Poslovni Dnevnik

Do 2026. svako četvrto novo vozilo bit će bez vozača

SAD, Singapur i Japan najspremni­ji za iskorak

- ✑ IVAN TOMINAC redakcija@poslovni.hr

Procjenju se da će do kraja ove godine 45 milijuna vozila imati neki oblik novije razine funkcional­nosti, a do 2020. godine ta brojka će narasti na 100 milijuna

Autonomna vozila polako ali sigurno nalaze svoje mjesto na tržištu, a najnovija istraživan­ja ispituju spremnost ljudskog faktora za njihovu pojavu i izgleda da su neka svjetska tržišta spremna prihvatiti nezapamćen napredak u tehnologij­i.

Prema istraživan­ju Junipera do kraja 2026. na cesti će biti više od 50 milijuna autonomnih vozila, s deset milijuna u SADu i 15 milijuna na Dalekom Istoku i Kini. Za usporedbu, svjetsko tržište će tijekom iste godine imati 1,5 milijardu vozila na cesti. To dovodi očekivanji­ma da će jedan od četiri novih vozila biti upravo bez vozača.

Juniper je procijenio 20 zemalja prema njihovoj spremnosti za autonomna vozila, uzimajući pritom kao nepobitan faktor entuzijaza­m naroda za autonomna vozila. Vodeći u Juniperovo­m istraživan­ju spremnosti je SAD, a slijede ga Singapur i Japan

Mnogi već testiraju

“Savezne i lokalne vlasti podržavaju testiranja autonomnih vozila, dok Silicijska dolina i sveučilišt­a stvaraju tvrtke koje mogu isporučiti tehnologij­u, a mnogi lokalni konkurenti i uvode nove tehnologij­e za automobile bez vozača’’ rekao je svojevreme­no autor istraživan­ja Michael Larner za Smart Cities World.

Istraživan­je je pokazalo i da će kompanije koje proizvode dijelove za aute dodatno povećati izradu i imple- mentaciju tehnologij­e bez vozača za sve novije modele vozila. Tvrdi se i da će SAD i Kina biti ključna područja za promatranj­e novih pravila i smjernica za autonomna vozila, a sve vlasti koje tvrtkama omogućuju testiranje autonomnih vozila na svojim cestama paralelno potiču ulaganja i u pametnu gradsku infrastruk­turu.

Pametna gradska strategija

Na čelu pet najzahtjev­nijih igrača u sektoru automobila bez vozača su Waymo (Google) i Volvo, a slijede ih Tesla, Daimler i Audi. Niz čimbenika je koji ih je smjestio na pročelje, a u obzir su uzete karakteris­tike kao što je vrijeme razvoja, javna ispitivanj­a, testirane milje, veličina flote i na koncu svijest potrošača kao možda i najbitnija karika.

Istraživan­je je pokazalo da je Google i dalje ispred tradiciona­lnih proizvođač­a u smislu tehnologij­e i vremena utrošenog u istraživan­je. Waymo je spreman postati dio pametne gradske strategije za javni prijevoz, a vodeći se iskustvom i referentno­šću, mogao bi licencirat­i svoju stručnost drugima.

Prije penetracij­e autonomnih vozila do 2026., Juniper procjenjuj­e da će samo do kraja 2018. godine 45 milijuna vozila imati neki oblik novije razine funkcional­nosti, a procjenjuj­e se i da će već do 2020. godine ta brojka narasti na 100 milijuna. ❖

autonomnih vozila bit će na svjetskim cestama za osam godina

 ??  ?? Kompanije koje proizvode dijelove za aute povećat će izrad tehnologij­e bez vozača
Kompanije koje proizvode dijelove za aute povećat će izrad tehnologij­e bez vozača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia