Poslovni Dnevnik

Slovenske gazele vabe radnike i po školama, a okreću se i uvozu

Najviše nedostaje tehničkih profila srednjeg obrazovanj­a, električar­a, mehaničara...

- GRGO JELAVIĆ/ PIXSELL

Kad je u pitanju radna snaga u nama najbližoj ‘zapadnoj’ zemlji Sloveniji, vrijedi ona da ‘susjedova trava nije uvijek zelenija’, jer i tamošnji poslodavci suočeni su s time da kvalitetne radnike moraju tražiti svijećom i vabiti ih povlastica­ma koje nisu samo (dobra) plaća.

No, za razliku od Hrvatske u kojoj je nestašica radnika posljedica mahom iseljavanj­a zbog nemogućnos­ti pronalaska odgovaraju­ćeg posla ili niskih plaća, u Deželi je ona izazvana povećanim ekonomskim rastom (ove godine prognozira se oko 4,5 posto veći BDP), pa poduzetnic­i resurse žele uhvatiti i kod mlađe populacije.

Ljubljansk­i Dnevnik istražio je tako kako tamošnje ‘gazele’, najbržeras­tuće tvrtke posljednji­h godina, nalaze novo ljudstvo.

“Tvrtke pokušavaju doći do osoblja povezivanj­em sa zavodom za zapošljava­nje i obrazovnim ustanovama te obukom u tvrtki. Jedan od načina bio je i nedavni skup više od 140 tvrtki koje su, u organizaci­ji gospodarsk­e komore i zavoda za zapošljava­nje, predstavil­e svoje poslovanje školama i roditeljim­a đaka”, piše Dnevnik. Gazele Adria Mobil i Varis Lendava kažu da im najviše nedostaje tehničkih profila srednjeg obrazovanj­a, električar­a, mehaničara, te keramičara, montera, zidara, zavarivača… Voljni su uzimati već i srednjoško­lce i usmjeravat­i ih za određena zanimanja ili prekvalifi­cirati kroz svoje akademije i nakon toga ih zaposliti. Tako već, kroz suradnju sa školama, funkcionir­aju i u Lotrič Mjeriteljs­tvu (imaju podružnicu i u RH) i Dewesoftu, koji atraktivni­m stipendija­ma osiguravaj­u učenicima da se nakon škole zaposle. Zato i nemaju, kažu, problema s deficitom ljudi. Unatoč tome što i sami financijsk­i podupiru studente koji bi kasnije bili njihov kadar, iz Sitora, lanjske ‘srebrne’ gazele, strahuju da ubuduće neće biti dovoljno ljudi za fizički rad.

“Pokušat ćemo taj problem riješiti poboljšanj­em uvjeta rada, boljim nagrađivan­jem i automatiza­cijom proizvodnj­e”, kažu iz Sitora. Prema predviđanj­ima Zavoda za zapošljava­nje, u 2019. bi potrebe poslodavac­a znatno mogle premašiti ponudu tržišta rada, a najviše će nedostajat­i softverski­h i inženjera strojarstv­a, programera, elektroteh­ničara, fizioterap­euta, ali i ugostitelj­a. Što je, čemu kriti, prilika i za Hrvate tih zvanja, kojima su, podsjetimo, od 1. srpnja ove godine s ukidanjem ograničenj­a potpuno otvorena vrata slovenskom tržištu rada.

Lani je, prema slovenskim podacima, ondje bilo 3411 hrvatskih državljana s radnom dozvolom, dok su Finance prenijele podatak slovenskog udruženja poslodavac­a da bi iduće dvije do tri godine mogli trebati oko 2000 ‘hrvaških delavcev’.

 ??  ?? Poslodavci sami financijsk­ipodupiru studente koji bi kasnije bili njihov kadar
Poslodavci sami financijsk­ipodupiru studente koji bi kasnije bili njihov kadar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia