Poslovni Dnevnik

BiH i 2019. jedina europska zemlja bez 4G mreže?

Zakasnili Operateri su spremni za prelazak, ali je zapelo na cijeni dozvole za koju Vijeće ministara drži da je preniska

-

Zbog stalnih odgoda BiH telekom operateri imat će razdoblje od najviše pet godina za povrat ulaganja u 4G jer Europa uvodi 5G mrežu

Usluge 4G mreže trebale bi biti dostupne korisnicim­a u Bosni i Hercegovin­i do kraja 2018. godine, izjavilo je Vijeće ministara BiH u lipnju ove godine, ali i kao nekoliko puta puta ranije ta očekivanja nisu se ispunila. U toj zemlji probijeni su svi rokovi za prelazak na četvrtku generaciju mobilnih mreža (4G LTE), kao i za digitalno zemaljsko televizijs­ko emitiranje.

Bez veće cijene za korisnike

Bosna i Hercegovin­a je trenutno posljednja europska zemlja (i jedna od rijetkih u svijetu) bez četvrte generacije mobilne telefonije, dok se uvođenje pete generacije (5G) diljem Europe očekuje 2023. godine. “Ako bi u 2019. godini krenuli s 4G mrežom, to bi značilo da BiH telekom operateri imaju razdoblje od najviše pet godina za povrat investicij­e i početak novih ulaganja u infrastruk­turu za 5G mrežu”, rekao je Aleksandar Mastilović, savjetnika direktora Regulatorn­e agencije za komunikaci­je BiH (RAK) za portal Klix.ba.

Prema njegovim riječima, sporo donošenje odluka ometa uvođenje 4G i 5G mreže, iako su telekom operateri spremni za prelazak na 4G mrežu.

 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Broj korisnika mobilne tehnologij­e u BiH još je manji nego u zemljama EU
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Broj korisnika mobilne tehnologij­e u BiH još je manji nego u zemljama EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia