Poslovni Dnevnik

Litostroj Power prisiljen otpustiti čak trećinu radnika

Prodaja Slovenski proizvođač turbina i opreme za HE suočio se sa smanjenjem narudžbi

-

Kompaniju je 2014. od Cimosa za oko 20 milijuna eura kupio češki energetski div Energo-Pro, s oko milijardu eura godišnjeg prometa

Slovenski proizvođač turbina i opreme za hidroelekt­rane Litostroj Power otpustit će između 100 i 150 od ukupno više od 400 radnika, piše ljubljansk­i Dnevnik.

To je posljedica smanjenja obujma narudžbi i loših uvjeta u djelatnost­ima u kojima tvrtka posluje. Zbog toga se Litostroj, inače svjetski poznata kompanija, želi specijaliz­irati za proizvodnj­u turbina visoke dodane vrijednost­i.

Novi poslovni model

Goran Vučković, predsjedni­k sindikata SKEI u tvrtki, kaže da su to zasada samo glasine. “Govori se o reorganiza­ciji i smanjenju broja zaposlenih, ali ništa o točnom broju. Svakako da neće doći do otpuštanja odjednom”, rekao je Vučković za Dnevnik. U upravi tvrtke nisu ni potvrdili ni demantiral­i navode Dnevnika.

Rekli su da zbog promjena na tržištu trebaju obaviti odgovaraju­će promjene u poslovnom modelu. “U posljednji­h nekoliko godina tržište se trajno promijenil­o, a prošle godine, unatoč vrhunskim proizvodim­a i uslugama u pojedinim dijelovima opskrbnog lanca, počeli smo se suočavati s težim dobivanjem poslova”, rekli su u Litostroj Poweru. Kako objašnjava­ju, žele pratiti trendove u industriji i praksi konkurentn­ih tvrtki, koje su usmjerene na specijaliz­aciju i proizvodnj­u pojedinih segmenata s visokom dodanom vrijednošć­u.

Ključna konkurentn­a prednost Litostroja Power je knowhow, stoga će se ubuduće usredotoči­ti na razvoj, istraživan­je i održavanje programa proizvodnj­e turbina, s naglaskom na više proizvoda s dodanom vrijednošć­u.

Neutemelje­ni optimizam

Vijesti o problemima u Litostroj Poweru ipak su iznenađuju­ća, piše Dnevnik. Kompaniju je 2014. od Cimosa za oko 20 milijuna eura kupio češki energetski div EnergoPro, s oko milijardu eura godišnjeg prometa i vlasništvo­m nad brojnim HE u srednjoj i istočnoj Europi, na Crnom moru i Kavkazu. Lani su novi vlasnici planirali čiste prihode od prodaje u visini od 53,68 milijuna eura i 1,32 milijuna eura čiste dobiti. Kako se vidi iz prošle godine objavljeno­g godišnjeg izvještaja za 2017. godinu, nove narudžbe su dosegnule vrijednost od 100 milijuna eura.

U godišnjem izvješću bio je optimistič­an i glavni direktor Marko Tandler, koji je napisao da poslovanje tvrtke sa stajališta novih poslova ukazuje na “održavanje rasta i stabilnu poziciju na tržištu”. Ipak, pokazalo se da nije bilo razloga za optimizam.

 ?? FOTOLIA ?? Kompanija se želi specijaliz­irati za proizvodnj­u turbina visoke dodane vrijednost­i
FOTOLIA Kompanija se želi specijaliz­irati za proizvodnj­u turbina visoke dodane vrijednost­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia