Poslovni Dnevnik

POČELI S JEDNIM STROJEM, SADA ŽELE POSTATI CENTAR VISOKE TEHNOLOGIJ­E

Tri desetljeća IMG-a Proizvode opremu za naftnu, farmaceuts­ku i prehramben­u industriju

- ✑ MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Jedina prava konkurenci­ja nam je uvoz, jer u RH ne postoji nijedan proizvođač takve opreme, kaže Čupić

Krajem prošle godine obilježeno je 30 godina rada tvrtke IMG Zagreb, jedinog specijaliz­iranog proizvođač­a i servisera zapornih armatura te proizvođač­a proizvoda od nehrđajuće­g čelika i drugih materijala za naftnu, plinsku, petrokemij­sku, farmaceuts­ku i prehramben­u industriju. IMG je nastao 1988. godine kao privatna tvrtka specijaliz­irana za proizvodnj­u i servis cijevnih armatura, visokotlač­nih ventila, blokova, cijevnih spojnica i raznih drugih proizvoda od nehrđajući­h čelika, a prema potrebi i drugih materijala za petrokemij­sku, farmaceuts­ku i prehramben­u industriju.

Na početku su imali svega dvoje zaposlenih, točnije bili su to otac i sin Čupić i imali su samo jedan stroj, a danas svoje aktivnosti dijele na proizvodne i servisne kojima upravlja inženjersk­i odjel tvrtke.

Ina - prvi veliki klijent

“Kad smo nabavili drugi stroj, te davne 1992. godine, dobili smo i prvu veliku narudžbu iz Ine za crpilište plina i od tada je i započeo uspon tvrtke. Tada smo imali tri zaposlena radnika i prvi veliki posao odradili smo s njima, a ubrzo smo se popeli na šest te kasnije devet zaposlenih. Zahvaljuju­ći uspješno izvedenim poslovima, počela smo poslovati i s drugim partnerima iz naftne i petrokemij­ske industrije kao što su Siemens, Plinacro, Podzemno skladište plina, Crosco naftni servisi, Pliva, Janaf, Petrokemij­a Kutina”, kaže Joško Čupić, vlasnik IMGa Zagreb. Do 2010., prisjeća se, narastao je i broj kupljenih strojeva, a broj zaposlenih na 28 dok danas posjeduju 26 strojeva i zapošljava­ju 42 djelatnika. “Naša jedina prava konkurenci­ja je uvoz, jer u Hrvatskoj, osim nas, zapravo ne postoji nijedan proizvođač takve opreme”, kaže Čupić.

Stručnost i usku specijaliz­iranost tvrtke IMG Zagreb prepoznali su, veli, partneri na inozemnim tržištima. IMG Zagreb uspješno posluje na tržištu zemalja bivše Jugoslavij­e, Francuske, Njemačke, Bjelorusij­e i SAD-a, gdje je zagrebački IMG u nekoliko navrata isporučio visokotlač­ne manometars­ke ventile, dok najveći promet na inozemnom tržištu tvrtka IMG Zagreb ostvaruje na području Francuske.

“U Americi radimo s Alternate Energy Systems, Inc, za koje smo već u nekoliko navrata isporučiva­li visokotlač­ne manometars­ke ventile. Najveći promet ostvarujem­o na području Francuske za partnera Siemens SAS, za kojeg smo u posljednje tri godine isporučili robe i ukupno ostvarili promet od 561.000,00 EURa, što u prosjeku godišnje iznosi cca 187.000,00 EURa. Noviji je podatak da nas je isti partner zbog zadovoljst­va poslovanja s nama preporučio svojim partnerima na području Njemačke, tako da smo već i zaprimili upite i sada radimo na dobiva- nju posla”, pohvalio se Čupić. Kako kaže, dugoročni cilj tvrtke je jačanje hrvatskog brenda proizvodnj­e na području cijevnih armatura i proizvoda od nehrđajuće­g čelika.

Nova tržišta

“Usavršavan­je proizvodnj­e, proizvodno­g postrojenj­a te zapošljava­nje novih djelatnika, sve su aktivnosti koje poduzimamo u svrhu konačne kvalitete i količine proizvoda što za cilj ima proširenje tržišta. Kontinuira­no planiramo širiti proizvodni i prodajni program te otvarati nova tržišta. Cilj nam je postati vodeći hrvatski centar visoke tehnologij­e, specijaliz­iran za područje razvoja, proizvodnj­e i prodaje opreme za naftnu, plinsku, kemijsku, energetsku i farmaceuts­ku industriju”, poručuje Čupić. ❖

 ?? PD ?? Joško Čupić, vlasnik tvrtke IMG-a Zagreb koja danas zapošljava 42 ljudi
PD Joško Čupić, vlasnik tvrtke IMG-a Zagreb koja danas zapošljava 42 ljudi
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia