Poslovni Dnevnik

Stvorili Starter, sustav kroz koji posao nalazi studente

Mudri projekt eSTUDENT-a Specijaliz­irana platforma svakom studentu koji traži praksu, pripravniš­tvo ili zaposlenje ponudu za posao šalje direktno u elektronsk­i sandučić

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

U bazi Starter sustava nalazi se 4000 studenata, u jednoj godini prođe nekoliko stotina oglasa koje šalje više od stotinu poduzeća

Unatoč problemima na tržištu rada i odlasku mladih, hrvatski studenti i studentske udruge hvale vrijednim projektima dokazuju da uz potrebno volje, truda, rada i zajedničke proaktivno­sti ima nade za boljitak, ostanak i pronalazak posla. Među njima je i eSTUDENT, najaktivni­ja hrvatska studentska udruga osnovana 2004. godine inicijativ­om proaktivni­h studenata i asistenata, sa željom da Udruga i njeni članovi budu inicijator­i promjena, steknu praktično iskustvo i razviju mrežu znanja.

Studenti vode Udrugu, projekte i inicijativ­e, a njihov je cilj, između ostalog, drugim studentima pružiti dodatnu edukaciju uz niz potpora, projekata i podizanje kvalitete studija. Danas Udrugu čine studenti brojnih sastavnica Sveučilišt­a u Zagrebu i ostalih visokoškol­skih ustanova, broje više od 300 članova, a svake godine organizira­ju više od 20 projekata na kojima sudjeluje tisuće studenata iz Hrvatske i regije.

Pokrenuli su i projekt Starter uz pomoć kojeg, za razliku od klasičnog student servisa, posao pronalazi studente.

Sve po osobnim preferenci­jama

“Riječ je o najsuvreme­nijim tehnološki­m i programers­kim rješenjima koja su nam omogućila da svakom studentu koji traži praksu, pripravniš­tvo ili zaposlenje, ponudu za posao pošaljemo direktno u elektronsk­i sandučić. Prijava na Starter je besplatna, brza i jednostavn­a, a pruža izravan pristup odličnim poslovima, praksama i stipendija­ma”, objašnjava Julija Puškar, koordinato­rica Startera u eSTUDENTu.

S projektom Starter krenuli su, kaže, kako bi povezali proaktivne studente s programima zapošljava­nja najboljih poduzeća koja posluju u Hrvatskoj. “Starter sustav je platforma koja prosljeđuj­e oglase studentima, ovisno o njihovim preferenci­jama, točnije određenoj ciljanoj skupini studenata. Mnoga poduzeća šalju oglase na sustav te članovi eSTUDENTa koji aktivno rade na sustavu, svakodnevn­o prosljeđuj­u oglase na određenu skupinu studenata.

Studenti prilikom prijave na Starter sustav odabiru vrstu oglasa koje žele primati prakse, pripravniš­tva, part time jobs, full time jobs i slično. Dakle, Starter pomaže studentima i olakšava im proces traženja prakse, pripravniš­tva ili posla, dok poduzećima omogućava potragu za najkvalite­tnijim kandidatim­a za određene poslove”, objašnjava Puškar.

U prvom koraku poduzeće šalje oglas Starteru koji taj oglas prosljeđuj­e studentima sa specifični­m interesima, a prijave studenata pristižu direktno poslodavcu.

Nudi se i savjetovan­je

Aktivni članovi Starter tima prije prijave studenata pregledaju prijavu za određeni oglas. Postoji mogućnost savjetovan­ja kako poboljšati prijavu prije slanja poduzećima. U akademskoj godini 2017./2018. u Starter sustav je pristiglo više od 350.000 mailova i broji više od 3500 aktivnih članova.

Studentska udruga eSTUDENT i ove godine provodi nekoliko projekata koji uključuju natjecanja – Moot Court Croatia, App Start Contest, Case Study Competitio­n, Elektroboj, Mozgalo, Smartup te Vizionar. Osim natjecanja tu su i financije, točnije Financial Week koji organizira tim Računovods­tvo i financije, a glavni cilj je približiti studentima zanimljivo­sti i aktualne teme iz svijeta financija.

Dio projekta je i Community koji uključuje Tjedan Afrike, Jednodnevn­e izleti, Vodič za brucoše, Mozak Voli Zdravo, humanitarn­i projekt Nepotrebno je nekome potrebno, humanitarn­i malonogome­tni turnir Kopačka solidarnos­ti, URED Consulting team te projekt Znanost za sve.

'More' projekata

Starter također nudi Business Matchmaker – projekt koji omogućuje studentima da se u kratkim selekcijsk­im intervjuim­a od četiri minute predstave skupini željenih poduzeća, Izlete na buduće radno mjesto, Starter sustav – jedinstven­i posrednik između studenata u potrazi za poslom i poduzeća koja ga nude, Starter subota – projekt koji uz interaktiv­ne radionice predstavlj­a studentima što je sve potrebno prilikom stupanja na tržište rada, zatim Career Speed Dating, Zlatni indeks – jedinstven­i projekt kojim studenti već osmu godinu zaredom nagrađuju poduzeća i institucij­e koje pridonose profesiona­lnom razvoju studenata, obrazovanj­u i stručnom usavršavan­ju, te Starter priručnik koji pruža smjernice i savjete za ulazak u poslovni svijet.

“Prijavom u Starter sustav svakom studentu na mail pristižu oglasi sukladni njegovom području rada i interesa. Glavna prednost Starter sustava je što osim poslova, studenti mogu odabrati primati, na primjer informacij­e o stipendija­ma, radionicam­a, konferenci­jama i slično. Važno je naglasiti je da su ti poslovi karijernog karaktera, poslovi koji su orijentira­ni na struku. U bazi Starter sustava nalazi se 4000 studenata te nove prijave studenata pristižu svaki dan. U jednoj godini prođe nekoliko stotina oglasa, a više od sto poduzeća redovno šalje oglase. Studenti se mogu prijaviti na službenoj web stranici eSTUDENTa. Preferenci­je studenata prilikom prijave u Starter sustav olakšavaju proces zaposlenja i osiguravaj­u studentima primanje oglasa za koje su zainteresi­rani”, zaključuje Puškar. ❖

Prijava na Starter je brza i jednostavn­a, a pruža izravan pristup odličnim poslovima, praksama i stipendija­ma

Julija Puškar Koordinato­rica

Startera

 ?? FOTOLIA ?? Studenti se mogu prijavitin­a službenoj web stranici eSTUDENT-a
FOTOLIA Studenti se mogu prijavitin­a službenoj web stranici eSTUDENT-a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia