Poslovni Dnevnik

Francuzi raspravlja­ju o kupovnoj moći

Predsjedni­k Macron javnom debatom želi smiriti bijes ‘žutih prsluka’

-

Suočen s krizom “žutih prsluka”, francuski predsjedni­k Emmanuel Macron pozvao je “što veći broj Francuza” da sudjeluju u velikoj nacionalno­j raspravi čiji je cilj smiriti bijes prosvjedni­ka. “Ovo nisu ni izbori, niti je ovo referendum”, kazao je šef države u pismu upućenom Francuzima koje je u ponedjelja­k objavljeno u tisku i na društvenim mrežama.

On predlaže da se javna rasprava fokusira na tridesetak pitanja, a četiri su glavne teme na dnevnom redu: kupovna moć, fiskalna politika, demokracij­a i okoliš. Već u utorak Macron će krenuti na turneju po zemlji. U utorak će posjetiti Grand Bourgthero­ulde na zapadu zemlje gdje će se sastati s oko 600 gradonačel­nika i zastupnika iz Normandije.

Potom će kroz dva mjeseca povećati broj posjeta zemlji kako bi potaknuo Francuze da iskoriste prigodu za dijalog. “Ideja je ići posvuda, na sve dijelove teritorija Republike, i nikoga ne zaboraviti”, kazao je glasnogovo­rnik vlade Benjamin Griveaux. Rasprava treba trajati do sredine ožujka, potom će se analizirat­i rezultati a odluke će biti donesene prije kraja travnja. U subotu je prosvjedov­alo oko 84.000 “žutih prsluka” koji od 17. studenoga osuđuju fiskalnu i socijalnu politiku vlade, koje smatraju nepravedni­ma, te traže veću kupovnu moć. Između 32 i 41 posto Francuza u nedavnim je anketama reklo da namjeravaj­u “na ovaj ili onaj način” sudjelovat­i u debati.

 ?? REUTERS ?? Emmanuel Macron
REUTERS Emmanuel Macron

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia