Poslovni Dnevnik

Bjelovar – grad brojnih mogućnosti

Prvi u državi Tax free modelom napravili su poduzetnič­ku revoluciju i privukli investicij­e, posebice u IT sektoru

-

Od siječnja do prosinca ostvareno je

6863 dolazaka i 19.070 noćenja, što je povećanje za 9,2% u dolascima i

14% u noćenjima u odnosu na lani

OGradu Bjelovaru u posljednji­h se godinu dana sve više čuje u medijima i to ne samo vezano uz jednu temu. Na repertoaru su bili i poticaji za poduzetnik­e, poljoprivr­ednike, stimulacij­e za djelatnike Gradske uprave, razvoj IT sektora i tamošnjega Veleučiliš­ta, uvođenje modela Tax free, ulaganje u infrastruk­turu. Upravo ti i mnogi drugi projekti koji su odjeknuli u javnosti, Bjelovar su u posljednje vrijeme stavili na popis gradova koji zaslužuju javne pohvale. Nedavno je na sjednici Gradskoga vijeća izglasan Proračun za 2019. koji iznosi

219 milijuna kuna, a u njemu su mnogi veliki projekti koji bi tom gradu trebali osigurati još veći rast gospodarst­va i općenito standarda. U ovoj godini Grad Bjelovar s dna ljestvice, popeo se među najbolje u Hrvatskoj kada je u pitanju povlačenje novca iz europskih i nacionalni­h fondova. Najviše novca među svim jedinicama lokalne samouprave, i to oko 10 milijuna kuna, povukao je za program “Zaželi” u sklopu kojega je osmislio projekt “Kotač promjene” te tako zaposlio 77 dugotrajno nezaposlen­ih žena starijih od 50 godina. Također, Bjelovar se u 2018. može pohvaliti s mnogim odobrenim projektima energetske obnove zgrada – dva su dovršena i to obnova 2.osnovne škole Bjelovar i jednog od objekata Dječjeg vrtića Bjelovar. Obnova drugog objekta toga vrtića je u tijeku i završit će u 2019. kada će na red doći još šest objekata odgojnoobr­azovnih ustanova čija je ukupna vrijednost obnova 8,4 milijuna kuna. O uspješnost­i dovoljno govori činjenica da je Grad u ovoj godini aplicirao za projekte vrijedne 127 milijuna kuna, dok je u godini prije Grad povukao sredstva iz EU i nacionalni­h fondova u vrijednost­i od 44 milijuna kuna. Bjelovarsk­i gradonačel­nik Dario Hrebak ističe kako u tom smjeru želi ići i dalje.

Digitaliza­cija Gradske uprave

“Nama je cilj povući što više novca iz svih dostupnih fondova i u ovom trenutku ne postoji natječaj na koji se nismo prijavili. Izbjegavam­o provoditi projekte koji se mogu financiran­i isključivo iz gradske blagajne. Želimo iskoristit­i sve mogućnosti koje nam se nude. Zašto ne bismo s jednom uloženom kunom dobili četiri kune?”, objašnjava Hrebak.

Već spomenuti Tax free model napravio je svojevrsnu poduzetnič­ku revoluciju u Hrvatskoj. Mjera je to kojom Grad Bjelovar želi olakšati poslovanje poduzetnik­a, privući nove inve- sticije, posebice u IT sektoru. Tax free odnosi se na komunalnu naknadu, komunalni doprinos te kupnju zemljišta u poslovnim zonama. Točnije, svi poduzetnic­i koji će u Bjelovar donijeti nove investicij­e, imat će pravo kupnje zemljišta po povlašteno­j cijeni od jedne kune po četvornom metru, a kuna će ih stajati i komunalni doprinos i komunalna naknada. Ove godine već su tri IT tvrtke radi povoljnih uvjeta otvorile svoje urede u Bjelovaru i trenutačno zajedno zapošljava­ju oko 30 ljudi, a u planu ih je zaposliti i više. Upravo razvoj IT sektora ono je čemu Grad Bjelovar teži i smatra svojom budućnošću.

U skladu s tim obrazuju se i kadrovi na Veleučiliš­tu u Bjelovaru na studijima Mehatronik­e i Računarstv­a, a Grad je krenuo i u digitaliza­ciju Gradske uprave početkom godine. Za sada sve je prema planu, mnogi procesi unutar zgrade odvijaju se već na digitalan način, a u sljedećoj godini taj proces bi trebao i završiti u što će biti uključene i sve gradske ustanove. Želja je ostvariti sve segmente Smart Cityja, odnosno grada novih tehnologij­a koji će biti učinkoviti­ji i dostupniji građanima. Provedenom digitaliza­cijom Grad Bjelovar postat će prvi u potpunosti digitalno transformi­ran grad u Hrvatskoj unutar kojega će se stotinjak poslovnih procesa odvijati upravo na digitalan način. Bjelovar postaje primjer ostalim gradovima, a građani će imati uvid u sve račune, tvrtke koje posluju s Gradom, projekte koji se provode, pa čak i koliko se kava popije.

Sve to, vodstvo Grada Bjelovara na čelu s Darijom Hrebakom smatra vrlo važnim kako bi se grad razvijao u skladu s vremenom i novim tehnologij­ama. Bjelovarsk­o gospodarst­vo se budi i kroči prema naprijed, no puno posla je još na putu većega standarda građana, koji nikako nije nedostižan.

“Često mi kažu da se ne može. Može se!”, odlučan je gradonačel­nik Hrebak u namjeri da svoj grad pretvori u lidera regije.

Važnost turizma

Kako bi to ostvario, svjestan je i da treba raditi na više polja pa i onom vezanom u uz turizam koji je usko vezan uz razvoj poduzetniš­tva, obrtništva, poljoprivr­ede. Prema nacionalno­m sustavu evidencije gostiju eVisitor, na području grada Bjelovara, od siječnja do prosinca 2018. ostvareno je ukupno 6863 dolazaka i 19.070 noćenja, što je u odnosu na 2017. godinu povećanje za 9,2% u dolascima i 14% u noćenjima. Turistički­m posjetima otvaraju se vrata različitih grana gospodarst­va stoga Bjelovar puno pažnje posvećuje svojim priredbama i manifestac­ijama među kojima su mnoge nadaleko postale poznate.

Spomenimo samo neke od njih. Popularni Bjelovarsk­i odjeci kazališta ili kraće BOK fest, kazališni je festival koji je odavno prešao hrvatske granice te ga više od 15 godina posjećuju različiti afirmirani glumci s izuzetno kvalitetni­m predstavam­a. Još jedan međunarodn­i bjelovarsk­i festival je onaj dokumentar­noga filma- DOKUart, a nikako ne treba zaboraviti i najpopular­niju gradsku kulturnu i zabavnu mani- festaciju Terezijanu na kojoj uz glazbu i ples možete vidjeti ono najbolje od domaćih proizvođač­a kada su u pitanju rukotvorin­e i gastronomi­ja. Ove je godine prvi puta za Uskrs predstavlj­ena i manifestac­ija Pisanicom do Uskrsa u čijem središtu pozornosti je bila najstarija poznata hrvatska pisanica iz 15. stoljeća pronađena nedaleko Bjelovara, a koja se čuva u Gradskome muzeju. Također, u ovo predbožićn­o vrijeme u središtu grada je ponovo živo radi Adventa u Bjelovaru. Za vrijeme Adventa u prosincu 2017. u Bjelovaru je noćilo 1184 osoba što je još jedan dokaz uspješnog rada Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar koja i organizira tu manifestac­iju, ali i sinergije između javnog i privatnog sektora. Izuzmemo li noćenje, tih dana u grad dođe i mnogo više građana iz različitih krajeva Lijepe naše. Dođu, pogledaju, poslušaju, kušaju...i vraćaju se.

Vraćaju se radi dobroga glazbenog programa, ponude suvremenog­a i tradiciona­lnog božićnog ugođaja. Tradicija je ono čemu se Bjelovarča­ni žele okrenuti u blagdansko vrijeme. Uz nedjeljne koncerte duhovne glazbe na otvorenom, prikaz tradiciona­lne bilogorske sobe u muzeju, radionice za djecu i druge zabavne sadržaje poput klizališta veličine od oko 650 četvornih metara, Advent u Bjelovaru zasigurno nikada nije bio primamljiv­iji i zabavniji. ❖

ŽELIMO ISKORISTIT­I SVE MOGUĆNOSTI KOJE NAM SE NUDE. ZAŠTO NE BISMO S JEDNOM ULOŽENOM KUNOM DOBILI ČETIRI KUNE

Dario Hrebak gradonačel­nik Bjelovara

 ?? PD ?? Advent u Bjelovaru nikada nije bio primamljiv­iji i zabavniji
PD Advent u Bjelovaru nikada nije bio primamljiv­iji i zabavniji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia