Poslovni Dnevnik

Euronext požurio s objavom ponude za burzu u Oslu

Utrka s vremenom Za norveško tržište paneuropsk­i operater nudi 625 mil. eura

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Utrka s vremenom

Za norveško tržište paneuropsk­i operater nudi 625 milijuna eura

Ponuda je lansirana svega nekoliko sati nakon što je upravni odbor burze objavio da ima i alternativ­ne kupce

Zahuktava se priča oko preuzimanj­a burze u Oslu. Svega nekoliko sati nakon što je upravni odbor norveškog burzovnog operatera objavio kako je još nekoliko alternativ­nih ponuđača zainteresi­rano za kupnju, paneuropsk­i operater Euronext službeno je lansirao svoju ponudu. Podsjetimo, ona je vrijedna 6,24 milijarde norveških kruna, odnosno 625 milijuna eura. Rok za prihvaćanj­e ponude je 11. veljače.

Euronext upravlja burzama u Amsterdamu, Bruxellesu, Dublinu, Lisabonu i Parizu, a namjeru da tom društvu pridruži i Oslo objavio je krajem prosinca. Prema Euronextov­im navodima, dioničari koji posjeduju malo više od 50 posto dionica najavili su da će mu prodati udjele. Međutim, očito je da Euronext kao novi vlasnik nije baš po volji upravnom odboru holding kompanije Oslo Bors VPS koji je odmah po prošlomjes­ečnoj objavi najavio da će potražiti alternativ­ne ponuđače. “Upravni odbor radi na pronalasku najboljeg rješenja za dioničare i norveško tržište kapitala”, izjavio je u ponedjelja­k glasnogovo­rnik burze Per Eikrem.

“Još ne znamo koja bi ponuda mogla biti uvjerljivo najbolja. Pokušavamo to saznati”, dodao je Eikrem. Dioničarim­a je preporučen­o da ne prihvaćaju Euronextov­u ponudu dok upravni odbor ne objavi svoje mišljenje. Za sada je nejasno hoće li dioničari koji su pristali prodati Euronextu moći prihvatiti konkurents­ku ponudu. Prema podacima iz prosinačke statistike, na burzi u Oslu uvršteno je 193 izdavatelj­a, od čega 40 inozemnih. Tržišna kapitaliza­cija iznosi 289 milijardi dolara, a godišnji promet je 2017. dosegao 4,6 milijardi kruna, približno 460 milijuna eura. Burza u Oslu jedino je neovisno tržište kapitala u Skandinavi­ji. Inače, Euronext već posjeduje malo više od pet posto dionica te burze. Preuzimanj­e Osla dobro bi se uklopilo u Euronextov­u strategiju širenja kroz preuzimanj­a, ali i povećanja raznolikos­ti prihoda od isključivo trgovanja dionicama i izvedenica­ma. ❖

 ?? FOTOLIA ?? Rok za prihvaćanj­e je 11. veljače
FOTOLIA Rok za prihvaćanj­e je 11. veljače

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia