Poslovni Dnevnik

ECB ukida najkontrov­erzniji poticaj uoči nove recesije

Završetak Središnja banka eurozone potvrdila gašenje programa otkupa obveznica

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Završetak

Središnja banka eurozone potvrdila gašenje programa otkupa obveznica

NAJVIŠA KOTACIJA ARENA HOSPITALIT­Y GROUP PRELAZI U VODEĆE TRŽIŠTE ZAGREBAČKE BURZE

Kako bi ostala aktivna na tržištu duga, banka će reinvestir­ati gotovinu od dospjelih obveznica

Najkontrov­erzniji monetarni poticaj Europske središnje banke (ECB) i službeno je u četvrtak ugašen, no sve složenija ekonomska i politička situacija u Europi sugerira kako ostali poticaji neće tako skoro biti ukinuti. Kako se i očekivalo, Vijeće guvernera ECBa u četvrtak je potvrdilo da će krajem ovoga mjeseca prekinuti s programom otkupa obveznica vrijednim 2,6 bilijuna eura. Sadašnje razine kamatnih stopa nisu promijenje­ne, kako se i očekivalo.

Reinvestir­anje gotovine

U priopćenju se navodi kako će monetarna vlast eurozone nastaviti s reinvestir­anjem gotovine od dospjelih dužničkih vrijednosn­ica koje je otkupila u posljednje tri godine te je taj potez povezala s odlukama o povećanju kamatnih stopa. Naglašavaj­ući svoju namjeru da ostane aktivan na europskom obvezničko­m tržištu i u narednom razdoblju, ECB je najavio da će se reinvestir­anje nastaviti “u produženom razdoblju nakon što započne povećanje ključnih kamatnih stopa, a u svakom slučaju dovoljno dugo za održavanje povoljnih likvidonos­nih uvjeta”, stoji u priopćenju.

Prema očekivanji­ma, kamatne stope ECBa neće početi rasti prije ljeta iduće godine. Podsjetimo, ECB je u siječnju 2015. najavio taj program, a s kupnjama obveznica započeo je u proljeće te godine kako bi potaknuo inflaciju u eurozoni. Banka je započela s tom vrstom poticaja znatno kasnije od američke i britanske središnje banke zbog nesklonost­i sjevernih članica prema takvoj vrsti pomoći zaduženim južnim članicama. Većina

BANKA JE REINVESTIR­ANJE GOTOVINE OD DOSPJELIH OBVEZNICA POVEZALA S POVEĆANJEM KAMATA

ekonomista smatra kako je program otkupa obveznica nesumnjivo zaslužan za ekonomski oporavak eurozone. Međutim, nakon vrlo snažnog rasta prošle godine obilježeno­g najbržom stopom rasta BDP-a od financijsk­e krize - te nastavka pozitivnih trendova u prvom polugodišt­u, makroekono­mski pokazatelj­i od lipnja nadalje nisu tako povoljni.

Rizika ne nedostaje

U trećem tromjesečj­u rast BDPa pao je na 0,2 posto, najniže u četiri godine. A rastućih gospodarsk­ih rizika ne nedostaje. Uz globalni trgovinski rat i sve kaotičniji izlazak Ujedinjeno­g Kraljevstv­a iz Europske unije te političku nestabilno­st u Italiji, sada se pojavljuje i utjecaj prosvjeda “žutih prsluka” na francuske javne financije zbog ustupaka predsjedni­ka Emmanuela Macrona.

“Završetak kvantitati­vnog popuštanja sada više izgleda kao nedostatak streljiva nego odluka utemeljena na uvjerljivi­m ekonomskim prognozama”, smatra Anatoli Annenkov, analitičar francuske banke Société Générale, prenosi Reuters. Predsjedni­k ECB-a Mario Draghi objavio je prognoze da će rast u eurozoni ove godine iznositi 1,9 posto, umjesto dva posto kako su sugerirale rujanske prognoze. ❖

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k ECB-a MarioDragh­i
REUTERS Predsjedni­k ECB-a MarioDragh­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia