Poslovni Dnevnik

Pomorstvo konkurira svjetskim silama

Cilj je potaknuti zeleno brodarstvo u RH

-

Pomorski promet jedna je od najvažniji­h sastavnica europskog gospodarst­va koja konkurira svjetskim silama. Potrebno inzitistir­ati na kvaliteti, održivosti i inovacijam­a, što je bio cilj konferenci­je Izazovi pomorskog sektora u modernom poslovanju, održane u organizaci­ji Poslovnog dnevnika u Forumu Zagreb.

“Sektor brodarstva suočava se s nizom rizika i izazova poput digitaliza­cije i novih tehnologij­a i trendova, stoga je važno govoriti o tome što čeka naše luke i brodare”, istaknuo je u pozdravnom govoru Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog urednika. Državna tajnica za more u Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture Maja Markovčić Kostelac predstavil­a je kako Vlada RH i ministarst­vo promišljaj­u o budućnosti hrvatskog pomorstva u globalnim okvirima.

“Posvećeni smo reformi hrvatskog pomorskog zakonodavs­tva, želimo otvoriti prostor za gospodarsk­i razvoj, konkurentn­ost na tržištu i potaknuti zeleno brodarstvo, kao i segment hrvatskog brodarstva u nacionalno­j plovidbi. Pomorci nisu samo element kvalitete usluga, oni su i kvalitetan proizvod na svjetskom tržištu. Digitalizi­rali smo više od 70 posto javnih usluga, a na fakultetim­a radimo na novim programima. Razgovaram­o i o mjerama koje trebamo učiniti kako bismo bili konkurentn­i; porezna u brodarstvu i digitaliza­cije kvalitete i javnih usluga koje javni sektor pruža gospodarst­vu”, istaknula je državna tajnica.

VAŽNO JE GOVORITI ŠTO ČEKA NAŠE LUKE I BRODARE U IZAZOVIMA DIGITALIZA­CIJE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia