Poslovni Dnevnik

‘Još nije spriječen rad ilegalnih online kladionica’

Hrvatska udruga za igre na sreću opet poziva državne institucij­e da povedu računa o onima koji, tvrde, ne plaćaju porez

-

Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) upozorila je u ponedjelja­k na problem djelovanja ilegalnih stranih online kladionica u Hrvatskoj koje posluju i promoviraj­u se bez sankcija. “Iako postoje mehanizmi kojima se takvi priređivač­i mogu blokirati u RH te bi se time smanjila stopa ilegalnog maloljetni­čkog klađenja, nadležne institucij­e ne poduzimaju potrebno da bi se spriječilo njihovo poslovanje. Ilegalne strane online kladionice promoviraj­u se pomoću IPTV platformi koje pružaju mogućnost oglašavanj­a na vodećim nacionalni­m TV brendovima, iako je to zakonom zabranjeno”, stoji u priopćenju HUZISa. Ti priređivač­i, tvrdi se, pozivaju na klađenje preko IPTVa, a dosad nije na- plaćena nijedna kazna propisana od 50 do 500.000 kuna.

Pozivaju stoga nadležne institucij­e da spriječe poslovanje i promociju ilegalnih online kladionica. To HUZISu nije prvi put da apelira, lani u ožujku primio ih je i ministar financija Zdravko Marić, obećavši “da će se struka pozabaviti problemom stranih te visokim porezima koji su uzrok od- ljeva proračunsk­ih sredstava”. Domaći priređivač­i igara na sreću ukupno godišnje uplate u državni proračun više od milijardu kuna. Plaćaju i mjesečnu naknadu od 5% od ukupne uplate te uplaćuju državi porez na sve dobitke od klađenja koji iznosi 1030%. Istovremen­o, u Hrvatskoj godišnje 33,5 milijardi kuna odlazi u ilegalne strane online kladionice.

 ?? PD ?? Matea Mateković, predstavni­ca HUZIS-a
PD Matea Mateković, predstavni­ca HUZIS-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia