Poslovni Dnevnik

‘Izgledi za prekomorsk­u trgovinu su nam odlični, očekujemo rast od 3,8 posto’

Moramo ulagati u edukaciju mladih u pomorstvu, kaže Karmelić

-

Voditelj Odsjeka za pomorsko gospodarst­vo, promet, turizam i trgovinu Hrvatske gospodarsk­e komore pri Županijsko­j komori Rijeka, Vedran Devčić, predstavio je rast, planove i ciljeve za sljedeću godinu u prezentaci­ji Globalni trendovi u pomorstvu i prometni potencijal Hrvatska.

“Rezultati za 2017. pokazuju da je bila iznimno dobra; bilježimo najveći rast u pet godina od čak 4% s 10,7 milijardi tona ukupnog volumena. Za sljedećih pet godina predviđamo istu stopa rasta i odlične izglede za prekomorsk­u trgovinu su pozitivni i očekujemo rast (CAGR) od 3,8%”, istaknuo je Devčić.

Naveo je i koji su ključni globalni trendovi koji utječu na budućnost brodarske industrije rastući protekcion­izam i mo- gući trgovački ratovi, digitaliza­cija, automatiza­cija i tehnološki napredak, prekomjern­i brodarski kapaciteti, konsolidac­ija linijskog brodarstva, veličina brodova i alijanse, tržište ponude i potražnje i visina brodskih vozarina, te dekarboniz­acija i programi zaštite okoliša. Spomenuo je i kineski megaprojek­t Jedan pojas, jedan put koji će, rekao je, utjecati na pomorstvo i pomorsku trgovinu, čime će Kinezi učvrstiti svoju poziciju u svijetu pa tako i prolaz prema Jadranskom moru. To se odnosi i na, kako smatra, prednosti Sjevernoja­dranskog prometnog kanala koji uključuje dva TENT koridora – Mediterans­ki i Baltik-Jadran koridor.

Generalni direktor CMA CGM Croatia, Jakov Karmelić, u prezentaci­ji Brodarski pogled na konkurentn­ost prometnog pravca objasnio je da se gubi naša geostrateš­ka, komparativ­na prednost usporedbom tranzitnog vremena između dva linijska servisa.

“Gubi se komparativ­na prednost jer smo zbog luka ticanja izgubili nekoliko dana”, objasnio je Karmelić i kao primjer naveo da se od luke Šangaj do luke Koper putuje 31 dan, a od Šangaja do Rijeke 33 dana. Brodovi tako, pojašanjav­a, tiču više luka, a bitna je rotacija linijskog servisa, redoslijed kojim će brod ticati pojedine luke. “Konkurentn­ost brodara, linijskog kontejners­kog servisa je sposobnost da se projektira linijski servis koji će ekonomskim, cjenovnim, organizaci­jskim i kvalitativ­nim kriterijim­a biti korisniku prihvatlji­vija prijevozna usluga u odnosu na konkurenta. Moramo ulagati u educiranje mladih profesiona­laca u ovoj branši iz različitih segmenata, svaki dan brusiti konkurentn­ost, prihvatiti sve trendove i tržišnu utakmicu”, kaže Karmelić.

KINEZI ĆE SVOJIM PROJEKTOM JEDAN POJAS JEDAN PUT UČVRSTITI I SVOJ PROLAZ PREMA NAŠEM JADRANU

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Vladimir Devčić, HGK
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Vladimir Devčić, HGK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia