Poslovni Dnevnik

Ministarst­vo financija odbilo oba prijedloga UBIK-a

Zbog novog zakona dobar dio blockchain i kripto ‘igrača’ sjedišta će do 2020. morati iseliti

- ✑ BERNARD IVEZIĆ

Ministarst­vo financija ostalo je, čini se, pri planu da do kraja 2019. godine iz Hrvatske iseli sjedišta većine domaćih blockchain i kriptostar­tupa. Vidljivo je iz Izvješća o provedenom javnom savjetovan­ju o novom Zakonu o sprječavan­ju pranja novca i financiran­ja terorizma na eSavjetova­nju.

Iako su iz hrvatske Udruge za blockchain i kriptovalu­te (UBIK) upozorili na dva problema u novom zakonu, a koja bi njihovim članovima onemogućil­a daljnje poslovanje u Hrvatskoj, Ministarst­vo financija se na to oglušilo. Odbilo je bba prijedloga UBIKa.

Udruga je tražila da tvrtke koje prebacuju neku fiat valutu u kriptovalu­te i obrnuto ne moraju ponoviti dubinsku provjeru klijenata ako su oni uplatu napravili s bankovnog računa. Naime, na bankovnom računu već se radi dubinska analiza pa su istaknuli da je besmisleno duplati posao i tako dodatnim administra­tivnim troškovima poslovni model većine hrvatskih kriptoigra­ča gurnuti u neisplativ­ost. UBIK je tražio i da se pod krinkom borbe protiv pranja novca kriptoigra­čima ne uvede obveza da transakcij­e, po potrebi, zamrznu na 72 sata, jer je to tehnički nemoguće ne samo u Hrvatskoj već bilo gdje na svijetu.

U Ministarst­vu financija napisali su poduži odgovor u kojem tvrde da je sve u skladu s EU direktivam­a. Dodali su da nemaju prostor za postavljan­je iznimki te da će u Hrvatskoj nova pravila vrijediti od 1. siječnja 2020. U Sloveniji, dodaju, ista pravila “vrijedit će od 10. siječnja kao i u svim drugim članicama Unije”. ❖

 ??  ?? Nema prostora za iznimke, kažu u ministarst­vu
Nema prostora za iznimke, kažu u ministarst­vu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia