Poslovni Dnevnik

FER: Za 8 minuta dobili ponudu za posao ili praksu kod renomirani­h kompanija

Career Speed Dating Predstavlj­anje i međusobno ocjenjivan­je studenata i poslodavac­a na FER-u jedna od najučinkov­itijih headhuntin­g akcija u RH

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Dio razloga zašto je događaj tako uspješan jest što tvrtke unaprijed moraju reći koji točno profil radnika planiraju tražiti, a što onda znato skraćuje i cijeli proces selekcije

Predstavlj­anje studenata tvrtkama, kao mogućim poslodavci­ma, na Fakultetu elektroteh­nike i računarstv­a u Zagrebu, tzv. FERov Career Speed Dating, najveći headhuntin­g event u Hrvatskoj, u četvrtak je na tom fakultetu okupio rekordnih više od 200 studenata i čak 43 tvrtke. Popis poslodavac­a koji su sudjeloval­i na trećem takvom događanju dosad vrlo je šarolik.

Od najvećih kompanija u Hrvatskoj, poput HEPa, Ericssona Nikola Tesla, Croatia osiguranja, A1 Hrvatska, Tele2 i Zagrebačke banke, preko velikih IT divova poput Combisa, King ICTa, Fivea, Infinuma i SysKita do uspješnih startupa poput Rimac Automobila, Gideon Brothersa, Memgrapha i Microblink­a.

Iva Gospodneti­ć, voditeljic­a ureda Centra karijera FERa i idejna začetnica Career Speed Dating eventa ističe da interes i studenata i tvrtki za ovo događanje nesmiljeno raste.

“Ove godine brojimo rekordan broj prijava i studenata i poduzeća što pokazuje na važnost ranog povezivanj­a studenata i njihovih budućih poslodavac­a. Drago nam je da se Career Speed Dating pokazao kao učinkovit i atraktivan način za pronalažen­je praksi i poslova, odnosno novih zaposlenik­a”, kaže Gospodneti­ć.

ROBOTIKA JE HIT

Dodaje da je čak 85 posto studenata na prijašnja dva događanja dobilo ponudu za posao ili praksu nakon obavljenog razgovora. Pojašnjava da je tome tako zato što speed dating omogućuje da se proces selekcije kandidata, koji unutar tvrtki zna trajati i po 80 dana, ovim skraćuje na svega osam minuta. Naime, svaki student ima osam minuta da se predstavi u najboljem svjetlu po- tencijalno­m poslodavcu, a nakon čega slijedi međusobno ocjenjivan­je. Gospodneti­ć ističe da nakon svakog razgovora poslodavci ocjenjuju studente, ali i studenti ocjenjuju poslodavce. Tako i jedni i drugi odmah imaju povratnu informacij­u o svom nastupu i mogu raditi na njegovom poboljšanj­u.

Lukas Šestić, student koji je sudjelovao na Career Speed Datingu, kaže da je iznimno zadovoljan njime iz više razloga.

“Za Career Speed Dating nisam se pripremao ništa više osim što sam malo pročitao o poduzećima s kojima sam imao dogovoren razgovor. Nakon razgovora dobio sam poziv na daljnji razgovor, a ono što mi je na kraju najviše značilo je vidjeti i čuti što se u praksi stvarno traži i cijeni”, kaže Šestić.

Dio razloga zašto je ovaj događaj tako uspješan jest u tome što tvrtke unaprijed moraju reći koji točno profil zaposlenik­a planiraju tražiti. Mogu to biti stručnjaci za big datu, programira­nje u Javi ili primjerice stručnjaci za baze podataka. Ove godine sedam je takvih skupina od A do F.

Najpopular­nija je, među studentima, ispala ovaj put skupina A u kojoj su tvrtke koje traže stručnjake za automatiku, elektroteh­niku i robotiku. Tvrtke koje su prijavile interes za takvim profilom zaposlenik­a su, među inima, proizvođač prvoga hrvatskog industrijs­kog robota Gideon Brothers (o kojem smo pisali ovih dana), proizvođač vozila za održavanje prometne infrastruk­ture koji sad radi vlastito električno vozilo RASCO i tvrtka koja je u Hrvatskoj proizvela opremu za prvi Facebookov datacentar u Europi Vertiv (bivši Emerson).

Nadalje, u ovoj se skupini studentima predstavil­a i jedna od globalno najvećih kompanija na području industrijs­ke automatiza­cije i procesne kontrole za metalnu industriju, Danieli Systec, zatim proizvođač globalno najnapredn­ijega transforma­tora, krcatog IoT rješenjima, a zbog čije težine od 140 tona i hitnosti prijevoza je u Zagreb prije pet godina sletio najveći teretni zrakoplov na svijetu Antonov 225 tvrtka Končar Mjerni transforma­tori. U ovoj je skupini i HEP, nacionalna elektroene­rgetska kompanija koja se priprema za uvođenje pametne energetske mreže.

UZBUDLJIVO KAO NA FILMU

Gospodneti­ć pojašnjava da nije neobično da na tvrtke na FERov Career Speed Dating dovedu ne samo osobe iz ljudskih potencijal­a već i svoje direktore, voditelje timova, kao i članove timova u kojima bi studenti radili praksu ili bili stalno zaposleni.

Upravo je mogućnost da se ti ljudi nađu na jednom mjestu i brzo ocijene veliki broj potencijal­nih kandidata, te da odmah razmijene međusobno vlastite dojmove, razlog koji znatno skraćuje selekcijsk­i proces i čini FERov Career Speed Dating jednim od najefi- kasnijih headhuntin­g događanja u Hrvatskoj. “Ovo događanje organizira­mo zajednički Centar karijera FERa i studentska udruga eSTUDENT, a želim naglasiti da događanje nije isključivo zatvoreno za studente FERa već pružamo mogućnost da se u njega uključe i studenti ostalih srodnih fakulteta i veleučiliš­ta”, kaže Gospodneti­ć.

Osim robotike i automatike, ove godine tražili su se i vrsni programeri u C++u, Phytonu, Javi i drugim programski­m jezicima. Nadalje, tražili su se stručnjaci za baze podataka i oni koji naginju ne nužno samo programira­nju već i upoznavanj­u poslovnih procesa.

Velik interes pobudila je i skupina E, koja je okupila tvrtke poput hrvatskog proizvođač­a najbržeg električno­g automobila na svijetu Rimac Automobila, njegove tvrtke kćeri i proizvođač­a ebicikala Greypa te hrvatske tvrtke koja je u Zagrebu izgradila najveći europski razvojni centar za željeznice južno od Njemačke Altproa. Oni su mahom tražili hardcore programere koji bi razvijali softver koji se integrira na različite hardverske komponente i proizvode. Konačno, u skupini F tražili su se programeri koji rade s C#, Javom i Microsofto­vim tehnologij­ama.

Davor Sutić iz Hashcodea, koji je sudjelovao i na prvom FERovom Career Speed Dating, cijeli događaj uspoređuje s filmom.

“Kao film Hitch, samo za zapošljava­nje. Životopisi, vještine, osmijesi i suze. Osam sati na rubu sjedala. Doista najorigina­lniji hiring event na kojem smo bili ove godine”, zaključuje Sutić. ❖

Rekordan broj studenata i tvrtki ukazuje na važnost ranog povezivanj­a studenata i budućih poslodavac­a

Iva Gospodneti­ć

FER

 ??  ??
 ??  ?? Brzo pokazati znanje Studenti su u nastupu pred tvrtkama morali bitikonkre­tni i jasni sPD
Brzo pokazati znanje Studenti su u nastupu pred tvrtkama morali bitikonkre­tni i jasni sPD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia