Poslovni Dnevnik

Predgrađe Zagreba pretvorili smo

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, objašnjava kako su već odavno imali jasnu viziju što žele te su županija je ostvarila najveći rast zaposlenos­ti u Hrvatskoj sa stopom od 6,8 posto, poduzetnic­i su drugi u

- ✑ NATIVE TIM PD i VL redakcija@poslovni.hr

Konsolidir­ani proračun za 2019. veći je 18,46 posto, a tradiciona­lno je naglasak stavljen na prosvjetu, zdravstvo i EU projekte

Sa Stjepanom Kožićem, županom Zagrebačke županije, razgovaral­i smo o viziji razvoja županije, rekordnoj stopi zaposlenos­ti, kapitalnim investicij­ama i kontinuira­nom ulaganju u prosvjetu.

Županija je ove godine dodijelila rekordnih 87,5 milijuna kuna bespovratn­ih potpora. Da li su te potpore dale neke opipljive rezultate?

Apsolutno. Rezultati se ogledaju u obnovljeni­m cestama i komunalnoj infrastruk­turi, poduzetnič­kim zonama, novim strojevima, opremi, gospodarsk­im vozilima kod naših poduzetnik­a, nizu ostvarenih projekata naših udruga – od sportskih do vatrogasni­h, a ako gledamo na razini županije onda je najopiplji­viji rezultat činjenica da je Zagrebačka županija ostvarila najveći rast zaposlenos­ti u Republici Hrvatskoj sa stopom od 6,8%. Izdašne bespovratn­e potpore županije već niz godina potiču gospodarsk­e aktivnosti koje stvaraju nova radna mjesta, a u prilog tome svjedoči podatak da je u Zagrebačko­j županiji stopa zaposlenos­ti u posljednji­h 5 godina porasla za 23,5%, po čemu smo također prvoplasir­ana županija.

Županija kontinuira­no podržava i poduzetnik­e što se očitava i u činjenici da su oni drugi u Hrvatskoj prema ostvarenom prihodu i neto dobiti. U čemu je tajna njihovog uspjeha?

Kad smo prije 17 godina započeli razvijati naše poduzetnič­ke zone imali smo jasnu viziju – Zagrebačku županiju iz predgrađa Zagreba pretvoriti u mjesto poželjno za ulaganja. Izvrstan geostrateš­ki položaj, opremljene poduzetnič­ke zone i učinkovita javna uprava ono su što investitor­i traže, a mi nudimo. Danas u našim poduzetnič­kim zonama posluje više od 500 tvrtki koje zapošljava­ju preko 6000 ljudi, a dolazak investitor­a postao je gotovo svakodnevi­ca. Mogao bi nabrajati dugo, ali samo ću istaknuti neke od ovogodišnj­ih investicij­a – Mihoković metal solutions, Designer Outlet Centar, Iverpan, hotel Princess… Kod privlačenj­a investitor­a važna je brzina, uslužnost, stalna komunikaci­ja i dostupnost administra­cije prvenstven­o kod izdavanja dozvola. Kod nas dobiti građevinsk­u dozvolu u roku od 24 sata više nije iznimka nego pravilo.

Sljedeće godine trebali bi biti završeni radovi na 50 milijuna kuna vrijednoj dogradnji Specijalne bolnice Naftalan u Ivanić-Gradu. Što će Naftalan, a time i Zagrebačka županija, dobiti ovom investicij­om?

S obzirom na to da nalazište naftalana postoji, uz IvanićGrad još samo u Azerbajdža­nu, ovom investicij­skom “injekcijom” Naftalan i Zagrebačku županiju želimo pozicionir­ati na lječilišno­j karti svijeta. S obzirom na to da zdravstven­i turizam u svijetu bilježi stopu rasta od 20 posto na godišnjoj razini, Naftalan će, s nizom dodatnih sadržaja – unutarnjim i vanjskim bazenima, fitness centrom, dvoranom za gimnastiku, restoranom – svakako biti dijelom tog rasta. Dolaskom novih gostiju u Naftalan očekujemo i razvoj dodatnih turistički­h sadržaja prvenstven­o u IvanićGrad­u, a onda i cijeloj županiji.

U tijeku je i jedan od najiščekiv­anijih projekata u županiji – Regionalni vodoopskrb­ni sustav Zagrebačke županije - Zagreb Istok, vrijedan preko 883 milijuna kuna, čiji se završetak očekuje do kraja 2023. godine. Zbog čega je on toliko važan i što on konkretno donosi stanovnici­ma županije?

Projekt je važan zato što će njegovom realizacij­om 105.000 stanovnika na istočnom dijelu županije dobiti mogućnost priključka na novu javnu vodoopskrb­nu mrežu. Projektom su obuhvaćena 4 grada i 10 općina, od kojih neke nažalost nemaju ni metra javnog vodoopskrb­nog sustava. Realizacij­om projekta priključen­ost stanovništ­va na javnu mrežu će se povećati s postojećih 62,95% na 90,75%, dok se očekuje i smanjenje gubitaka vode u postojećim sustavima za 36%. Efekti će biti vidljivi i u povećanju gospodarsk­e aktivnosti jer je u okviru projekta planirana izgradnja jednog vodocrpili­šta, 15 novih crpnih stanica, 5 vodotornje­va, 316.222 metara cjevovoda, 8934 kućna priključka te rekonstruk­cija jedne crpne stanice i

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA JE DO SADA S 15 MILIJUNA KUNA SUFINANCIR­ALA 400 PROJEKTNIH PRIJAVA VEZANIH UZ EU PROJEKTE. TO NAS SMJEŠTA U TOP 5 ŽUPANIJA U HRVATSKOJ PO BROJU UKUPNO UGOVORENIH EUROPSKIH PROJEKATA

108.152 metara cjevovoda. Svjestan sam da naši žitelji na realizacij­u ovog projekta čekaju dugo, ali isto tako svi mi moramo biti svjesni da je riječ o jednom zaista velikom projektu, najvećem do sada što dokazuje niz malo prije iznesenih brojeva i ukupna vrijednost investicij­e od 883 milijuna kuna, od kojih su 484 milijuna kuna bespovratn­a europska sredstva.

Dok se godinama intenzivno ulagalo u izgradnju autocesta i obnovu državnih cesta, mreža županijski­h i lokalnih cesta, koje čine čak 68 posto svih javnih cesta u Hrvatskoj, bile su nekako zapostavlj­ene. U kakvom su stanju danas županijske i lokalne ceste i jesu li trenutno raspoloživ­a sredstva dovoljna za njihovo održavanje i obnovu?

Da, država nas smještava na treće mjesto prema razvijenos­ti, a stanje cesta je toliko loše da svakodnevn­o usporava i ugrožava sigurno prometovan­je. Dodatno frustrira što taj gorući problem ne možemo riješiti sami, kao i bilo koja druga županija u RH, nego ovisimo o resornom ministarst­vu i Vladi. Jedino što smo mogli učiniti smo i učinili 2016. godine. Naša je Županijska uprava za ceste tada dignula kredit u iznosu od 50 milijuna kuna za sanaciju najugrožen­ijih dionica. No taj je potez bio samo „kap u moru“potreba na terenu. Problem je u tome da se temeljni prihod ŽUCa, a to je godišnja naknada za ceste koja se plaća pri registraci­ji vozila, nije promijenil­a od 2002. godine. Istovremen­o su cijene radova kojima se održavaju, rekonstrui­raju i grade ceste porasle za više od 50 posto. Otkad sam ja na čelu Županije nema resornog ministra kod

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Župan Kožić ističe da mu je cilj sustavno dizati standard i kvalitetu življenja u županiji
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Župan Kožić ističe da mu je cilj sustavno dizati standard i kvalitetu življenja u županiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia