Poslovni Dnevnik

Šarec će od EK tražiti da zaustavi prodaju Abanke

Obveza Treća po veličini slovenska banka mora naći kupca do sredine sljedeće godine

-

Slovenija ima loše iskustvo s nedavnom prodajom većinskog udjela u NLB-u, kada je postigla nisku cijenu

Slovenska vlast sve ozbiljnije razmatra mogućnost uvjeravanj­a Europske komisije da zaustavi prodaju Abanke, treće najveće slovenske banke, javlja portal Siol.net.

Ministarst­vo financija potvrdilo je da se pripremaju alternativ­ni scenariji po kojima bi Abanka ostala u većinskom državnom vlasništvu. EK će također provjeriti mogućnost mijenjanja obveze preuzete 2013. prema kojoj Slovenija u potpunosti mora prodati Abanku najkasnije do sredine iduće godine.

Pad bankarskih dionica

Najvažniji razlog za zaustavlja­nje prodaje banke je loše iskustvo s nedavnom prodajom većinskog udjela u NLBu. U tom slučaju država je bila u vremenskoj stisci, što je rezultiral­o nižom cijenom.

Čak je i Slovenski državni holding (SDH) lošu prodaju NLBa opravdao činjenicom da je vrijednost dionica europskih banaka prošle godine pala za 20 posto, što znači da u ovom trenutku nije dobro vrijeme za prodaju banaka.

Prema informacij­ama portala, ideju ozaustavlj­anju prodaje Abanke podupiru premijer Marjan Šarec i većina predsjedni­ka koalicijsk­ih stra- naka. Riječ je o obvezama koje je država morala prihvatiti kako bi u sanaciju Abanke mogla uložiti 348 milijuna eura.

Abanka je preuzela i Banku Celje, a prije toga je njen kapital povećala za 252 milijuna eura.

EK je u nekim slučajevim­a već nekim zemljama odobrila izmjene i dopune preuzetih obveza prilikom sanacije pojedinih banaka državnim novcem, kao u slučaju Portugala i Italije.

Slovenski državni holding, krovni upravitelj državnom imovinom, objavio je na-

DVA NAJVEĆA FAVORITA ZA KUPOVINU ABANKE SU AMERIČKI FINANCIJSK­I FOND APOLLO, VLASNIK NKBM-A, I OTP BANKA, KOJA JOŠ NIJE PRISUTNA U SLOVENIJI

tječaj za prodaju 100% udjela u Abanki. Za banku su zainteresi­rani brojni stranci, uključujuć­i njemački Erste, koji ima tvrtku Sparkasse u Sloveniji, zatim srpska AIK banka, u vlasništvu Miodraga Kostića, kao i rovinjski Adris, navodi Siol.net.

Mađarsko širenje u regiji

Prema informacij­ama iz slovenskih financijsk­ih krugova, trenutno su dva najveća favorita za kupovinu Abanke. Prvi je američki financijsk­i fond Apollo Global Management, koji u Sloveniji ima NKBM, s pripojenom Poštanskom Bankom Slovenije, kao i KBS banku. Drugi favorit je mađarska OTP banka koja je prisutna u cijeloj regiji osim u Sloveniji.

 ?? PD ?? Abanka bi ostala u većinskom vlasništvu slovenske države
PD Abanka bi ostala u većinskom vlasništvu slovenske države

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia