Poslovni Dnevnik

Industrija zlata našla rješenje za kritike o troškovima

Nakon što Newmont preuzme Goldcorp za 10 milijardi dolara, nova kompanija proizvodit će do sedam milijuna unci godišnje, najviše na svijetu

-

Američka rudarska tvrtka Newmont Mining izvijestil­a je u ponedjelja­k da će za 10 milijardi dolara kupiti manjeg konkurenta Goldcorp, čime će nastati najveći proizvođač zlata u svijetu. Newmont će za svaku Goldcorpov­u dionicu ponuditi po trećinu svoje dionice plus dva centa. To bi prema cijeni Newmontovi­h dionica na zatvaranju američkih burzi prošlog petka značilo da će za Goldcorp platiti 11,46 dolara po dionici, odnosno 18 posto više u odnosu na zaključnu cijenu Goldcorpov­e dionice na kraju prošlog tjedna.

Vrijednost tog sporazuma zaostaje u rudarskom sektoru tek za prošlogodi­šnjom Barick Goldovom akvizicijo­m Randgold Resources, napominje Reuters. Očekuje se da će novonastal­a kompanija godišnje proizvodit­i šest do sedam milijuna unci zlata u sljedećih deset godina. Tijekom 2017. godine Newmont je proizveo 5,3 milijuna unci zlata, a Goldcorp 2,6 milijuna unci. Nova će kompanija biti najveća u svijetu po rezervama i resursima za proizvodnj­u zlata i biti će locirana u zemljama s povoljnim uvjetima za rudarski sektor u Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji i Gani, navele su kompanije u priopćenju. Industrija zlata suočila se proteklih mjeseci s kritikama ulagača zbog vrlo lošeg upravljanj­a kapitalom. To je u kombinacij­i s padom zaliha zlata i većim troškovima vađenja potaknulo rudare na traženje rješenja za troškovno učinkoviti­je poslovanje. “Strateško opravdanje za spajanje Goldcorpa s Newmontom vrlo je uvjerljivo na mnogim razinama”, naglasio je glavni izvršni direktor Goldcorpa David Garofalo.

 ?? REUTERS ?? Za dionicu Goldcorpa američka je kompanija ponudila premiju od 18 posto
REUTERS Za dionicu Goldcorpa američka je kompanija ponudila premiju od 18 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia