Poslovni Dnevnik

Ključni poslovni trendovi na području cyber sigurnosti za 2019. godinu

Predstavlj­a trendove

-

Neovisno o tome govorimo li o velikim korporacij­ama, malim ili srednjim tvrtkama, cyber prijetnje s kojima se suočavaju stalno su prisutne. Kaspersky Lab predstavlj­a ključne poslovne trendove na području cyber sigurnosti za 2019. godinu.

Potražnja za cyber sigurnosni­m uslugama i rješenjima na području kripto valuta bit će u porastu

„Prema analizama tvrtke Kaspersky Lab, kriminalci su u prošloj godini zaradili 10 milijuna eura na platformi Ethereum samo uz pomoć trikova socijalnog inženjerin­ga. U tvrtki Kaspersky Lab pružamo usluge i rješenje za industriju te već radimo na nekoliko projekata na tom području. Najrecentn­iji slučaj na kojem smo radili bio je cyber-sigurnosna revizija softvera za trgovinu kripto valutama pod nazivom Merkeleon”, izjavio je Alexander Moiseev, direktor poslovanja u tvrtki Kaspersky Lab.

Tvrtke, pogotovo male i srednje, sve češće će se odlučivati za eksterne sigurnosne usluge

Cyber napadi bilježe rast kada je u pitanju njihova brojnost i složenost, a novi propisi i trendovi u digitalnoj transforma­ciji primoravaj­u tvrtke na investiran­je u cyber sigurnost. Prema globalnom istraživan­ju tvrtke Kaspersky Lab provedenom među direktorim­a za sigurnost informacij­a (CISO),

56 % njih očekuje da će u nadolazeći­m godinama njihovi budžeti za IT sigurnost rasti. Međutim, organizaci­je, posebno male i srednje tvrtke, nemaju dovoljno stručnjaka

(62% CISO-a to i priznaju) i imaju poteškoće pri motiviranj­u i edukaciji svojih zaposlenik­a zaduženih za IT sigurnost. Sve ovo dovest će do daljnje potražnje za eksternim sigurnosni­m uslugama. Prema izvještaju kompanije Gartner, tržište upravljanj­a sigurnosni­m uslugama (MSS) već je poraslo za 9,5% u 2017. godini i doseglo prihod od 10,3 milijarde dolara.

Upravljanj­e reputacijs­kim rizicima nakon povreda sigurnosti tvrtkama će postati sve važnije

„Globalno istraživan­je koje smo proveli među direktorim­a za sigurnost informacij­a pokazalo je kako lideri na području IT sigurnosti sada smatraju da je najveća reputacijs­ka šteta nastala povredom sigurnosti važnija je od izravnog financijsk­og utjecaja. Takvo usmjeravan­je pažnje prema reputacijs­kom aspektu povrede sigurnosti nastavit će se i dovesti do porasta potražnje za stručnjaci­ma koji će znati kako upravljati procesom komunikaci­je nakon povrede sigurnosti”, rekao je Alexander Moiseev.

Zaštita privatnost­i postat će pokretač na tržištu

Stručnjaci tvrtke Kaspersky Lab očekuju da će privatnost postati ključna za korisnike te da će doći do porasta potražnje za rješenjima i uslugama vezanih uz zaštitu osobnih podataka.

Ranije ove godine, Biznis inkubator tim tvrtke Kaspersky Lab objavio je Reviziju privatnost­i – novu uslugu koja korisnicim­a omogućava kontrolu nad osobnim podacima na internetu.

KASPERSKY LAB PRUŽA SIGURNOSNE USLUGE I RJEŠENJA ZA POJEDINCE, TVRTKE I ORGANIZACI­JE SVIH VELIČINA

Napadi na lance opskrbe ostat će velika briga u području korporativ­ne cyber sigurnosti

Iako su napadi na softver i hardver lanaca opskrbe već uvelike realnost, u tvrtki Kaspersky Lab vjeruju da će ih u budućnosti sretati još više. Kako bi se rizici sveli na minimum, tvrtke će morati osmisliti nove pristupe, uključujuć­i i strože zahtjeve za pružatelje usluga, proizvođač­e hardvera i softvera. ❖

 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia