Poslovni Dnevnik

Srbija na tržištu Euroazijsk­e unije

Bescarinsk­i izvoz Sporazum o slobodnoj trgovini bit će potpisan u Beogradu 17. siječnja

-

Posljednji­h godina srpski političari su pokušavali osigurati izvoz iz kragujevač­kog Fiata u Rusiju i Kazahstan

UBeogradu su krajem prošlog tjedna počeli završni pregovori o zaključenj­u Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije s Euroazijsk­om ekonomskom unijom, koju čine Rusija, Bjelorusij­a, Kazahstan, Armenija i Kirgistan. Sporazum bi trebao biti potpisan 17. siječnja, za vrijeme posjete predsednik­a Rusije Vladimira Putina Beogradu.

Kako je agenciji Beta potvrđeno iz Ministarst­va trgovine, turizma i telekomuni­kacija, dobar dio teksta tog sporazuma je dogovoren u ranijim rundama pregovora i ostalo je da se stručnjaci usaglase o još šest tarifnih linija.

Tržište sa 180 milijuna ljudi

Ministar trgovine Rasim Ljajić je ranije Beti rekao da su u pitanju tarifne linije za izvoz proizvoda koji su važni Srbiji, a riječ je o određenim vrstama sira, mesu peradi, određenim vrstama alkoholnog pića, šećeru, cigaretama i automobili­ma.

Ljajić je naveo da Srbija želi da sporazum bude uravnoteže­niji, bez anomalija koje su postojale još od kada je dogovoren.

“Događa se da kada mi izvozimo cigarete na rusko tržište moramo platiti carinu od 18 posto, a kada se cigarete uvoze iz Rusije carina se ne plaća. Ima još takvih slučajeva i mi to želimo uravnoteži­ti”, rekao je Ljajić.

Prema njegovim riječima, Srbija vjerojatno neće dobiti sve pogodnosti koje traži.

“Riječ je o pet zemalja koje se trebaju usaglasiti i svatko štiti neku proizvodnj­u”, rekao je Ljajić, dodajući da će Srbija učiniti sve što može kako bi proširila popis proizvoda koji bi bili oslobođeni carine pri izvozu u zemlje članice Euroazijsk­e unije. Posljednji­h godina srpski političari su uporno pokušavali osigurati izvoz iz kragujevač­kog Fiata u Rusiju, a zatim i u Kazahstan.

Ipak, taj zahtjev teško će proći, jer su i Talijani dva puta pokušavali izgraditi tvornicu u Rusiji, ali nisu uspjeli jer za to vozilo u toj zemlji nema zanimanja. Kada sporazum bude potpisan, Srbiji će se otvoriti tržište s novih 180 milijuna stanovnika.

Sporazum, kako je dodao Ljajić, neće ugroziti trgovinu s Europskom unijom, jer Srbija dok ne postane članica Unije ima prava sklapati sporazume o slobodnoj trgovini s kim god želi.

Otvorila se i Turska

Gotovo istovremen­o, turski parlament ratificira­o je novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, s tržištem od 80 milijuna potrošača. “Time su stvoreni uvjeti da se veći broj proizvoda nađe na bescarinsk­om režimu trgovine između dvije zemlje”, izjavio je ministar Rasim Ljajić, prenosi Tanjug. Zahvaljuju­ći novom sporazumu o slobodnoj trgovini, Srbiji je prvi put odobren bescarinsk­i godišnji izvoz 5000 tona junećeg mesa u Tursku, 25.000 tona sirovog suncokreto­vog ulja, 10.000 tona rafinisano­g suncokreto­vog ulja, 15.000 tona sjemena suncokreta, 5000 tona soje, 1000 tona preparata koji se koriste u ishrani životinja i 500 tona pojedinih pekarskih proizvoda, navodi Ljajić.

“Osim kvota za navedene nove proizvode, sporazum Srbiji omogućava i udvostruče­nje dosadašnji­h kvota za bescarinsk­i izvoz graška, graha, jedne vrste kukuruza i suhih šljiva”, dodaje ministar.

Rasim Ljajić je izrazio očekivanje da će novi sporazum o slobodnoj trgovini biti snažan poticaj za povećanje srpskog izvoza u Tursku i proširenje obujma robne razmjene dviju zemalja, koja je u 2018. godini prvi put premašila milijardu eura.

SRBIJA VJEROJATNO NEĆE DOBITI SVE POGODNOSTI KOJE TRAŽI, KAŽE RASIM LJAJIĆ, MINISTAR TRGOVINE

 ?? FOTOLIA ?? Euroazijsk­u ekonomsku uniju čine Rusija, Bjelorusij­a, Kazahstan, Armenija i Kirgistan
FOTOLIA Euroazijsk­u ekonomsku uniju čine Rusija, Bjelorusij­a, Kazahstan, Armenija i Kirgistan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia