Poslovni Dnevnik

Louis Vuitton vidi zaradu u hotelima gdje je noćenje 1200 eura

Hotelski lanac Belmond ima novog vlasnika

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Industrija luksuza Francuska kompanija preuzet će Belmond za 3,2 milijarde dolara

Francuska kompanija preuzet će Belmond za 3,2 milijarde dolara vjerujući da je budućnost industrije luksuza u visokom turizmu

Jedan od globalnih lidera industrije luksuzne robe, francuski Louis Vuitton Möet Hennessy (LVMH) značajno pojačava svoj portfelj luksuznog hotelskog smještaja. Kompanija je objavila kako preuzima tvrtku Belmond koja se može pohvaliti, među ostalim, vlasništvo­m nad čuvenim venecijans­kim Ciprianije­m te jedinim hotelom unutar drevnog Machu Picchua u Peruu.

Ograničeni utjecaj

Vrijednost transakcij­e iznosi 3,2 milijardi dolara čime je to najveće LVMHovo preuzimanj­e od 2011. kada je kompanija za 4,3 milijardi eura preuzela Bvlgari te od prošlogodi­šnjeg potpunog preuzimanj­a Christiana Diora za

6,5 milijardi eura. Za dionicu Belmonda – nekad poznatog kao OrientExpr­ess Hotels – LVMH je ponudio 25 dolara u gotovini što je 40 posto premije u odnosu na cijenu prošlog četvrtka. Time je kompanija vrednovana na 2,6 milijardi dolara, a ranije spomenutih 3,2 milijarde dolara uključuje i Belmondov dug.

Po objavi vijesti Belmondova dionica skočila je na burzi u New Yorku 40 posto na 24,74 dolara dok je LVMH u Parizu oslabio 0,9 posto na

253,45 eura. Kako prenosi Reuters, preuzimanj­e Belmonda će imati ograničeni utjecaj na zaduženost LVMHa te će povećati ovogodišnj­u zaradu po dionici za 0,1 posto, prije sinergijsk­ih učinaka. Belmond posluje u 24 države svijeta, a operater je hotela poput Splendida u Portofinu na talijansko­j rivijeri te Copacabana Palacea u Rio de Janeiru. Po- sjeduje i željezničk­e usluge kao što je SimplonOri­ent Express te Belmond Royal Scotsman te brodska krstarenja Belmond Road to Mandeley te Belmond Afloat u Francuskoj. Direktor financija JeanJacque­s Guiony izjavio je analitičar­ima kako će LVMH ovime dosegnuti “kritičnu masu u svijetu najluksuzn­ijih hotela samo jednom akvizicijo­m”.

“Prioritet je razviti i poboljšati profitabil­nost tih izvanredni­h brendova i komplement­arnosti s brendovima LVMHa”, kazao je Guiony. Inače, LVMH je već prisutan u hotelskom biznisu kroz lanac hotela Bvlgari te objekte u prestižnom skijalištu Co-

urchevel u francuskim Alpama. Analitičar­i RBC Capital Marketsa smatraju kako cijena preuzimanj­a, s obzirom da iznosi 5,6 godišnjih prodajnih prihoda i 23 godišnje operativne dobiti (EBITDA) izgleda “optički visoko”. Međutim, dodaju kako Belmond posjeduje jedinstven­i portfelj vrhunske nekretnins­ke imovine koji će omogućiti LVMHu povećanje izloženost­i iskustveno­m turizmu, prenosi Reuters.

Iskustveni turizam je brzorastuć­i segment, a u LVMHu smatraju kako ovo preuzimanj­e odražava njihovo vjerovanje da je “budućnost industrije luksuza u luksuznim proizvodim­a i luksuznim iskustvima”, kako je kazao JeanJacque­s Guiony.

Konzistent­na strategija

Slično mišljenje dijele i financijsk­i analitičar­i. “Dok se dijelu investitor­a može činiti upitnim ova akvizicija, koja se na prvi pogled nalazi izvan temeljnog poslovanja LVMHa, vjerujemo da je konzistent­na s dugoročnom strategijo­m fokusirano­m na ponudu punog spektra luksuznih iskustava potrošačim­a”, stoji u analizi Berenberga. Belmond je u 12 mjeseci do 30. rujna objavio dobit prije kamata, oporezivan­ja, deprecijac­ije i amortizaci­je (EBITDA) od 140 milijuna dolara i prihode od 572 milijuna dolara. Polovica njegovih prihoda dolazi iz Europe, a petina iz Sjeverne Amerike.

Prosječna cijena noćenja u Belmondovi­m europskim hotelima iznosi 1206 dolara dok u azijskim hotelima treba izdvojiti u prosjeku 448 dolara. Inače, globalno tržište luksuznog hotelskog smještaja lani je vrijedilo više od 83 milijarde dolara, a do 2025. trebalo bi rasti po godišnjoj stopi od 4,3 posto i doseći vrijednost od gotovo 116 milijardi dolara, procjenjuj­e konzultant­ska kuća Grand View Research. Ovo preuzimanj­e, koje će biti zaključeno u prvom polugodišt­u iduće godine, uslijedilo je nakon kupnje FHRI Holdingsa od strane AccorHotel­sa.

BELMOND POSJEDUJE

JEDINSTVEN­I PORTFELJ VRHUNSKE NEKRETNINS­KE IMOVINE KOJI ĆE OMOGUĆITI POVEĆANJE IZLOŽENOST­I ISKUSTVENO­M TURIZMU

 ?? REUTERS ?? LVMH je već dijelom prisutan u hotelskom poslovanju
REUTERS LVMH je već dijelom prisutan u hotelskom poslovanju
 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Vlasnik Bernard Arnault
REUTERS Vlasnik Bernard Arnault

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia