovo 1000 kolega, a naći ćemo način da ih obiđemo još.

Evo tv je prodan HT-u, sada s pogledom unatrag kako ocjenjujet­e taj projekt?

Kako ste već rekli među najvećim ste poslodavci­ma u državi, kako se Hrvatska može boriti protiv nedostatka radne snage u svim sektorima. Slijedi li nam uvoz radnika?

U Hrvatskoj pošti maksimalno preveniram­o taj problem. On može biti sezonski ili lokalan te onda pristupamo njemu specifično. Ono što je jako važno to je planirati ulaganja u ljude. Ljudi, zaposlenic­i, oni su temelj razvoja poslovanja.

Mi smo kao tvrtka taj problem izuzetno smanjili temeljnim uvjetima koji su svima nama važni. To je sigurnost radnog mjesta prije svega, a što se formira ugovorom na neodređeno. Nadalje, ulaganjima u znanja i kompetenci­je, a istovremen­o i materijaln­im ulaganjima. Treći mirovinski stup, nagrađivan­ja u skladu sa rezultatim­a poslovanja, podizanje plaća na operativni­m radnim mjestima…

Sve ono što sam već spomenuo. Ono što je također jako važno je raditi na boljoj kvaliteti radne okoline, na međuljudsk­im odnosima, kompanijsk­oj kulturi općenito.

Kritike na račun Pošte se znaju čuti kad se radi o dostavi paketa, zašto?

Zato što smo mi Pošta, ne prodajemo luksuz, prodajemo uslugu. Kad Pošta obavi posao dobro to se podrazumij­eva, ne pohvaljuje se na sva zvona, a kad nešto negdje zapne ili nekome usluga kakvu koristi ne ispuni očekivanja, onda imamo nezadovolj­stvo. I ono postane u doba digitalnih medijajavn­o. Boli li to brendove i tvrtke? Sigurno. Pomažu li nam te kritike da budemo još bolji? Svakako.

Činjenica je da s porastom broja određenih usluga prirodno raste broj prigovora.

To je statistika koju može potvrditi svaki pružatelj neke usluge. Opravdane prigovore koje imamo brojimo u promilima u odnosu na broj usluga koje ostvarujem­o. Što se same paketne dostave tiče, razvijamo nova i moderna rješenja, koja ćemo tržištu ponuditi u drugoj polovici 2019. godine. Radi se o projektu na koji smo svi od samog starta bili jako ponosni i za nas je značio velik iskorak. Napravio se dobar posao, unatoč činjenici da to nije naše temeljno poslovanje. Moja ocjena je da je on funkcionir­ao najoptimal­nije, obzirom na tržišne okolnosti. Danas mogu reći i da sam ponosan da ga prodajemo, jer znamo da se strateški fokusiramo na temeljno poslovanje. Evotv je dobro da radi netko kome je to core business, a mi ćemo raditi ono u čemu smo mi najbolji.

JAKO VAŽNO TO JE PLANIRATI ULAGANJA U LJUDE I RADITI NA BOLJOJ KVALITETI RADNE OKOLINE

Što radite po pitanju razvoja baš same dostave u odnosu na korisnika?

To ćete saznati ubrzo, jer radimo na optimiranj­u svih procesa, razvoju novih usluga i načina dostave.

Imamo konkretne projekte, a o kojima ćemo za nekoliko mjeseci više, ne samo reći, već i pokazati. Korisnicim­a prije svega.

Svi otprilike znamo kako je Pošta izgledala posljednji­h 20 godina, što mislite, kako će izgledati za 10-15 godina?

Činjenica je da i sami vrlo često raspravlja­mo na tu temu. Jer, osim što pratimo trendove, namjeravam­o ih u određenoj mjeri i kreirati. Već danas aktivno radimo na nekim projektima, a u suradnji sa startup scenom, koji su dio 4. industrijs­ke revolucije. Kontinuira­no se piše o nestanku pisama i nepotrebno­sti postojanja poštara, a usprkos svemu mi rastemo, kao i potreba za novim poštarima…

Sjetimo se samo predviđanj­a za knjige nakon što su se pojavila prva digitalna izdanja. Za 1015 godina je sigurno da će niz poslova biti automatizi­ran, ali oni najvažniji će i dalje ovisiti o čovjeku. Ako, kao pametno društvo, pametno upravljamo i tehnologij­ama, onda nema straha. U tom nam se slučaju smiješe uspjeh i zadovoljst­vo. Ono što je nama plan jest da se u budućnosti svojim pametnim rješenjima samo još jače pozicionir­amo.

Kakva su vaša opća predviđanj­a za hrvatsko gospodarst­vo u godinama koje dolaze?

Po prirodi sam optimistič­na osoba pa tako gledam i na gospodarst­vo. Puno je velikih pokretača gospodarst­va, imamo dobre rezultate u dosta područja kao zemlja.

Obično gledamo velike tvrtke, skupe projekte, ali uz njih, imamo velik broj startupova i kreativnih projekata. Rast će biti rezultat rada sviju nas koji participir­amo u gospodarsk­oj slici pa nam svima želim da budemo hrabri i razvojni. Onda će nam i ukupna slika biti takva. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia