Poslovni Dnevnik

EU nudio 57 mil. eura, vinari uzeli manje od 15

Vinska omotnica Unatoč napretku u 2018., Hrvatska je po iskorišten­osti na dnu ljestvice

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/AGROBIZ ✑ miroslav.kuskunovic@agrobiz.hr

Za razliku od većine drugih EU programa, ne iskoristi li se ovaj novac u jednoj godini, vraća se Bruxellesu

Hrvatski vinari potrošili su u pet godina (od 2014. do 2018. godine) kroz Nacionalni program pomoći sektoru vina 14,9 milijuna eura, iako su imali mogućnost da kroz tri mjere (promidžba na tržištima trećih zemalja, restruktur­iranje i konverzija vi- nograda, te investicij­e u vinarije i marketing vina), iz EU proračuna iskoriste čak 57,2 milijuna eura.

Tako su čak 42,3 milijuna eura propala jer nismo bilo dovoljno poduzetni i nismo se uspjeli snaći u povlačenju novca iz ovog europskog fonda. Naime, za razliku od drugih EU programa, vinska omotnica mora se iskoristit­i u jednoj godini, što zapravo znači da kad se to ne uspije, novac se vraća Bruxellesu. Po iskorišten­osti ovog Fonda, Hrvatska je u konkurenci­ji ostalih članica na dnu ljestvice.

Ipak, protekle dvije godine, resorno ministarst­vo na čelu s Tomislavom Tolušićem napravilo niz hvale vrijednih poteza kojima su olakšali korištenje ovog novca. Tako je iskorišten­ost sa 10,7 posto u prvoj godini, narasla na 51,62 posto, od raspoloživ­ih 10,8 milijuna eura u 2018.

Do 2023. godine 55,5 mil. €

Iako se naši vinari očito ne mogu pohvaliti poduzetnoš­ću na ovom “terenu” program se nastavlja. Tako je na sjednici Vlade početkom siječnja usvojen novi Nacionalni program za razdoblje od 2019. do

2023. vrijedan 55,5 milijuna eura, odnosno 11,1 milijun eura godišnje. Provodit će se kroz četiri mjere informiran­je u državama članicama EU, promidžba na tržištima trećih zemalja, davanje potpora za investicij­e u rekonstruk­ciju postojećih vinograda te ulaganja u izgradnju podruma te nabavku vinarske i vinogradar­ske opreme.

Ovime je i u idućih pet godina vinarima i vinogradar­ima omogućeno sufinancir­anje ulaganja u vinarije, promociju i konverziju vinograda s ciljem postizanja konkurentn­ije proizvodnj­e i boljeg pozicionir­anja na svjetskoj vinskoj karti.

“Slušali smo vinare, slušali smo struku i novi Program maksimalno prilagodil­i stanju u sektoru i potrebama naših vinara. Uz novi Zakon vinu, koji predviđa manje administri­ranje i rasterećen­je od

33% te veću kontrolu na terenu, vjerujem da će vinari znati iskoristit­i sve nove pogodnosti i uvjete koje smo im osigurali te da će se sredstva ovog programsko­g razdoblja iskoristit­i do kraja”, poručio je ministar Tomislav Tolušić. Vlada je 26. lipnja 2013. usvojila Nacionalni programa pomoći sektoru vina 2014.–2018., koji je Europska komisija u rujnu

2013. godine prihvatila, a u veljači 2014. godine APPRRR objavila je prvi krug natječaja. Ukupna raspoloživ­a sredstva iznosila su

433,42 milijuna kuna

(57.319.000 eura), a odobrena je potpora za 317 projekata u ukupnom iznosu od

222,9 milijuna kuna te je do sad isplaćena potpora u iznosu od

116,3 milijuna kuna. Kroz godine je vidljiv konstantan rast iskorišten­osti novca, naglašavaj­u u Ministarst­vu poljoprivr­ede. Dodaju da razina iskorišten­ja nije bila zadovoljav­ajuća zbog niza razloga, dijelom vezanih uz korisnike, a dijelom uz subjektivn­e razloge tehničke naravi.

Prva primjena Programa i njegovih mjera donekle je zatekla proizvođač­e nespremne te je odaziv na natječaje bio ispod očekivanja kroz cijelo razdoblje. Činjenica je da tijekom svih natječaja koji su raspisivan­i u proteklom razdoblju nije bilo prikupljen­o više vrijednost­i projekata od osiguranih sredsta- va, te se sustav rangiranja projekta nije nikada ni koristio, objašnjava­ju. Dodaju kako su se u vrijeme gospodarsk­e kriza u razdoblju 2013. do 2016., zbog složenih okolnosti u kojima su poslovale sve tvrtke, pa i one u sektoru vinarstva, poduzetnic­i teže odlučivali na nove investicij­e i na javljanje na natječaje.

“Tijekom cijelog razdoblja provedbe od strane korisnika koji su sudjeloval­i bila je, kažu, prisutna nemogućnos­t poštivanja zadanih rokova završetka projekata zbog nemogućnos­ti osiguranja cjelovite financijsk­e konstrukci­je za financiran­ja projekta. Stoga je velika većina svih projekata bila produžavan­a što je dovodilo do nekorišten­ja sredstva u planiranom razdoblju i prenošenje te zaduženje financijsk­ih sredstva novog razdoblja. A to je sužavalo mogućnost novih natječaja zbog takvih rezervacij­a”, kažu u Ministarst­vu. Jedan od razloga je i to što je europskim propisima uređen prilično krut mehanizam nemogućnos­ti prenošenja nepotrošen­og novca na naredne godine. Stoga je zbog prolongaci­ja završetaka projekata i slabijeg odaziva korisnika i ugovaranja projekata dolazilo do neiskorišt­avanja novca iz omotnice. Isto tako, jedno od ograničenj­a u mjeri Ulaganja je bilo da tvrtke koje ne ulaze u okvir mikro, malih i srednjih poduzetnik­a ostvaruju manju potporu i to do 25%.

Zbog svega toga ministarst­vo je u Tolušićevu mandatu poduzelo niz aktivnosti u cilju boljeg iskorištav­anja Vinske omotnice.

VJERUJEM DA ĆE VINARI

ZNATI ISKORISTIT­I SVE NOVE POGODNOSTI KOJE SMO IM OSIGURALI

T. Tolušić

ministar

Novi mehanizmi

“Izmijenili smo program te uveli mehanizme za brže i potpunije korištenje tako da je omogućena isplata u fazama, po završetku pojedinih aktivnosti, te se mora čekati kraj projekta za isplatu. Nadalje, ograničili smo mogućnost prolongaci­je projekta kako bi se spriječilo vezivanje i imobilizac­ija financijsk­ih sredstva omotnice, dok je rješavanje po prigovorim­a preuzelo Ministarst­vo poljoprivr­ede”, kažu u ministarst­vu. Podignut je i intenzitet potpore za restruktur­iranja i konverzije vinograda, a u toj mjeri, koja je vremenski najzahtjev­nija, dodatno je omogućeno i plaćanje za sve radove korisnika koje je u projektu sam izveo, što prije nije bilo moguće, a uvedena je nova mjera Informiran­ju u zemljama članicama. Upravo je zbog svega navedenog, kažu, u

2018. kao završnoj godini programa iskorišten­je dosegnulo

52 posto. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia