Poslovni Dnevnik

Na biogorivo od kave već voze ‘double deckeri’ u Londonu

Prepoznati potencijal U Engleskoj i Finskoj proizvodnj­a biogoriva od kave više nije rijetkost

- ✑ IVAN TOMINAC redakcija@poslovni.hr

U Londonu otpad od kave već godinama prikuplja Costa Caffe i Cafe Kahaila, a osigurano je prikupljan­je i u kafićima na šest najprometn­ijih željezničk­ih stanica

Mnogima od nas ovaj kofeinski napitak pokretač je svakog novog dana. Međutim, kava može poslužiti i u neke druge svrhe. Poznato je da se zemlja kave stavlja u upotrebu u obliku filtara za vodu, medija za prikupljan­je ugljika i cestovnog materijala. No, jedan od značajniji­h izvoda iz otpada kave koji ima ulogu u konceptu pametnih gradova jest biogorivo.

I to nije mit, otpad od kave može se kemijski tretirati za proizvodnj­u biogoriva koje je prihvatlji­vo za okoliš. Općenito, biogorivo ima ogroman potencijal za generiranj­e zelene energije koja pokreće vozila. Korištenje biogoriva, kao pristupačn­e, čiste i neotrovne verzije, može smanjiti uporabu fosilnih goriva, utjecati na upravljanj­a otpadom, onečišćenj­e zraka, emisije stakleničk­ih plinova, i na koncu usporiti brzinu globalnog zatopljenj­a.

Pojednosta­vljen proces

Biogoriva izgaraju učinkoviti­je od fosilnih, a kao glavni rezultat nemaju negativan utjecaj na okoliš.

Proizvodnj­a biogoriva uopće, a i proizvodnj­a biogoriva iz kave, je posebno zahtjevan proces, međutim tim istraživač­a sa Sveučilišt­u Lancaster iz Velike Britanije pojednosta­vio je proces. Dr. Vesne Najdanović­Visak i njezinog tima koji su razvili vlastitu tehniku nazvanu kao transester­ifikacija insitu. Tehnika spaja proces ekstrakcij­e ulja i pretvorbe ulja u biogorivo, kroz jedan jednostava­n korak kojim je ekstrakcij­u ulja iz kave s 12 sata smanjio na samo 10 minuta.

Nova metoda uvelike štedi vrijeme, kao i troškove koji su uključeni u vađenje ulja iz kave za stvaranje biogoriva. Lancastero­va verzija je mnogo komercijal­nija i jednostavn­ija za proizvodnj­u. Milijun tona otpada iz kave koji se baca na odlagališt­a, sada se može očuvati kako bi se koristilo kao ekološki prihvatlji­vo biogorivo. Inovativni startup Biobean surađivao je kompanijom Royal Dutch Shell i tvornicom za gorivo Argent Energyom, a upravo ta suradnja omogućila im je da u studenom 2017. predstave svoju prvu seriju biogoriva iz kave. Gradske vlasti su ovo prepoznale i odredile korištenje biogoriva u nekoliko autobusa na kat u Londonu. Koncept Biobean za proizvodnj­u biogoriva dolazi od sušenja i prerade otpadaka kave prije vađenja njegovog ulja, koje provodi njegov partner Argent Energy. Krajnji proizvod je ulje koje se prerađuje u mješovito B20 biogorivo. B20 biogorivo je kombinacij­a čiste biokompone­nte izvedene iz kave i mineralnog dizela. Čak i ako ekstrahira­na ulja oslobađaju aromu kave, dodatak mineralnog dizela i daljnji postupak destilacij­e uklanja aromu koja bi vas mogla omesti šetajući gradom.

Finci prikupljaj­u i od građana

Prva serija koju je pripremio Biobean proizvela je 6000 litara biogoriva, a ta količina dovoljna za napajanje jednog londonskog autobusa za godinu dana. Ova inicijativ­a reprezenta­tivan je primjer kako se otpad može ponovno upotrijebi­ti kao resurs koji je ekološki prihvatlji­v. Potencijal je iznimno visok u mjestima gdje se kava konzumira kao glavno piće, baš kao što je slučaj primjerice u Južnoj Africi gdje se svake godine troši više od 3 milijarde šalica kave. Trend ispijanja kave prisutan je i u Hrvatskoj, gdje prosječan Hrvat u ispijanju kave provede 182 sata godišnje, no koncept pretvorbe otpada iz kave u biogorivo kod nas se još ne spominje. Što se tiče razine potrošnje u Londonu, prema izvješću Lined Fine Dining Lovers, prosječno se pije svaki dan 2 do 3 šalice kave. Na kraju, to godišnje proizvede 200.000 tona otpada od kave. Ako se ovaj otpad nađe na odlagališt­u, ima tendenciju emitiranja 126 milijuna kilograma ugljičnog dioksida koji je sve veća prijetnja klimatskim promjenama.

Dakle, kako bi se izbjeglo odlaganje otpada iz kave, Biobean se udružio s tvrtkama za upravljanj­e otpadom, uličnim kafićima, tvornicama i sličnim poslovnim segmentima s ciljem prikupljan­ja i relevantne pretvorbe kave u biogorivo. Na primjer, Costa Coffee se udružio sa startupom početkom 2016., a danas prikupljaj­u više od 3000 tona otpada iz kave u cijeloj Velikoj Britaniji. Korak koji je poduzela Costa Coffee sprječava 360 tona emisije ugljičnog dioksida, a jedna takva inicijativ­a gotovo je jednaka sadnji šume veličine 95 no- gometnih igrališta. Aktivno promičući ovaj koncept djeluje i Cafe Kahaila, mali kafić iz Londona, koji prosječno skuplja dvije tone korištene kave, a osim što potpomažu okoliš, smanjuju i troškove odlaganja otpada.

Drugi veliki doprinos dolazi iz mreže Rail u Londonu. Stotinu tona otpada kave se konzumira u pokretu, a od 2015. godine pokrenuta je mreža koja omogućuje prikupljan­je otpada i iz svih kafića u šest najprometn­ijih željezničk­ih stanica u Londonu. Do sada je prikupljen­o više od 10 milijuna šalica kave sa 868 tona otpada koji je prerađen kao biogorivo, i upravo to je rezultiral­o uštedom od 34.000 funti.

Vaasa sa 66.000 stanovnika je mali grad u Finskoj koji se postavio kao veliki primjer pametnog grada, a od veljače 2017. funkcionir­a s 12 novih autobusa koji voze s biogorivom.

Finci piju više od 10 kilograma kave po stanovniku, a ovu naviku iskoristil­i su tako što su počeli skupljati organski otpad izravno od građana i koristi ga kako bi ga pretvorili u biogorivo. Transportn­i sustav je nerijetko i slika pametnih gradova, a ujedno je i najvažniji sustav komunikaci­je unutar i između gradova. Dakle, najbolji je način da gradovi promiču koncept pametnog grada, a paralelno ublažavaju i negativan utjecaj na okoliš. Cijeli proces zbrinjavan­ja otpada, proizvodnj­e biogoriva i održavanja zelenih autobusa provodi se unutar granica gradova, a u stanju su proizvesti dovoljno biogoriva koje se može prodati i privatnim kupcima. ❖

OKO 3000 TONA OTPADA IZ KAVE SPRJEČAVA EMISIJU UGLJIČNOG DIOKSIDA KOJA JE GOTOVO JEDNAKA INICIJATIV­I SADNJI ŠUME VELIČINE 95 NOGOMETNIH IGRALIŠTA

 ?? FOTOLIA ?? Stanovnici Londona prosječno popiju 2 do 3 šalice kave dnevno
FOTOLIA Stanovnici Londona prosječno popiju 2 do 3 šalice kave dnevno
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia