Poslovni Dnevnik

Telekom A1 gradi najjače superračun­alo u Hrvatskoj

Investicij­a Ulažu 10 mil. eura u novi podatkovni centar, veći od onog na Žitnjaku

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Postojeće superračun­alo operatera ima 50 teraflopsa, a novo bi moglo biti nekoliko desetaka puta jače

A1 Hrvatska, bivši Vipnet, gradi svoj drugi podatkovni centar, koji bi trebao biti i veći i sadržavati jače super računalo od onog koje se nalazi operaterov­om sjedištu na zagrebačko­m Žitnjaku. Inicijalno, A1 je planirao u novi podatkovni centar uložiti

10 milijuna eura i graditi ga u Novom Zagrebu. Lokacija je trebala biti nedaleko Brodarskog instituta i Avenue Malla u novozagreb­ačkom naselju Središte. Novi Zagreb je, naime, u posljednje vrijeme postao vrlo popularna lokacija za podatkovne centre.

Kapitalna referenca

U naselju Utrine jedan takav ima Hrvatski telekom, u Buzinu Optima telekom, jedan bi trebao graditi Infobip u okviru svog novog kampusa koji će također biti u Novom Zagrebu, a još neke IT tvrtke na tom području imaju sličnu infrastruk­turu.

Glavni razlog je, kako doznajemo u branši, taj što mnogo tvrtki podatke želi držati upravo u Zagrebu ili njegovoj okolici. Međutim, kako doznaje Poslovni dnevnik, A1 Hrvatska malo je izmijenio inicijalni plan za ovu investicij­u.

Ivan Gabrić, član Uprave i glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska potvrdio nam je da su sada, u četvrtom tromjesečj­u, ušli u taj projekt. Pojašnjava da rade redundantn­u lokaciju podatkovno­m centru koji imaju na Žitnjaku. “To će biti podatkovni centar nove generacije. U igri je nekoliko lokacija, a cilj je da korisnicim­a ponudimo ono što traže, a to su hibridni cloud i smještaj podataka tako gdje oni žele”, kaže Gabrić.

Nije želio komentirat­i koje su još lokacije za novi podatkovni centar u međuvremen­u iskrsle. No, za očekivati je da ona koju odaberu neće biti jako daleko od glavnog grada. Postojeće usluge podatkovno­g centra od A1 navodno koristi Rimac kao i stotinjak drugih korisnika, a operater je potvrdio i da ima prvog velikog korisnika iz bankarstva. “Jedna od TOP5 banaka u Hrvatskoj kod nas je u Žitnjaku postavila svoj drugi live klaster i svi koji su u ovom biznisu znaju koja je magnituda takve reference”, kaže Gabrić.

Tomislav Makar, član Uprave i glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska još nam je u ožujku otkrio da je operater na Žitnjaku, uz pružanje usluga krajnjim korisnicim­a, izgradio i vlastito superračun­alo. Tom prilikom je naveo da to računalo raspolaže sa snagom od 50 teraflopsa.

Gradnja u fazama

“Osim mrežnih funkcija takva procesorsk­a snaga omogućuje nam primjenu umjetne inteligenc­ije u planiranju i optimizaci­ji mreža sljedeće generacije, poput 5Ga, i obradi podataka, a sličnu potražnju za superračun­alima očekujemo i u drugim industrija­ma”, kaže Makar.

Gabrić dodaje da će novi podatkovni centar već u kvadraturi biti veći od onog na Žitnjaku, a unutra planiraju i još jače superračun­alo. Navodno se ostavlja mogućnost da bude i nekoliko desetaka puta jače. Usporedbe radi, trenutačno najbrže hrvatsko superračun­alo zvano Bura i smješteno u Rijeci ima snagu od 239 teraflopsa, odnosno jače je oko pet puta. To znači da se A1 zapravo, barem prema sadašnjim najavama, priprema izgraditi najjače superračun­alo u Hrvatskoj. “Plan nam ga je graditi u fazama, gdje će se kombinirat­i izgradnja prostora i energetika te dodavanje vlastitih računalnih kapaciteta”, zaključuje Gabrić. ❖

 ?? SANDRA
ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL ?? Ivan Gabrić, član Uprave i glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL Ivan Gabrić, član Uprave i glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia