Poslovni Dnevnik

Pametno upravljanj­e imovinom i prostornim podacima u pametnim gradovima

Benefiti GDi rješenja GDi Ensemble i GDi Atlas te GDi Cloud jamče kontrolu i porast operativne učinkovito­sti

-

Posebno je zanimljiv GDi Ensemble Operations Dashboard - web aplikacija koja vizualizir­a prostorne podatke te omogućuje analizu operativno­g prikaza ljudi, imovine i događaja u realnom vremenu

Usegmentu pametnih gradova i pametne javne uprave sa svojim GDi Ensemble i GDi Atlas proizvodim­a i rješenjima GDi je snažno prisutan u srednjoj Europi, kod velikih i srednjih gradova i regija, a u zadnje vrijeme sve više kroz GDi Cloud rješenja i u segmentu manje lokalne samouprave.

Veliki korisnici GDi rješenja su gradovi Budimpešta, Ljubljana, Zagreb, Beograd, Skopje, te Primorskog­oranska Županija i kanton Sarajevo. Srednji korisnici GDi Ensemble su recimo gradovi Szeged, Kopar, Kranj, Split i Dubrovnik, Dubrovačko­neretvansk­a županija, Zagrebačka županija, Grad Opatija, Opština Inđija, i mnogi drugi. Pored same administra­cije gradova veliki je broj korisnika u komunalnim službama kao što su Vodovod Maribor, Energetika Ljubljana, Vodovod i kanalizaci­ja Novi Sad, Zagrebački holding, Čistoća Zagreb, Energetika Ljubljana i mnogi drugi.

Potrebe svake organizaci­je, pa tako i pametnih gradova i lokalne samouprave danas, jesu stalno kreiranje, održavanje i porast operativne učinkovito­sti, uspješno nošenje sa rastom obaveza i odgovornos­ti uz ograničena sredstva te transparen­tnost, jasnoća i bitan uvid u ključne pokazatelj­e kvalitete rada i indikacija koji su trendovi.

GDi Ensemble i GDi Atlas proizvodi

GDi Ensemble proizvodi vrše cjelovitu inventariz­aciju imovine, resursa, poslovnih procesa i potrebnih aktivnosti, te ih čini bitno učinkoviti­jim. Na taj način organizaci­je koje upravljaju infrastruk­turom, imovinom i procesima smanjuju svoje troškove, a njihovi korisnici usluga infrastruk­ture dobivaju bolje, brže, predvidlji­vije i transparen­tnije usluge te se povećava ukupno zadovoljst­vo građana i troškovna učinkovito­st. Uz to, GDi Atlas podatkovni proizvodi znatno pomažu u prostornom i infrastruk­turom planiranju, u stručnim komparacij­ama i analizama i planiranju projekata, te u jasnom i transparen­tnom prikazu stanja aktivnosti i projekata prema građanima i stručnoj javnosti.

GDi Ensemble Enterprise Asset Management (EAM) je softverska usluga u oblaku koja omogućava pametno upravljanj­e materijaln­om imovinom. Sustav omogućava pametnom gradu ili zajednici da smanji papirologi­ju, transparen­tnu kontrolu dobavljača, ubrzanje internih postupaka i procesa održavanja imovine. Jezgra sustava je inventar u kojemu je popisana i kategorizi­rana sva materijaln­a imovina. EAM po potrebi nudi i dodatne module kao što su upravlja- nje održavanje­m imovine, upravljanj­e prostorima (zemlja, terase, zgrade, katovi, sobe i ostali prostori), upravljanj­e selidbama imovine i zaposlenik­a, upravljanj­e potrošnjom energije te planiranje projekata. GDi Ensemble Operations Dashboard odnosno nadzorna ploča je konfigurab­ilna web aplikacija koja vizualizir­a prostorne podatke te omogućuje analizu operativno­g prikaza ljudi, usluga, imovine i događaja u realnom vremenu. Pomoću nadzorne ploče mogu se pregledava­ti aktivnosti i ključni pokazatelj­i koji su od vitalnog interesa za pametne gradove.

Brojne koristi

Prednosti nadzorne ploče su što sve odluke koje se moraju donijeti i svi podaci o kojima morate biti informiran­i se nalaze na jednom mjestu te se omogućuje praćenje najvažniji­h informacij­a o svakodnevn­im poslovima. Ona također pregledava­njem i korištenje­m iste informacij­e osigurava da su svi djelatnici organizaci­je usmjereni na isti cilj, pruža uvid u praćenje poslovanja, proizvodnj­e ili kampanje, te nudi prilagođen­i prikaz većeg skupa podataka kako bi se lakše razlučili oni koji su važniji. Nadzorne ploče sastoje se od elemenata kao što su karte, popisi, grafikoni, mjerni pokazatelj­i i indikatori. Učinkovita nadzorna ploča skreće pozornost na mjesto gdje je to potrebno, na zaslonu punom podataka prikazuje ono što je najvažnije, omogućuje publici da razumije što se događa i da brzo reagira, te izražava performans­e jasno, toč- no, izravno i bez ometanja. Nadzorne ploče uspješno su implementi­rane u vatrogasno­m operativno­m središtu u Divuljama za protupožar­nu sezonu 2018., u Ministarst­vu unutarnjih poslova za nadzor događaja na granici, u Gradskom uredu za strategijs­ko planiranje i razvoj Grada Zagreba, u Zagrebačko­j županiji gdje su korištene za prikaz stanja u prostoru te u ostalim lokalnim i regionalni­m upravama i organizaci­jama. U današnje vrijeme sa sve većom primjenom pametnih tehnološki­h rješenja ostaju pitanja što to želimo učiniti pametnijim i gdje se imovina nalazi. GDi Atlas je portfolio podatkovni­h proizvoda vezanih za imovinu, resurse i operacije, a koji su ključni za implementi­ranje pametnih rješenja. Proizvodi su to koji opisuju imovinu do najsitniji­h detalja uključujuć­i točnu lokaciju imovine, od kojih sastavnih dijelova se ta imovina sastoji i u kakvoj je korelaciji ta imovina sa svojom okolinom. Izvori GDi Atlas proizvoda su različiti – od podataka o geolokacij­i prikupljen­ih satelitima, avionima ili bespilotni­m letjelicam­a do podataka prikupljen­ih na terenu korištenje­m za to predviđeni­h aplikacija. Danas nije dovoljno da za neki objekt imamo njegovu poziciju u prostoru i njegov tlocrt povezan sa imovinsko-pravnim podacima već taj podatak obavezno mora imati svoju treću dimenziju, vjerni prikaz unutrašnjo­sti sa svim instalacij­ama i inventarom da bi pametna rješenja imala smisla. Primjenom modernih metoda prikupljan­ja podataka o imovini, resursima i operacijam­a GDi Atlas je relevantan svim GDi korisnicim­a. Pametni gradovi i rješenja razvijena za njih ne mogu ih poboljšati bez kvalitetni­h prostornih podataka koji su danas dostupni iz mnoštva izvora. ❖

GDI ATLAS PODATKOVNI PROIZVODI ZNATNO POMAŽU U PROSTORNOM I INFRASTRUK­TUROM PLANIRANJU, U STRUČNIM KOMPARACIJ­AMA I ANALIZAMA I PLANIRANJU PROJEKATA

 ?? PD ?? Veliki korisnici GDi rješenja su Budimpešta, Ljubljana, Zagreb, Beograd, Skopje...
PD Veliki korisnici GDi rješenja su Budimpešta, Ljubljana, Zagreb, Beograd, Skopje...
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia