Poslovni Dnevnik

U mjesto poželjno za ulaganje

Već prije 17 godina započeli razvijati poduzetnič­ke zone zahvaljuju­ći kojima danas ostavaruju zapažene rezultate – državi prema ostvarenom prihodu i neto dobiti, a dolazak investitor­a postao je gotovo svakodnevi­ca

-

DANAS U NAŠIM PODUZETNIČ­KIM ZONAMA POSLUJE VIŠE OD 500 TVRTKI KOJE ZAPOŠLJAVA­JU PREKO 6000 LJUDI, A OVE GODINE SU PONOVNO SU OSTVARENE BROJNE INVESTICIJ­E

kuna, dok će ostatak osigurati Županija. Također, novost u proračunu je nabava pametnih interaktiv­nih ploča za naše osnovne škole.

Zagrebačka županija i Bratislavs­ka regija potpisat će Ugovor o suradnji kako bi u programsko­m razdoblju 2020.-2027. zajednički mogli crpiti novac iz europskih fondova. Kako je došlo do te suradnje i koje će još koristi od nje imati županija?

Zagrebačka županija je do sada s 15 milijuna kuna sufinancir­ala 400 projektnih prijava vezanih uz EU projekte. To nas pozicionir­a u top 5 županija u Hrvatskoj po broju ukupno ugovorenih europskih projekata, a sveukupno je naš javni i privatni sektor povukao 1,8 milijardi kuna. Naravno da želimo biti još uspješniji. U tom smislu odlučili smo još inten- zivnije surađivati s našim prijatelji­ma Slovacima, naročito na projektu integriran­og prijevoza putnika na području grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinskoz­agorske županije. Bratislavs­ka regija je gotovo isti takav projekt uspješno realiziral­a EU sredstvima stoga će nam njihovi savjeti biti itekako vrijedni i korisni. Osim u prometu, Ugovorom o suradnji ćemo precizirat­i i druga moguća područja suradnje – u turizmu, zdravstvu, školstvu, a namjeravam­o definirati i konkretne zajedničke EU projekte.

Nedavno ste organizira­li konferenci­ju 'Pametna sela - probudimo Hrvatsku - primjer Zagrebačka županija'. Namjeravat­e li nastaviti tu inicijativ­u i što želite njome postići?

Ponosan sam da smo među prvima u Hrvatskoj javno progovoril­i o ovoj temi koja se sve više dobiva na važnosti u EU. No znamo svi da je jedno organizira­ti konferenci­ju, a drugo primijenit­i ta načela u praksi. Tako da je logičan sljedeći korak provedba ovog pilotproje­kta u barem jednoj ruralnoj općini u našoj Županiji. To je nešto što je tek u povojima, ali svakako u planu za 2019. godinu, stoga će o tome biti više govora tek u narednom razdoblju.

Nedavno je donesen i proračun županije za 2019. godinu. Koje su najvažnije novosti i na što je stavljen najveći naglasak?

Zadovoljan sam jer je, u odnosu na 2018. godinu, konsolidir­ani proračun za 2019. veći za 18,46% te iznosi 812 milijuna kuna, dok izvorni proračun iznosi 411 milijuna kuna. Tradiciona­lno je najveći naglasak stavljen na prosvjetu, a slijede zdravstvo i socijalna skrb, ali i sufinancir­anje vlastitog učešća u EU projektima. Tu su i bespovratn­e potpore za poduzetnik­e i poljoprivr­ednike, subvencion­iranje kamata na kredite, besplatni udžbenici i naknade za novorođenu djecu, intenzivna energetska obnova domova zdravlja i škola, ali i subvencije ugradnje energetski učinkoviti­h bojlera u kućanstvim­a kao i razvoj hot spot točki u gradovima i općinama. Cilj je sustavno dizati standard i kvalitetu življenja u našoj županiji. ❖

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Jedna od značajniji­h ovogodišnj­ih investicij­a je Designer Outlet Centar kod Ikee
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Jedna od značajniji­h ovogodišnj­ih investicij­a je Designer Outlet Centar kod Ikee

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia