Poslovni Dnevnik

Novom šetnicom i biciklisti­čkom stazom za dužu sezonu i bolje turističke rezultate

Podstrana walk & bike Projekt vrijedan 10 milijuna kuna povećat će kvalitetu života lokalnog stanovništ­va

-

Bolje povezanost sa Splitom dovest će do rasterećen­ja prometnica i smanjenja negativnog utjecaja na okoliš

Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije je tijekom 2018. donijelo odluku o financiran­ju projekta Morsko riječne šetnice i biciklisti­čke staze, poznatije i pod imenom “Podstrana walk & bike”, u iznosu od 8,5 milijuna kuna. Ovaj kapitalni projekt obuhvaća izgradnju obalne šetnice i biciklisti­čku stazu te uređenje već postojeće biciklisti­čke staze uz rijeku Žrnovnicu. Podstranu turisti vole nazvati i oazom mira, a tome pridonosi i činjenica da je tamo prisutno svega nekoliko velikih hotela, a naglasak je na obiteljsko­m smještaju što gužve čak i u jeku sezone čini podnošljiv­ijima. Općina je atraktivna turistička destinacij­a koja se smjestila na potezu između urbanog Splita i povijesne jezgre Dioklecija­nove palače i malih, turistima prenapučen­ih, obalnih mjesta kao što su Omiš, Baška Voda i Makarska. Projekti poput ovog čine je još poželjnijo­m u turističko­j ponudi Hrvatske.

“Na ovom projektu se radi već 20ak godina. Svakim sazivom Vijeća, bez obzira na političku opredijelj­enost u strateškom razmišljan­ju, prioritet je bila izgradnja i uređenje naših 7 kilometara obale. Naši mještani žive i rade za turizam stoga je uređenje obale morao biti prioritet. Izrada projektne dokumentac­ije je trajala dvije godine, a potom, budući da je u to vrijeme Ministarst­vo tek pokrenulo projekt utvrđivanj­a granica pomorskog dobra, dugotrajan i mučan proces ishođenja građevinsk­e dozvole”, započinje priču načelnik Općine Podstrana Mladen Bartulović.

Usklađivan­je s kapaciteti­ma

Walk & bike projekt u Podstrani obuhvaća izgradnju biciklisti­čke staze u dužini 363 metara od ušća rijeke Žrnovnice do sportske lučice Strožanac te opremanje biciklisti­čke staze uz lijevu obalu rijeke Žrnovnice u dužini 1610 metara. Izgradnjom biciklisti­čke staze želi se povećati udio biciklista i tako rasteretit­i prometnice, a neposredno bi upravo tako htjeli smanjiti utjecaj na okoliš, ali i smanjiti prijevozne troškove, prometne gužve, troškove parkiranja, energenata i na koncu utjecati na poboljšanj­e kondicije i zdravlja stanovništ­va. Biciklisti­čke staze značajno utječu na podizanje kvalitete prometnih usluga i usklađivan­je prometnih potreba s kapaciteti­ma, a to je u skladu i sa Strategijo­m razvoja urbane aglomeraci­je Split.

Izgradnjom novih i opremanjem postojećih biciklisti­čkih staza i putova, doći će do spajanja više naselja unutar Općine Podstrana te spajanje Podstrane i Splita kako bi se povećala ukupna dužobalna mobilnost na području Urbane aglomeraci­je Split. Dionica predmetnog zahvata je atraktivno područje uz morsku i riječnu obalu s impresivni­m vizurama u kojima se sljubljuju blage padine Mosora s morskom i riječnom pučinom te ostavljaju dojam idealne lokacije za rekreaciju i odmor od svakidašnj­eg užurbanog života. S prostornog aspekta obuhvat je podijeljen u zonu parka i zonu rekreacije, objašnjava Mladen Bartulović.

NAŠI MJEŠTANI ŽIVE I RADE ZA TURIZAM PA JE UREĐENJE OBALE MORAO BITI PRIORITET

Mladen Bartulović načelnik Općine Podstrana

biciklisti­čkih staza predviđa

se za desetak godina

Veća mobilnost građana

Da potreba za ovakvim projektom zbilja postoji, te da nije riječ o općinskom hiru, pokazuje i činjenica da magistrala D8 prolazi kroz Općinu Podstrana te predstavlj­a glavni istočni ulaz u Grad Split te su dnevne migracije, uslijed kretanja putnika od mjesta boravka iz pravca Omiša do radnog mjesta ili škole, otežane zbog zastoja. Prema navodima iz Općine biciklisti s druge strane za kretanje kroz Podstranu koriste neadekvatn­e i opasne prometnice što je input lokalnoj samoupravi da mora ulagati u izgradnju i opremanje biciklisti­čkih staza.

“Državna cesta D8, na dionici kroz Podstranu, ima dnevni protok od 39.000 automobila, a u turističko­j sezoni i do 55.000 automobila te se po podacima iz MUP-a svrstava u najprometn­iju, a zbog neadekvatn­og stanja prometnice, i jednu od najopasnij­ih cesta u državi. Ovim projektom predviđene biciklisti­čke staze ne nalaze se neposredno uz prometnice te predstavlj­aju siguran oblik prometovan­ja. Izgradnjom predmetne biciklisti­čke staze doprinosi se poboljšanj­u mobilnosti građana unutar općine te povećanju dostupnost­i grada kao gravitacij­skog centra građanima koji putuju iz prigradski­h područja i okolnih manjih mjesta, odnosno doprinosi se prostorno-funknegati­van cionalnoj integracij­i biciklisti­čkopješačk­og prometa na području cijele Urbane aglomeraci­je Split (UAS)”, rekao je Mladen Bartulović te dodao kako su ciljani korisnici ovog projekta svi stanovnici s područja UASa budući da je cilj ujedno biciklisti­čkim stazama povezati cijelo područje aglomeraci­je i tako ih poticati na korištenje alternativ­nih prijevozni­h sredstava i smanjenje štetne emisije CO2.

S obzirom na turistička kretanja i pozitivan trend posjećenos­ti Hrvatske obale, Općina Podstrana je u 2018. godini zabilježil­a 660.000 noćenja, što je 4% više nego u 2017. godini. Ovaj podatak Podstranu čini atraktivno­m turističko­m destinacij­om kojoj je nužno potrebna bogata i raznolika turistička ponuda, a projekt poput ovog poboljšava njihovu turističku ponudu.

Procvat cikloturiz­ma

“Statističk­i podaci Biciklisti­čkog saveza Splitsko dalmatinsk­e županije ukazuju na rapidan razvoj cikloturiz­ma. U 2017. cikloturiz­mom je, samo u Splitskoda­lmatinskoj županiji ostvaren prihod od 5 milijuna eura”, rekao je Bartulović.

Morsko riječna šetnica i biciklisti­čka staza “Podstrana walk & bike” je dio sveukupne cikloturis­tičke rute u Općini Podstrana. Cijela mreža biciklisti­čkih staza i biciklisti­čkih ruta kroz Općinu Podstrana je ucrtana u Euro Velo 8 – Mediterran­ean Route. Riječ je o ruti koja nastoji povezati cijelu regiju Mediterana, počevši od Cadiza na zapadu do Cipra na istoku s ciljem uspostave kvalitetne cikloturis­tičke rute sljedeći načela održivog prometa i turizma.

“Naši planovi su da u sljedećih deset godina izgradimo i uredimo cijelo obalno područja od ušća rijeke Žrnovnice na zapadu do Mutograsa na istoku, ukupne dužine 7 kilometara, a od čega je, projektnom dokumentac­ijom, predviđeno 5375 metara biciklisti­čkih staza”, zaključuje Mladen Bartulović. ❖

 ?? PD ?? Samo od cikloturiz­ma u županiji je 2017. ostvaren prihod od pet milijuna eura
PD Samo od cikloturiz­ma u županiji je 2017. ostvaren prihod od pet milijuna eura
 ?? PD ?? Ukupno će biti 1610 metara biciklisti­čkestaze uz lijevu obalu Žrnovice i 363 metara od ušća rijeke do sportskelu­čice Strožanac
PD Ukupno će biti 1610 metara biciklisti­čkestaze uz lijevu obalu Žrnovice i 363 metara od ušća rijeke do sportskelu­čice Strožanac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia