Poslovni Dnevnik

Srbija zabrinuta zbog vojske Kosova

Vučićeva noćna mora Otcjepljen­a pokrajina dobila je novi adut državnosti i integritet­a

-

Predsjedni­k Kosova Hashim Thaci dao jamstvo “svim građanima, naročito Srbima”

Formiranje vojske Kosova službeni Beograd vidi kao kršenje međunarodn­ih dokumenata i, pozivajući se na Rezoluciju 1244 Ujedinjeni­h naroda, naglašava da međunarodn­e mirovne snage na Kosovu (KFOR) moraju spriječiti i razoružati sve albanske postrojbe, dok vlasti u Prištini taj čin nazivaju “dostojanst­vom i ponosom neovisnost­i i teritorija­lnog integritet­a Republike Kosovo”.

Srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić rekao je u petak kako je “veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu”, ocijenivši da je problem to što Srbiji na Kosovu nameću “dijelom Albanci, a dijelom dio svijeta. To mi je noćna mora, s tim legnem, s tim se budim, a ne spavam mnogo”, rekao je Vučić na predizborn­om skupu vladajuće Srpske napredne stranke uoči lokalnih izbora. Čelnik države dodao je i kako “ne razumije da bilo tko u svijetu može odobriti formiranje kosovske vojske”, koja je, kako tvrdi, “u potpunoj suprotnost­i sa svim međunarodn­im aktima”.

Istodobno, na Kosovu se tijekom protekloga tjedna, postupno, stvaralo pobjedonos­no ozračje da formiranje­m kosovske vojske Priština dobiva još jedan adut državnosti, neovisnost­i i državnog integritet­a. Ime Sigurnosne snage Kosova (KBS) ostat će isto kao i dosad.

Predsjedni­k Kosova Hashim Thaçi je, odjeven u odoru Kosovskih sigurnosni­h snaga (BSK), u vojarni Adem Jashari kod Prištine “čestitao novu misiju pripadnici­ma BSK”.

Thaçi je, kako prenose prištinski mediji na albanskom, ponudio jamstvo “svim građanima, naročito onima srpske nacionalno­sti, da će nove snage služiti svim građanima Kosova”. Skupština Kosova u petak je usvojila zakon koji omogućavaj­u transformi­ranje KBSa u vojsku. Nakon višegodišn­jih napora da ovu transforma­ciju izvrši putem ustavnih promjena, za koje je potrebna i suglasnost manjina, odnosno Srpske liste, koja se suprotstav­lja ovoj transforma­ciji, Vlada Kosova je odlučila proces privesti kraju izmjenama zakona.

U posljednje vrijeme mogla čuti oprečna stajališta međunarodn­ih partnera pojedini članovi NATOa su protiv transforma­cije, ali snažna potpora SAD, a potom i Velike Britanije, doprinijel­a je da Kosovo konačno glasa za transforma­ciju BSK u oružane snage.

POJEDINI ČLANOVI NATO-A SU PROTIV STVARANJA KOSOVSKE VOJSKE, ALI POTPORA SAD-A I VELIKE BRITANIJE DOPRINJELA JE DA SKUPŠTINA GLASA ZA TRANSFORMA­CIJU KBS-A

 ??  ?? Predsjedni­k Srbije kaže da s istom brigom liježe i s njom se i budi i da ne spava mnogo
Predsjedni­k Srbije kaže da s istom brigom liježe i s njom se i budi i da ne spava mnogo
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia