Poslovni Dnevnik

VELEBNA OPATIJSKA VILA OPERETTA U RUKAMA SLOVENSKE ‘LOŠE’ BANKE

U prvom krugu preuzeta za 18,5 mil. kuna

-

Kvarnerska vila Operetta, zaštićeno kulturno dobro među Opatijcima poznatije kao vila Gorovo, dobila je novog vlasnika. Slovenska tzv. loša banka, Družba za upravljanj­e terjatev bank (DUTB), ponudila je na Fininoj dražbi za 18,5 milijuna kuna i zaključila nadmetanje u prvom krugu, pišu slovenske Finance.

Opatijska vila iz 1897. s

12 stanova veličine od 40 do

210 četvornih metara i 28 poslovnih prostora već godinama stoji i propada. Na bubnju je krajem prošle godine konačno završila zbog poteškoća vlasnika, zagrebačke tvrtke Euro koncern s kojim se povezuje poduzetnik Edin Delibegovi­ć. Tvrtki je 7,5 milijuna eura posudila slovenska Faktor banka, osiguranje je bila hipoteka na vilu, no došlo je do problema u otplati. U teškoće je upala i s tržišta nestala Faktor banka čija je potra- živanja preuzeo DUTB. On je protiv Euro koncerna najprije pokrenuo ovršni pa stečajni postupak koji je kulminirao dražbom. Iako je u lokalnim medijima Delibegovi­ć prošle godine tvrdio da dražbe neće biti jer je na putu dogovora sa Slovencima, DUTB je krajem studenog vilu preuzeo u prvom krugu nadmetanja za četvrtinu manje od procijenje­nih 25 milijuna kuna. Pritom novac neće isplatiti već se taj iznos prebiti od stečajnih potraživan­ja. Slovenska “loša banka” potvrdila je Financama transakcij­u, uz ogradu da još nije upisana kao vlasnik, no da planovi uključuju “prodaju po najvećoj mogućoj cijeni u odgovaraju­ćem vremenu i tržišnim uvjetima”.

Kao zaštićeno kulturno dobro, po zakonu su pravo prvokupa imale Opatija te Primorskog­oranska županija koje u proračunim­a za to nisu imale novca.

 ?? MIN-KULTURE.HR ?? Za prvokup vile Opatija i županija nisu imale novca
MIN-KULTURE.HR Za prvokup vile Opatija i županija nisu imale novca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia