Na­gra­đe­ni na­ci­onal­ni pr­va­ci u smart rje­še­nji­ma

Vr­go­rac, Bje­lo­var, Po­reč, Pu­la i Ri­je­ka

Poslovni Dnevnik - - Svijet Županija - ✑ DARKO BIČAK SA­ŠA PAPARELLA

Na kon­fe­ren­ci­ji Pa­met­ni gra­do­vi do­di­je­lje­no je pet na­gra­da - za pa­met­nu di­gi­ta­li­za­ci­ju, pa­met­nu upra­vu, pa­met­ni od­goj, pa­met­nu ener­ge­ti­ku i pa­met­ni pro­met. Ovo­go­diš­nju na­gra­du u ka­te­go­ri­ji pa­met­na di­gi­ta­li­za­ci­ja do­bio je Grad Vr­go­rac, za ak­ci­ju pod na­zi­vom Mis­li glo­bal­no, ku­puj lo­kal­no. “Htje­li smo po­mo­ći na­šim po­ljo­pri­vred­ni­ci­ma da lak­še pred­sta­ve svo­je pro­izvo­de. Stvo­ri­li smo di­gi­tal­nu ba­zu da kup­ci do­đu do njih bez tr­go­vač­kih mar­ži i na­ku­pa­ca” re­kao je gra­do­na­čel­nik Vr­gor­ca An­te Pra­njić. Do­dao je ka­ko se ra­di i na di­gi­ta­li­za­ci­ji gradske upra­ve, a usko­ro će pred­sta­vi­ti i ne­ke no­ve pro­jek­te.

'Že­li­mo grad bez papira'

“En­tu­zi­jas­ti iz gra­da su na­pra­vi­li apli­ka­ci­ju i us­pješ­no nas uve­li u pro­ces di­gi­ta­li­za­ci­je. Že­li­mo grad bez papira, da se gra­đa­ni slu­že svo­jim ta­ble­ti­ma i pa­met­nim te­le­fo­ni­ma”, re­kao je gra­do­na­čel­nik Pra­njić. Na­gra­du za pa­met­nu upra­vu ove je go­di­ne do­bio Grad Bje­lo­var, ko­ji je oz­bilj­no kre­nuo u di­gi­ta­li­za­ci­ju sva­kod­nev­nih rad­nih pro­ce­sa gradske upra­ve kroz Ge­oko­mis, pro­jek­tu pa­met­nih, od­nos­no ure­đe­nih po­da­ta­ka.

“Sa­da se jas­no vi­di tko pla­ća ko­mu­nal­nu nak­na­du, a tko ne. Bje­lo­var je pr­vi po­kre­nuo cje­lo­kup­nu di­gi­ta­li­za­ci­ju gradske upra­ve. Do kra­ja go­di­ne bit će­mo u pot­pu­nos­ti di­gi­ta­li­zi­ra­ni grad, kad do­vr­ši­mo di­gi­ta­li­za­ci­ju svih 100 pro­ce­sa ko­je u gra­du obav­lja­mo”, re­kao je gra­do­na­čel­nik Da­rio Hre­bak, do­met­nuv­ši ka­ko že­li da

“Bje­lo­var pos­ta­ne naj­tran­s­pa­rent­ni­ji grad u Hr­vat­skoj, da se vi­di sva­ki ra­čun ko­ji je pla­ti­la grad­ska upra­va”.

Grad Pu­la je na­gra­đen u ka­te­go­ri­ji Pa­me­tan od­goj za pro­jekt e­Vr­tić ko­ji je po­ve­zao sus­tav upi­sa i uprav­lja­nja vr­ti­ći­ma u sus­ta­vu tri jav­na te 22 pri­vat­na vr­ti­ća u tom gra­du. Ka­ko je na pri­ma­nju na­gra­de is­tak­nu­la Elena Puh Bel­ci, za­mje­ni­ca gra­do­na­čel­ni­ka Pu­le, zbog mu­ko­tr­p­nog, du­go­traj­nog i slo­že­nog pro­ce­sa upi­sa dje­ce u vr­ti­će na području gra­da, uvo­đe­nje sus­ta­va elek­tro­nič­kog upi­sa dje­ce u vr­ti­će pu­tem apli­ka­ci­je e­Vr­ti­ći bi­lo je nuž­no ka­ko bi se ci­je­li pro­ces upi­sa mo­der­ni­zi­rao, po­bolj­šao i po­jed­nos­ta­vio.

Na ko­rist sta­nov­ni­ka

U ka­te­go­ri­ji Pa­met­na ener­ge­ti­ka i oko­liš je na­gra­da otiš­la u Po­reč za pro­jekt “Moj Po­reč bez az­bes­ta” u ime ko­jeg je priz­na­nje pre­uze­la Gor­da­na La­lić, di­rek­to­ri­ca jav­nog ko­mu­nal­nog po­du­ze­ća Pa­ren­ti­um. Ona je is­tak­nu­la da je az­best, svog svo­jih do­brih me­ha­nič­kih, ke­mij­skih i to­plin­skih svoj­sta­va, vr­lo du­go bio zas­tup­ljen u iz­ra­di krov­nih po­kro­va ko­ji su bi­li u ma­sov­noj upo­tre­bi u pro­tek­lim de­set­lje­ći­ma, a što je re­zul­ti­ra­lo da mno­gi objek­ti ima­ju ta­kav po­krov. “Osmis­li­li smo pro­gram ko­ji je po­dra­zu­mi­je­vao pot­po­re oni­ma ko­ji že­le uk­lo­ni­ti krov­ne po­kro­ve ko­ji sadrže az­best jer bez bes­po­vrat­nih te­ško bi se net­ko od­lu­čio na za­mje­nu kro­va”, ka­za­la je La­lić.

Naj­pa­met­ni­ji grad u Hr­vat­skoj po pi­ta­nju pro­me­ta je Ri­je­ka ko­ja je do­bi­la na­gra­du za pro­jekt “Auto­mat­sko uprav­lja­nje pro­me­tom”. Ka­ko je po­jas­ni­la Spo­men­ka Mi­če­tić, di­rek­to­ri­ca Ri­je­ka pro­me­ta, pro­jekt se ra­dio se od 2003. do 2015., a vri­je­dan je 3,5 mi­li­ju­na eura,. Osim Ri­je­ke, u pro­jek­tu su su­dje­lo­va­li i Žu­pa­ni­ja te Hr­vat­ske ces­te. Uklju­če­na su 62 se­ma­for­ska čvo­ri­šta ko­ja su umre­že­na u in­te­li­gent­ni cen­tar uprav­lja­nja. Pos­tig­nu­ta je ve­ća pro­toč­nost pro­me­ta u Ri­je­ci ko­ja ima 84 se­ma­fo­ra na ras­kr­š­ća, a 14 ih je po­kri­ve­no i ka­me­ra­ma. ❖

TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL

Gor­da­na La­lić, di­rek­to­ri­ca jav­nog ko­mu­nal­nog po­du­ze­ća Pa­ren­ti­um pri­mi­la je na­gra­du od Alen­ke Ko­ši­še Či­čin-Ša­in Jas­na Bi­bić, di­rek­to­ri­ca pro­da­je me­dij­skih rje­še­nja Ve­čer­njeg lis­ta i Pos­lov­nog dnev­ni­ka do­di­je­li­la je na­gra­du Ele­ni Puh Bel­ci, za­mje­ni­ca gra­do­na­čel­ni­ka Pu­le

T. MILETIĆ/PIXSELL

Glav­ni ured­nik Pos­lov­nog dnev­ni­ka Vladimir Nišević uru­čio je na­gra­du gra­do­na­čel­ni­ku Bje­lo­va­ra Da­ri­ju Hre­ba­ku Li­dia Cap­ko­vić iz MZLZ-a sa Spo­men­komMi­če­tić, di­rek­to­ri­com Ri­je­ka pro­me­ta

TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL

Gra­do­na­čel­ni­ku Vr­gor­ca An­ti Pra­nji­ću na­gra­du je do­di­je­li­la pred­sjed­ni­ca Upra­ve Ve­čer­njeg lis­ta An­drea Bo­ro­šić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia

© PressReader. All rights reserved.