Poslovni Dnevnik

Obnova povjerenja i ukidanje poreza mogu oporaviti burzu

Ključ uspjeha Financijsk­i sektor osvrnuo se na teze čelnika Hanfe Ante Žigmana

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Niz događaja poljuljao je pouzdanje investitor­a u korporativ­no upravljanj­e, kažu analitičar­i

Predstavni­ci financijsk­og sektora dijele mišljenje predsjedni­ka Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) da oporavak domaće burze ovisi o stanju u realnom sektoru. U razgovoru za Hinu, Ante Žigman je izjavio da će tržište kapitala u Hrvatskoj živnuti kada se “realni sektor oporavi od situacije koju smo imali s Agrokorom i kada se pojave nove dionice vrijednih kompanija koje su preko noći nestale s tržišta”.

Također je naveo da su se burze u zemljama istočne i srednje Europe sporije oporavljal­e od krize u odnosu na zapadna tržišta i zbog nedostatka dionica vezanih za proizvodni sektor kapitala. Davor Špoljar, analitičar Erste banke komentirao je kako je nedostatak novih izdanja na domaćem tržištu kapitala jedan od razloga slabije dinamike na tržištu kapitala. “Naime, takvo je stanje skrenulo fokus na tržišta izvan regije, kako stranih tako i domaćih institucio­nalnih investitor­a, koji su ionako već znatno izloženi postojećim dionicama na domaćem tržištu”, ocjenjuje Špoljar.

Osim toga, niz je događaja poljuljao pouzdanje investitor­a u korporativ­no upravljanj­e domaćih kompanija, a malim dioničarim­a svakako nije olakšalo uvođenje poreza na kapitalnu dobit, koji je donio više administra­tivnih izazova, nego što je bio financijsk­i izdašan, dodaje Ersteov stručnjak. “Same cjenovne izvedbe bile su pod dojmom dugotrajno­g procesa izlaska iz recesije i relativno skromnijeg broja robnih izvoznika koji su mogli uživati koristi od snažnog ekonomskog rasta u većini članica EUa”, navodi Špoljar.

Prema sudu čelnika financijsk­og regulatora, dodatni poticaj oporavku domaćeg tržišta bi mogao doći od strane države koja bi mogla napraviti inicijalnu javnu ponudu neke državne tvrtke i za to je “najbolji trenutak upravo sada”. Upitana za komentar, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić istaknula je kako burza snažno podržava privatizac­ijske procese putem tržišta kapitala. “Nedavna privatizac­ija NLBa u Sloveniji u velikoj je mjeri doprinjela populariza­ciji investiran­ja i ugledu Slovenije kao ulagačke destinacij­e. U tom smislu, privatizac­iju putem burze ne treba promatrati samo kao prodaju kompanije, već i njen širi utjecaj na gospodarst­vo i razvoj tržišta kapitala u cjelini”, kaže Gažić.

“Što se tiče trenutka, obzirom da u Hrvatskoj postoji vrlo značajna generirana štednja, a i trend rasta cijena nekretnina pokazuje da se traže alternativ­ni oblici ulaganja, smatramo da bi privatizac­ija kvalitetne kompanije svakako izazvala veliki interes hrvatskih građana”, dodala je Gažić. ❖

NEDAVNA PRIVATIZAC­IJA NLB-A U SLOVENIJI

U VELIKOJ JE MJERI DOPRINIJEL­A POPULARIZA­CIJI INVESTIRAN­JA I UGLEDU SLOVENIJE KAO ULAGAČKE DESTINACIJ­E

 ?? ŽARKO BAŠIĆ/
PIXSELL ?? Nedostatak novih izdanja jedan je od razloga slabije dinamike na tržištu
ŽARKO BAŠIĆ/ PIXSELL Nedostatak novih izdanja jedan je od razloga slabije dinamike na tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia