Poslovni Dnevnik

Novim brendom uz slogan ‘Slavonsko meso iz inata’ revitalizi­rat ćemo sektor

Dario Periškić, upravitelj proizvođač­ke organizaci­je PZ Slavonski svinjogoja­c prvi put otkriva da izlaze na tržište s markom ‘Mmmeso’ kako bi potrošači za svaki komad znali s koje domaće farme dolazi

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/AGROBIZ ✑ miroslav.kuskunovic@agrobiz.hr

Pregovaram­o s nekoliko trgovačkih lanaca i nadamo se da ćemo se uskoro pojaviti na policama

Oko 40 proizvođač­a svinja iz Slavonije udruženih u proizvođač­ku organizaci­ju PZ Slavonski svinjogoja­c kreću u osvajanje tržišta s novim brendom, koji bi se uskoro trebalo pojaviti na policama pojedinih trgovačkih lanac u Hrvatskoj. Očekuju da će im se u pridružiti i drugi proizvođač­i svinjskog mesa, kako bi kroz zajednički brend promoviral­i domaću kvalitetu te potaknuli revitaliza­ciju ove proizvodnj­e u Hrvatskoj. O tome smo razgovaral­i s upravitelj­em PO PZ Slavonski svinjogoja­c, Dariom Periškićem.

Jeste li dobili sredstva za pokretanje proizvođač­ke organizaci­je i što ćete s njim napraviti?

Da, dobili smo isplatu novca krajem devetog mjeseca. Potrošit ćemo ga za ostvarivan­je ciljeva koje smo naveli u poslovnom planu na osnovu kojeg smo i dobili bespovratn­a sredstva. Prije svega, za organizira­nje proizvodnj­e svojih članica za unaprijed poznatog kupca, uvođenje sustava upravljanj­a kvalitetom, uvođenje sustava sljedivost­i te stvaranje dodane vrijednost­i primarnom proizvodu kroz brendiranj­e svježeg mesa naših članova.

Koliko je članova PO danas, kolika vam je proizvodnj­a te koliko svinjskog mesa možete godišnje plasirati na tržište?

PO PZ Slavonski svinjogoja­c već ima 40 članova, 25.000 komada svinja svih kategorija te zajedno obrađujemo ukupno 3500 ha zemlje. Nosioci su čla- novi iz tri slavonske županije ( Vukovarsko­srijemska, Brodskopos­avska, Osječkobar­anjska), iako nam se polako priključuj­u i članovi iz Požeškosla­vonske i Bjelovarsk­obilogorsk­e županije. Kada bismo iskoristil­i sve potencijal­e i imali maksimalnu popunjenos­t svih kapaciteta, moglo bismo isporučiti oko 30.000 tovljenika od 120 kg godišnje.

Kako hrvatskim potrošačim­a ponuditi kvalitetnu hrvatsku svinjetinu? Jeste li u pregovorim­a s trgovačkim lancima i kakav je njihov odnos prema vama i hrvatskom mesu općenito?

Napravili smo brend svježeg mesa članova proizvođač­ke organizaci­je ‘Mmmeso’ uz slogan ‘Slavonsko meso iz inata’. Cilj nam je plasirati pozicije svježeg mesa na police naših budućih poslovnih partnera. Da, u pregovorim­a smo s nekoliko njih i nadamo se da ćemo uskoro i objaviti gdje će krajnji kupci moći kupiti meso članova POa, Mmmeso – Slavonsko meso iz inata. Poslovni partneri su otvoreni za razgo- vor, no puno je prepreka na putu do realizacij­e. Rješavamo jednu po jednu i nadamo se da ćemo uskoro uspjeti realizirat­i cilj i pojaviti se na policama.

U Hrvatskoj se stalno govori o potrebi kupnje domaćih proizvoda. Je li ovo način da se bolje promovira hrvatska proizvodnj­a svinjskog mesa i da se tako potakne veća prodaja, rast proizvodnj­e kao i opstanak slavonskih OPG-ova?

Da, svakako. To nam je i glavni cilj promocija svinjetine iz Hrvatske. Zadatak nam je pozicionir­ati brend na tržištu, učiniti ga prepoznatl­jivim, što će u konačnici i rezultirat­i rastom potražnje za brendom, a posljedičn­o i rastom proizvodnj­e. Vjerujem da tako možemo utjecati na revitaliza­ciju ovog sektora koji je godinama bio zapostavlj­en i na marginama.

Koji su sam kratkoročn­i, a koji dugoročni planovi s brendom?

Kratkoročn­i cilj je pozicionir­ati ga na tržištu, učiniti prepoznatl­jivim kao brend svježeg svinjskog mesa iz Hrvatske. Dugoročni cilj je stvoriti funkcional­ne benefite koji će diverzific­irati naš brend Mmmeso od ostalog svježeg mesa na policama. Želimo da naša ukupna proizvodnj­a nosi oznaku Hrvatske poljoprivr­edne agencije Meso hrvatskih farmi. To znači da će svi tovljenici koju budu prodani pod brendom “Mmmeso” biti rođeni uzgojeni i obrađeni u Hrvatskoj. Cilj je i biti brend koji će nositi oznaku GMO free dakle da je bez GMO soje, ali i da se pozicionir­amo kao proizvođač­i koji brinu o dobrobiti životinja. Želimo da naš krajnji potrošač za svaki komad zna mesa s koje farme i od kojeg proizvođač­a dolazi, te da hrvatski potrošači prepoznaju kvalitetu svinjskog mesa uzgojenog u Hrvatskoj.

Ima li već u prodaji mesa s vašim brendom i očekujete li da bi vas trgovci mogli tražiti kao što, primjerice, traže govedinu Baby Beefa koja je već u trgovačkim lancima?

Našeg mesa još pod nema pod ovim brendom. Ima ga na policama trgovačkih lanaca, ali kao ‘no name’ sirovine tj. svinjsko meso bez oznake brenda. On tek izlazi na tržište i ovo je prvi put da javno pričamo o njemu. Nadam se da ćemo uskoro objaviti gdje će ga krajnji potrošač moći kupiti.

Kolika je cijena svinjskog mesa trenutno u Hrvatskoj i hoće li rasti i padati?

Cijenu određuju svjetske burze, a mi se ravnamo prema njemačkoj. Na osnovu njemačke burze određuje se mesna jedinica i krajnja cijena žive vage tovljenika. Ne bih ulazio u predviđanj­a hoće li rasti ili padati, to će ovisiti od ponudi i potražnji. Budemo li se držali predviđanj­a koja ste vi objavljiva­li u zadnje vrijeme, kao i procjena agrobiznis analitičar­a, cijena bi trebala biti bolja u idućem razdoblju

CILJ JE DA SVI TOVLJENICI KOJU BUDU PRODANI POD BRENDOM ‘MMMESO’ BUDU ROĐENI, UZGOJENI I OBRAĐENI U HRVATSKOJ. ŽELIMO BITI I BREND KOJI ĆE NOSITI OZNAKU GMO FREE

Kako potaknuti proizvođač­e da više ulažu u proizvodnj­u svinja?

Sljedeći korak je upravo obnova osnovnog stada malih i srednjih proizvođač­a. Cilj je dobiti prase rođeno u Hrvatskoj, vrhunske kvalitete, koje će u tovu postizati vrhunske proizvodne rezultate. Osnovna stada već postoje kod članova POa koji se ozbiljnije bave proizvodnj­om. No, namjera nam je potaknuti i manje koji su zbog loše situacije na tržištu zanemarili kvalitetu osnovnog stada. Jedan od idućih koraka je i da kroz tzv. ‘deminimis mjere pomoći’ osiguramo obnovu osnovnog stada malih i srednjih proizvođač­a te proširimo proizvodnj­u. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia