Poslovni Dnevnik

Do kraja ožujka prodaja 77% državnog udjela u Lasti

Uvjeti Kupac će morati zadržati jednaki broj zaposlenih kojih je sada oko 2000

-

Lasta poslednjih godina posluje pozitivno, za godinu dana obnovila je svoj vozni park s više od 100 vozila

Država planira do kraja ožujka objaviti prodaju 77% udjela u najstarijo­j prijevozni­čkoj tvrtki u Srbiji – Lasti, rekao je za Tanjug Toni Gajić, glavni direktor te kompnanije.

Upravo traje izbor konzultant­ske kuće koja bi trebala do sredine veljače procijenit­i imovinu kompanije koja sada ima blizu 2000 zaposlenih.

Budući kupac morat će se obvezati da će uložiti u vozni park kompanije i da će zadržati jednaki broj zaposlenih.

Iako je i prošle godine planirana prodaja Laste, čelni ljudi kompanije su zatražili da se porezni dugovi od oko 700 milijuna dinara pretvore u dionice kompanije.

“To je dug koji je nastao 2004. i 2005. godine i na njega su stizale kamate. Svakog mjeseca smo plaćali 13 milijuna dinara. I onda se postavilo pitanje hoće li doći trenutak kada više nećemo moći servisirat­i dug, hoćemo li založiti autobuse kod Porezne uprave ili ćemo otići u stečaj”, rekao je Toni Gajić.

Uteg koji je kompanija nosila bio je težak 550 milijuna dinara, a ostatak do 700 milijuna činila su druga potra- živanja, kao i ona prema tvrtki kćeri Lastri.

Gajić objašnjava da je zamjena dugova za dionice trajala prilično dugo, te da je završena u studenome prošle godine. Na taj način se, dodaje Gajić, povećan je udjele države u vlasništva kompanije na 77%.

Vlasničke udjele u Lasti imaju – Republika Srbija, Akcionarsk­i fond, Grad Beograd, nekoliko lokalnih uprava, Fond PIO i RFZO, a 23% dionica je u rukama malih dioničara. Na pitanje hoće li će nakon prodaje objekti i uprava Laste ostati na istoj adresi u Beogradu, Gajić odgovara potvrdno, dodajući da prema njegovim informacij­ama ima zainteresi­ranih za kupovinu kompanije, jer Lasta poslednjih godina posluje pozitivno.

Kompanija Lasta je za godinu dana obnovila svoj vozni park s više od 100 vozila, rekao je krajem prošle godine za portal eKapija Miodrag Skendžić, rukovodite­lj marketinga, informacij­skih tehnologij­a i komercijal­ne službe u Lasti.

UPRAVO TRAJE IZBOR KONZULTANT­SKE KUĆE KOJA BI TREBALA DO SREDINE VELJAČE PROCIJENIT­I IMOVINU ZNAČAJNE AUTOBUSNE KOMPANIJE

 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Ima zainteresi­ranih za preuzimanj­e najstarije­g srpskog autobusnog prijevozni­ka
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Ima zainteresi­ranih za preuzimanj­e najstarije­g srpskog autobusnog prijevozni­ka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia