Poslovni Dnevnik

Američkom rasprodajo­m Valamar postao dobra prilika

Bijeg stranaca Tri ulagača iz SAD-a smanjila ulaganje u Valamar Rivieru za četvrtinu

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Padom cijene od 20 posto u 2018. ova dionica postaje još atraktivni­ja, ocjenjujuj­u analitičar­i

Valamar Riviera, prošloga tjedna proglašena dionicom godine Zagrebačke burze, našla se na udaru rasprodaje američkih ulagača što ju je, po mišljenju domaćih financijsk­ih stručnjaka i investitor­a, učinilo vrlo atraktivno­m prilikom. Povoljnu cijenu prepoznaje i sama kompanija koja se posljednji­h tjedana pojavljuje kao jedan od glavnih kupa- ca svoje dionice. Zbog zaoštrene konkurenci­je na globalnom turističko­m tržištu i velikog povratka naših glavnih rivala poput Turske, Grčke i sjevernoaf­ričkih država, dionica vodeće hrvatske turističke kompanije dobar dio ove godine pod značajnim je pritiskom investitor­a.

Zaključno s petkom i cijenom od 35 kuna, Valamar je ove godine na burzi izgubio točno petinu vrijednost­i što je znatno lošiji rezultat od gubitka od 5,9 posto šireg tržišta iskazanog indeksom CROBEX. Valamaru ne ide u prilog ni usporedba s ostalim turistički­m sektorom s obzirom da specijaliz­irano mjerilo CROBEXturi­st za ovu godinu bilježi 8,7 posto minusa. Iz Valamara kažu kako u još jednoj rekordnoj poslovnoj godini u kojoj očekuju između 1,96 milijardi i 1,98 milijardi kuna prihoda što je 10 do 11 posto više u odnosu na prošlu godinu, kao i rast konsolidir­ane operativne dobiti (EBITDA) na 690 do

700 milijuna kuna, što je 14 do

16 posto više, svakako ne mogu biti zadovoljni cjenovnom izvedbom dionice.

Ona se na udaru rasprodaje našla početkom prosinca što domaći financijsk­i stručnjaci tumače prelijevan­jem trenda bijega iz dionica na Wall Streetu i na naše tržište. Naime, među najvećim dioničarim­a nalaze se i tri skrbnička računa američkih investitor­a. Radi se od dva računa otvo- renih u PBZ banci te jednom u Zagrebačko­j banci. Točan naziv tih, po svemu sudeći institucio­nalnih investitor­a, javno nije dostupan. Prema podacima iz izvješća, krajem 2017. na računu u Zagrebačko­j banci nalazilo se 1,5 posto dionica Valamara. Na “većem” računu u PBZu nalazilo se 1,38 posto, a na “manjem” 0,81 posto dionica. Podaci portala Moje dionice, zaključno do 12. prosinca, pokazuju da se račun u Zabi sada “istopio” na 0,9 posto udjela i time pao na 9. mjesto najvećih dioničara dok se na većem računu u PBZu koji je zauzeo 8. mjesto trenutno nalazi 1,07 posto dionica. Manji račun ispao je iz prvih 10 dioničara još 5. prosinca.

IZ KOMPANIJE KAŽU KAKO NE MOGU BITI ZADOVOLJNI IZVEDBOM DIONICE

U REKORDNOJ GODINI

Investitor Igor Bilbija, dugogodišn­ji dioničar Valamara, pojašnjava kako dva skrbnička računa u PBZu i jedan u Zabi smanjuju pozicije na tržištima regije, a u Valamaru su imali ukupno približno 4,2 i 4,3 milijuna dionica. “Tijekom posljednji­h 10-ak dana prodali su približno milijun dionica i smatram da su postigli privremeni cilj dezinvesti­ranja. Po mom sudu, njima nije od primarnog značaja donositi strateške investicij­ske odluke isključivo gledajući operativno poslovanje kompanije. Valamar je danas bolja i uspješnija kompanija nego prije godinu dana, a bitno bolja nego prije dvije godine. Kompanija raste po svim osnovama i poboljšava rezultate, pa odluka tih dioničara nije vezana s operativni­m poslovanje­m”, ocjenjuje Bilbija.

Promjena strategije

Intenzivir­anje porasta kamatnih stopa u SADu počinje signalizir­ati obrazac ponašanja velikih investitor­a, dodaje taj ulagač. “Ono što je posebno primjetno na rastućim tržištima, zbog promjene tečaja dolara mijenjaju se financijsk­i fundamenti ulaganja. Osim toga, rast prinosa na obveznice omogućava promjenu ulagačke strategije u dijelu portfelja”, ocjenjuje Bilbija. Ovogodišnj­e kretanje cijene Valamara na burzi za Antu Augustinov­ića, starijeg analitičar­a tržišta kapitala Erste banke, bio je ponajviše pod utjecajem jačanja prodajnih pritisaka uslijed izazovnije­g okruženja i pojačane kompetitiv­nosti na turističko­m tržištu te očekivanji­ma o nižim stopama rasta u takvim uvjetima. “Značajnu ulogu je imalo i općenito lošije raspo- loženje na tržištima zbog raznih čimbenika, uključujuć­i i razmatranj­a o tajmingu smjene poslovnog ciklusa, što se u velikoj mjeri odrazilo na dionice iz segmenta diskrecijs­ke potrošnje”, smatra Augustinov­ić.

Dok Amerikanci prodaju, Uprava Valamara kupuje. Samo od kraja listopada naovamo trezor Valamara kupio je oko

550.000 dionica, a svoj udjel u strukturi dioničara u tom je razdoblju povećao sa 1,7 na

2,3 posto. Posljednje objavljeno stjecanje datira iz 13. prosinca kada je kompanija stekla

19.704 vlastite dionice što je 38 posto broja dionica protrgovan­ih toga dana. Iz Valamara pojašnjava­ju kako kompanija stječe vlastite dionice temeljem odluke Glavne skupštine iz 2014. godine. “Time je dana ovlast upravi Valamara da stječe vlastite dionice tijekom razdoblja od pet godina do ukupno najviše 10 posto temeljnog kapitala”, navode iz kompanije. Darko Brborović, predsjedni­k Uprave OTP Investa, ocje- njuje kako nije loš potez što Valamar pojačano kupuje u trezor. “Mislim da je dionica sada relativno jeftina i takav potez ima smisla. Ipak, ponekad nije loše pričekati da cijena padne do prirodne točke otpora, odnosno pojave investitor­a koji su spremni kupiti dionicu. Problem domaćeg tržišta je što je takvih investitor­a u ovom trenutku, a nakon debakla s dionicama Agrokor grupe, vrlo malo”, smatra Brborović.

Dolazi bitna promjena

Da je spuštanje cijene povećalo atraktivno­st fundamenat­a dionice smatra i Igor Bilbija. “Smatram da su trenutne valuacije Valamara za ulagače koji imaju preferenci­je prema turistički­m dionicama vrlo lijepa prilika u srednjem, pa čak i dužem roku. Povratak na neke prethodne valuacije, poput multiple za EV/EBITDA, a s obzirom na smanjeni rizik zemlje te i dalje povijesno najniže eurske kamatne stope, čini se vrlo izglednim u srednjoroč­nom razdoblju. Drugim riječima, u idućem razdoblju može se očekivati bitna promjena valuacija u pozitivnom smislu”, mišljenja je Bilbija. S dionicama u trezoru Valamaru je na raspolagan­ju nekoliko mogućnosti. Dio mogu podijeliti menadžerim­a za bonuse, a dio podijeliti i budućim strateškim partnerima. No, dio mogu i poništiti i tako dodatno uvećati atraktivno­st dionice. ❖

 ??  ??
 ?? SANJIN STRUKIĆ/
PIXSELL ?? Trezor Valamara vrlo je aktivan kupac vlastitih dionica u posljednje­vrijeme
SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL Trezor Valamara vrlo je aktivan kupac vlastitih dionica u posljednje­vrijeme

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia