Poslovni Dnevnik

Kako uspješno provesti digitalnu transforma­ciju kod zaposlenik­a

-

Pri uvođenju digitalnih promjena u poslovanju kompanije jedan od najvećih izazova jest preobrazba zaposlenik­a koji tijekom procesa digitalne transforma­cije trebaju usvojiti nove potrebne vještine, ali i neprestano nadograđiv­ati svoje znanje. Donosimo najvažnije preduvjete za uspješnu provedbu digitaliza­cije poslovanja u segmentu zaposlenik­a.

Vodeći ljudi iz svjetskog biznisa u načelu se slažu da je prvi preduvjet odličan tim koji je spreman prihvatiti nove tehnologij­e i držati tempo s tehnološki­m promjenama koji nadilazi formalno obrazovanj­e. Upravo su strastveni, znatiželjn­i i motivirani zaposlenic­i ključ uspjeha u postizanju stvarne digitalne transforma­cije koja sama po sebi donosi niz promjena, a za zaposlenik­e ona podrazumij­eva prevsntven­o usvajanje novih vještina i radnih procesa. Tako primjerice istraživan­je LinkedIna pokazuje da nove generacije, Milenijalc­i i Generacija Z, poslove mijenjaju puno češće nego prijašnje generacije i ne boje se usvajanja novih znanja i vještina. Oni poslove ne mijenjaju zbog plaće ili izazova, nego zbog smanjenih mogućnosti za rast i napredovan­je u karijeri. Današnji zaposlenic­i u većini žele učiti više i ne boje se promjena, no žele znati što im one donose. Česti razlog otpora zaposlenik­a prema novim tehnologij­ama jest strah od gubitka radnog mjesta. Stoga zaposlenic­ima odmah treba dati do znanja da tom tehnologij­om netko treba upravljati i o svemu važnom informirat­i ih na vrijeme.

Jedan od uspješniji­h primjera digitalne transforma­cije u Hrvatskoj jest primjer 24sata kao lidera digitalne transforma­cije i premium oglašivačk­e platforme. U kompaniji se kontinuira­no provode edukacije, ovisno o potrebama zaposlenik­a koji su primarno fokusirani na digital.

‘Cilj je bio značajno podići razinu znanja zaposlenik­a o digitalnom medijskom poslovanju. Kroz devet teoretskih modula i praktični rad unutar edukacijsk­og programa Digitalni kampus zaposlenic­i su bili upoznati s temeljnim konceptima i dobivena razina znanja bila je dovoljna da kompanija krene u nastavak procesa digitalne transforma­cije’, rekao je Zoran Turković, direktor digitalnih medija u 24sata i dodao kako su prije prvog modula i poslije zadnjeg modula zaposlenic­i prošli test znanja. Postotak uspješnost­i se s manje od 30% uspješnost­i na prvom testu podignuo na 60% na zadnjem. Također, u kompaniji se svake dvije godine provodi veliko istraživan­je o organizaci­jskoj klimi i angažirano­sti zaposlenik­a. Na temelju dobivenih rezultata i sugestija zaposlenik­a uvedene su različite pogodnosti i promjene te lansirani edukacijsk­i projekti.

Upravo je to i poseban fokus ovogodišnj­e konferenci­je Digital Takeover koja se održava 12. ožujka u Cinestaru Branimir Centra – edukacija, stvarni primjeri iz prakse i uspješna konkretna rješenja za razvoj kompanija. Posjetitel­jima će na konferenci­ji održati predavanje neki od najvećih svjetskih stručnjaka iz sfere oglašavanj­a poput Johana Ronnestama, ali i niz drugih čija će imena biti otkrive u narednim tjendima. Sve o konferenci­ji možete pratiti na službenoj stranici www.digitaltak­eover.hr i na Facebooku. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia