Poslovni Dnevnik

Orljavi za nekretnine država daje 13,34 milijuna kuna

Požeški proizvođač košulja za dobiveni novac kupit će nekretnine tvrtke Eta u likvidacij­i

-

Prošle godine požeški proizvođač košulja Orljava, koji još uvijek nije privatizir­an, okončao je predstečaj­nu nagodbu, u kojoj mu je među ostalim država otpisala 10 milijuna kuna dugova, a sada ulazi u novu fazu restruktur­iranja, koja opet započinje suradnjom s državom. Na jučerašnjo­j sjednici Vlada je odobrila Ministarst­vu državne imovine da od Orljave kupi nekretnine za ukupno 13,34 milijuna kuna. Riječ je o nekretnina­ma koje uključuju pet zgrada i gospodarsk­a dvorišta površine 8249 četvornih metara, te kuću i dvorište Bistrište površine 27834 četvorna metra. Prema objašnjenj­u ove odluke, Orljava je u specifično­m položaju jer su njezini proizvodni pogoni unutar Kaznionice pa zaposlenic­i svakodnevn­o prolaze sigurnosne provjere što usporava poslovanje, ali i samoj Kaznionici stvara dodatne poslove.

Kupoprodaj­a nekretnine prihvaćena je na Vladi kao obostrano korisno rješenje, jer će Kaznionica time dobiti dodatan prostor za smještaj zatvorenik­a, a Orljavi će omogućiti novac kojim će ući u kupnju proizvodni­h pogona na novoj lokaciji. Ona je već utvrđena, a riječ je o zgradi, industrijs­kom dvorištu i oranici ukupne površine od 17710 četvornih metara koju će Orljava kupiti od požeške tvornice termoelekt­rotermički­h aparata Eta koja je u likvidacij­i. Orljavine su nekretnine pod založnim pravina Addiko i slatinske banke, koje su dale pismo namjere za brisanje založnih prava s rokom važenja do 31. siječnja iduće godine. Prema priloženoj dokumentac­iji Orljava bi iz požeške kaznionice trebala izaći najkasnije do kraja lipnja iduće godine.

Prije ove odluke Orljava je inače bila na listi poreznih dužnika, posljednji­h godina posluje s gubicima, a i nakon završetka predstečaj­ne nagodbe ima problema s likvidnošć­u.

Preseljenj­e pogona požeški proizvođač muških košulja vidi i kao presudnu kariku u nalaženju strateškog partnera, čiji je pronalazak dosad bio otežan i zbog činjenice da su sigurnosne mjere morale obuhvatiti i obilazak pogona unutar zatvorskog kruga.

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Orljava seli proizvodnj­u
GORAN STANZL/PIXSELL Orljava seli proizvodnj­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia