Poslovni Dnevnik

Porasle i

78 turistički­h tvrtki. Svima je zajedničko da bi ostali raditi u svojoj zemlji, i to barem sezonski, tijekom ljeta

-

doprinosim­o, napravit će se mogućnost za što veći ostanak mladih ljudi u Hrvatskoj”, ističe ministar.

“Turistička je godina već započela, a uspjeh, imidž hrvatskog turizma ovisi o svakom pojedincu zaposlenom u tom sektoru. Okrećemo se, stoga, prema radnoj snazi na našem tržištu rada. Vlada je pomogla poslodavci­ma i oslobodila ih određenih nameta, po pitanju toplog obroka i smještaja sezonskih radnika, a taj dio novca, oko 300 milijuna kuna, prelio se upravo za plaće zaposlenih u turizmu i vjerujemo da je njihov status puno bolji nego prije nekoliko godina”, nadovezao se Frano Matušić, državni tajnik u Ministarst­vu turizma.

I đaci i studenti na meti

“Vjerujemo kako će 2019. biti najbolja godina u povijesti hrvatskog turizma pa apeliramo na sve koji imaju interes za radom u turizmu da se jave i mogu praktički odmah početi raditi, jer takve su danas potrebe”, nastavio je Matušić.

Podsjetio je na šest centara kompetentn­osti, u Osijeku i Zabou, te Opatiji, Puli, Splitu i Dubrovniku, i kako će oko 500 milijuna kuna biti na raspolagan­ju za razvoj, infrastruk­turu u sljedećim godinama, i to iz EU fondova. Već dva mjeseca hotelske kuće intezivno rade na privlačenj­u domaće radne snage, a to je glavni cilj, istaknuto je, i HZZu.

“Na sjamove poslova pozvali smo i učenike srednjih škola te studente turizma, kako bismo ih što više animirali da prihvate posao. Jedna od naših glavnih aktivnosti je i prekvalifi­kacija nezaposlen­ih, a dosad smo za turistički sektor osposobili oko 2500 osoba”, kazao je Ante Lončar, ravnatelj HZZa. Okupilo se u Osijeku 78 poslodavac­a, a očekuje se kako će se na sva tri sajma predstavit­i oko 220 njih. Gužva je bila pred štandom Valamar Riviere.

“Tražimo sve sezonske radnike za hotelske operacije: konobar, kuhar, servir, sobarica, čistačica, radnik na bazenu, održavanju, recepcione­r… Na razini cijele grupacije ove ćemo godine imati ukupno 7000 zaposlenik­a, i to je čak 400 radnika više nego lani”, započinje Tina Pamić, Valamarova specijalis­tica u ljudskim potencijal­ima u Poreču.

Na prijavu za posao u ovoj tvrtki doslovce se čekalo u redu.

“Prvo nas pitaju za plaću, a potom kakav smještaj pružamo, koliko toplih obroka. Mi imamo jako dobre uvjete, naša minimalna neto plaća je 5000 kuna mjesečno za bilo koje radno mjesto. Osim toga, nudimo tri topla obroka, smještaj koji nam je na sve boljoj razini, trudimo se da radnicima bude udobno i ugodno daleko od njihovih kuća. Znači, to su jednokreve­tne i dvokrevetn­e sobe s internetom, televizijo­m, perilicama, sušionicam­a, prostorija­ma za igru, odmor, zabavu, Playstatio­nom…”, opisuje Tina Pamić.

Trude se, dodaje, produživat­i ugovore sezoncima koji su dobri, proaktivni, ambiciozni, imaju volje i želje.

“Imamo mjere stalnih sezonaca, a korisnici tih mjera imaju i prednost za dobivanje ugovora na neodređeno. Lani smo imali oko 1000 stalnih sezonaca, od njih je čak 150 dobilo ugovor na neodređeno”, iznosi ona. Stalni sezonac je, pojašnjava, mjera u suradnji s HZZom, a radnik tako radi šest mjeseci, a šest je mjeseci kod kuće i za to vrijeme dobiva naknadu.

“Međutim, imamo i svoj program Valamar + 3, gdje jamčimo radniku da radi minimalno devet mjeseci, a dok je tri mjeseca doma plaćeno mu je mirovinsko osiguranje i dobiva određenu naknadu”, zaključuje naša sugovornic­a.

Prvo nas u Valamaru pitaju za plaću i kakav smještaj pružamo i koliko toplih obroka. Naša minimalna neto plaća je 5000 kuna za bilo koje radno mjesto

Iskusnom kuharu i 14.000 kuna

Jadran d.d. iz Crikvenice traži čistačice, sobarice, kuhare, pomoćno osoblje u kuhinji, konobare…

“Za sobaricu je plaća 3500 kuna minimalno, za osam sati rada, a imamo i dodatak za nedjelju, praznike, popodnevnu smjenu. Jedan dan je slobodna, a prekovreme­ne se sate ili isplaćuje ili preraspodj­eljuje u radno vrijeme pa se onda radniku produži ugovor nakon završetka sezone”, objašnjava­ju u Jadranu. Tramonto s Korčule traži kuhare.

“Početna plaća za mlade kuhare je od tisuću eura, a za one s iskustvom 13.000 do 14.000 kuna pa naviše. Otvorena je nova kuhinja pa tražimo mladi tim koji će se s njome uhvatiti u koštac”, kažu nam u Tramontu, čiji je glavni kuhar Radovan Žagar – Slavonac pa su se u isti kraj zaputili po još radnika. ❖

 ?? DUBRAVKA PETRIĆ/
PIXSELL ?? Zadovoljni i jedni i drugi Mario Vukušić (lijevo) odradio je već 15 ljetnih sezona. Tina Pamić iz Valamara (desno) kaže da proaktivni­m sezoncima ugovorei produžuju
DUBRAVKA PETRIĆ/ PIXSELL Zadovoljni i jedni i drugi Mario Vukušić (lijevo) odradio je već 15 ljetnih sezona. Tina Pamić iz Valamara (desno) kaže da proaktivni­m sezoncima ugovorei produžuju
 ??  ??
 ??  ?? Marijana VukmiricaI­de kao pomoćna kuharica, a počela je prije dvije godine kao NKV
Marijana VukmiricaI­de kao pomoćna kuharica, a počela je prije dvije godine kao NKV
 ??  ?? Ana RabikČista­čica i pomoćna radnica iz Vinkovac ide na sedmu sezonu
Ana RabikČista­čica i pomoćna radnica iz Vinkovac ide na sedmu sezonu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia