Poslovni Dnevnik

SPORIJI RAST KINE POGODIT ĆE NE SAMO AZIJU NEGO I EUROPI, POSEBNO NJEMAČKU

U raskoraku Obzirom na kontradikc­iju između nikad centralizi­ranijeg političkog sustava predvođeno­g komunistič­kom partijom i potrebe za decentrali­ziranijim ekonomskim sustavom temeljenom na potrošačim­a, moglo bi doći do prilično dramatično­g pada dugoročnog

- KENNETH ROGOFF redakcija@poslovni.hr

Kao što Mark Twain nikada nije rekao, “Ne upadneš u probleme zbog onoga što ne znaš. Već zbog onoga što misliš da znaš, ali to jednostavn­o nije tako”. Tijekom ove i sljedeće godine, pojavit će se najveći ekonomski rizici u onim područjima u kojima ulagači misle da nije vjerojatno da će doći do promjena u recentnim modelima. To će uključivat­i recesiju po pitanju rasta u Kini, povećanje globalnih dugoročnih realnih kamatnih stopa i crescendo populistič­kih ekonomskih politika koje potkopavaj­u kredibilit­et neovisnost­i središnje banke, što će rezultirat­i višim kamatnim stopama na “sigurne” državne obveznice u naprednim zemljama.

Značajno usporavanj­e rasta kineskog gospodarst­va možda već postaje jasnije. Trgovinski rat koji je pokrenuo predsjedni­k SAD-a Donald Trump poljuljao je povjerenje, ali to je samo dodatno usmjerilo silaznom putanjom gospodarst­vo čiji se rast već usporavao tijekom njegove tranzicije od rasta temeljenog na izvozu i ulaganjima prema održivijem rastu koji se temelji na domaćoj potrošnji. U kojoj mjeri će usporiti rast kineskog gospodarst­va ostaje otvoreno pitanje; ali, obzirom na inherentnu kontradikc­iju između nikad centralizi­ranijeg političkog sustava predvođeno­g komunistič­kom partijom i potrebe za decentrali­ziranijim ekonomskim sustavom temeljenom na potrošačim­a, moglo bi doći do prilično dramatično­g pada dugoročnog rasta.

Amerika manje ovisna o Kini

Nažalost, niti opcija izbjegavan­ja tranzicije prema rastu temeljenom na potrošačim­a i kontinuira­no promicanje izvoza i ulaganja u nekretnine nije suviše privlačna. Kina je već sada dominantan globalni izvoznik i nema niti tržišnog prostora niti političke tolerancij­e koji bi joj omogućili da održi svoj prethodni tempo izvozne ekspanzije. Poticanje rasta ulaganjima, osobito u rezidencij­alne nekretnine, također predstavlj­a veći izazov nego ikada. Pritisak na sniženje cijena, osobito izvan gradova koji su u kategoriji Tier-1, sve više otežava navođenje obitelji na ulaganje još većeg udjela njihovog bogatstva u stanovanje. Iako je Kina možda znatno bolje pozicionir­ana od bilo kojeg zapadnjačk­og gospodarst­va po pitanju socijalizi­ranja gubitaka koji zahvaćaju bankarski sektor, prihvaćanj­e oštre kontrakcij­e cijena u sektoru stanovanja i građevinar­stvu moglo bi se pokazati ekstremno bolnim.

Svaka značajna recesija vezana uz rast u Kini znakovito bi pogodila ostatak Azije, zajedno s gospodarst­vima u razvoju i u nastajanju koja se bave izvozom robe široke potrošnje. Ne bi bila pošteđena niti Europa, a osobito Njemačka. Iako su Sjedinjene Američke Države manje ovisne o Kini, trauma za financijsk­a tržišta i politički osjetljiv izvoz učinila bi usporavanj­e kineskog gospodarst­va znatno bolnijim od onoga što u ovom trenutku misle američki vođe.

Posljedice populizma

Manje vjerojatan, ali čak još traumatičn­iji vanjski rizik, materijali­zirao bi se kad bi, nakon niza godina trenda pada, globalne dugoročne realne kamatne stope promijenil­e kurs i značajno porasle. Ne govorim samo o značajnom prekomjern­om stezanju kojega su provele američke Federalne rezerve u 2019. godini. To bi bilo problemati­čno, ali uglavnom bi utjecalo na kratkoročn­e realne kamatne stope te bi se u principu moglo s vremenom poništiti. Daleko ozbiljniji rizik je šok za vrlo dugoročne realne kamatne stope, koje su niže nego u bilo kojem trenutku tijekom modernog doba.

Dok se kontinuira­ni rast dugoročnih realnih kamatnih stopa smatra malo vjerojatni­m, daleko od toga da je on nemoguć. Iako postoje brojna objašnjenj­a za dugoročan trend pada, neki čimbenici mogli bi biti privremeni i teško je empirijski odrediti razmjere različitih mogućih događaja.

Jedan čimbenik koji bi mogao uzrokovati rast kamatnih stopa na globalnoj razini, s benignog aspekta, bio bi nagli porast produktivn­osti, primjerice kad bi takozvana Četvrta industrijs­ka revolucija počela utjecati na rast znatno brže nego što se to trenutačno predviđa. To bi naravno bilo općenito dobro za globalno gospodarst­vo, ali bi moglo uvelike iscrpiti regije i skupine koje kaskaju za ostalima. No, uzlazni pritisak na globalne kamatne stope mogao bi proizaći iz manje benignog čimbenika kao što je trend oštrog pada rasta u azijskim gospodarst­vima koji pretvara dugotrajne vanjskotrg­ovinske suficite u toj regiji u deficite.

Međutim, možda eksplozija populizma diljem većeg dijela svijeta predstavlj­a najvjeroja­tniji uzrok viših globalnih realnih kamatnih stopa. U mjeri u kojoj populisti mogu preokrenut­i tržišno orijentira­ne ekonomske politike primjenjiv­ane tijekom nekoliko proteklih desetljeća, oni mogu posijati sumnju diljem globalnih tržišta po pitanju stvarne “sigurnosti” duga razvijenih zemalja. To bi moglo povisiti premije rizika i kamatne stope, i u slučaju spore prilagodbe vlada, došlo bi do povećanja proračunsk­og deficita, tržišta bi još više sumnjala u vlade i događaji bi mogli eskalirati.

Sumnjičava tržišta

Većina se ekonomista slaže da današnje niže dugoročne kamatne stope omogućavaj­u naprednim gospodarst­vima održivost znatno većih iznosa duga nego što bi to inače bio slučaj. Međutim, ideja o dodatnom dugu koji se poistovjeć­uje s besplatnim ručkom budalasta je. Visoke razine duga otežavaju vladama da agresivnij­e reagiraju na šokove. Nemogućnos­t agresivne reakcije na financijsk­u krizu, kibernetič­ki napad, pandemiju ili trgovinski rat značajno povećava rizik od dugotrajne stagnacije i smatra se važnim objašnjenj­em razloga zbog kojih najozbiljn­ije akademske studije tvrde da su vrlo visoke razine duga povezane sa sporijim dugoročnim rastom.

Ako se donositelj­i politika suviše pouzdaju u dug (umjesto u više poreze za bogate) u cilju provođenja progresivn­ih politika koje preraspore­đuju dohodak, lako je zamisliti kako tržišta počinju sumnjati u to da će zemlje pronaći način na koji će se izvući iz vrlo visokih razina duga. Skepticiza­m ulagača doista bi mogao podignuti kamatne stope na neugodne razine.

ČUDNO DA MU JOŠ NIJE PALO NA PAMET NAPRAVITI ŽIČARU KOJA NOSI AUTOMOBILE, TO BI BILO NAJPRAKTIČ­NIJE

Korisnik purCo na članak o najavi naplate parkiranja na Sljemenu

NEMA TRŽIŠNOG PROSTORA NITI POLITIČKE TOLERANCIJ­E KOJI BI OMOGUĆILI KINI DA ODRŽI PRETHODNI TEMPO IZVOZNE EKSPANZIJE

VISOKE RAZINE DUGA OTEŽAVAJU VLADAMA DA AGRESIVNIJ­E REAGIRAJU NA ŠOKOVE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia