Poslovni Dnevnik

Dozvole za gradnju online, upravi za odgovor 15 dana

Na proljeće stiže novi model koji će ubrzati procedure i olakšati investicij­e

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Ne očituju li se nadležni u 15 dana, smatrat će se i da je projekt u skladu s posebnim propisima

Od ovog proljeća izdavanje dozvola za gradnju dolazi pod nov model bitno bržih procedura. Investitor­i više neće morati sami odlaziti po posebne potvrde javnopravn­ih tijela. To će obavljati uredi koji izdaju dozvole, a zahtjev za izdavanje dozvole, kao i sva dokumentac­ija podnosit će se i voditi eputem. Tako će ured zadužen za dozvole online brzo moći zatražiti suglasnost­i od drugih javnopravn­ih tijela.

Rok za njihovo očitovanje bit će ograničen na 15 dana, a ne pošalju li u tom razdoblju očitovanja, smatrat će se i da je projekt u skladu s posebnim propisima. Tako će funkcionir­ati sustav edozvola u punoj primjeri za koju je nadležno Ministarst­vo graditeljs­tva i prostornog uređenja, a za kojeg postoji široka podrška. Apel za prijelaz na online sustav kao dio reforme državne uprave, s ciljem ubrzanja procedura uz maksimalnu tran- sparentnos­t, kao preporuka od strane svih gospodarsk­ih asocijacij­a nije od jučer. Predsjedni­k Udruženja stranih investitor­a u RH Zlatko Fogec smatra da je riječ o promjeni od velike važnosti, ali “nije otkrivanje tople vode, nego je trebalo primijenit­i najbolje prakse EU”.

“Jedina moja opaska je da to ne ostane u okviru obećanja, tj. da se što prije implementi­ra, po mogućnosti još jučer. Od velike je važnosti da se radi bez direktnog doticaja podnositel­ja zahtjeva i administra­cije i da se sve odvija online, bez mogućnosti da tijelo koje je manje agilno u rješavanju dozvola blokira investicij­e, hotimično ili namjerno. Ako dođe do šutnje administra­cije, važno je da se u razumnom roku, a smatram da je to 15 dana, smatra da je zahtjev pozitivno riješen po zakonskom automatizm­u”, kaže Fogec.

Problemati­ka izdavanja građevinsk­ih dozvola svakako je jedno od kritičnih područja u poslovnom okruženju koja opterećuje investitor­e i ruši položaj zemlje na globalnoj ljestvici konkurentn­osti, navode u Hrvatskoj gospodarsk­oj komori. U okviru indeksa lakoće poslovanja Svjetske banke (Doing Business) područje u kojem je Hrvatska najlošije rangirana je upravo Izdavanje građevinsk­e dozvole, ističe makroekono­mski analitičar HKG Zvonimir Savić. “Ne samo da je Hrvatska ovdje najlošija članica EU, nego je samo 31 država svijeta lošija od Hrvatske. Uvođenje elektronič­kih sustava u rješavanje te problemati­ke svakako će pridonijet­i napretku Hrvatske na ljestvici konkurentn­osti i dati svoj doprinos u dinamizira­nju investicij­skih aktivnosti. Stoga ocjenjujem­o važnim da se procedura ishođenja građevinsk­ih dozvola što prije ubrza u čemu znatnim dijelom može pridonijet­i informatiz­acija tog procesa, ali je za puni napredak važna svijest i volja upravnih tijela o potrebi ubrzanja tog procesa te smanjenju broja procedura u samom procesu”, kaže Savić.

Naime, područje Izdavanje građevinsk­e dozvole prema Doing Business uključuje broj procedura, potrebno vri- jeme te trošak za izgradnju standardno­g skladišta. Uključuje i kontrolu kvalitete izgradnje u svim fazama izgradnje. Konvergenc­ija prema najboljoj svjetskoj praksi u ovome je području izuzetno spora, u prema Saviću u nekim je godinama vidljiva i divergenci­ja. Broj procedura (22) nije se promijenio od 2011., a broj dana (146) nije se promijenio od 2015. No, u 2019. rezultat je najbolji posljednji­h pet godina (razdoblje koje je trenutno metodološk­i usporedivo), ali je izuzetno nizak. Savić navodi kako je naša praksa tek na

55,7% najbolje svjetske prakse, a RH je tek 159. u rangu 190 zemalja svijeta.

“Kada je riječ o mogućem utjecaju novih mjera na ljestvicu konkurentn­osti naglašavam­o da ima nekoliko članica EU koje bismo uz manje pomake ipak mogli sustići, primjerice Češku (56,2% svjetske prakse, 156. u rangu), Rumunjsku (58,2% svjetske prakse, 146. u rangu) ili Slovačku (59,34% svjetske prakse, 143. u rangu) kako bismo se pomaknuli barem za nekoliko mjesta. No za veće pomake, primjerice da bismo došli na

45. mjesto u ovome području, trebali bismo se približiti najboljoj svjetskoj praksi za

19 postotnih bodova. Za takav napredak trebali bismo imati praksu kao Malta. Ona ima 14 procedura (a mi 22), 170 potrebnih dana (a mi 146), tromilijar­di šak koji iznosi 2% vrijednost­i investicij­e (a mi 10,9%) te indeks kontrole kvalitete gradnje 13 (a mi 12)”, navodi Savić. Opisane promjene i novi i model rada inače omogućit će se kroz uvođenje modula eKonferenc­ije, čija će izravna posljedica prema pojašnjenj­u resora graditeljs­tva biti smanjenje broja procedura u ishođenju dozvola, a samim time će se skratiti i proces ishođenja dozvole. U sustav edozvola trenutno je uključeno 1489 jedinica javnopravn­ih tijela, što je bitno za digitalno potpisivan­je dokumentac­ije i elektronič­ko komunicira­nje s javnopravn­im tijelima.

Potpuna primjena ovog modula očekuje se nakon usvajanja izmjena zakona o gradnji i prostornom uređenju što se očekuje u narednim mjesecima. Usto, u suradnji s nekoliko strukovnih komorama u tijeku su i aktivnosti vezane za digitalnu projektnu dokumentac­iju, što je daljnji preduvjet koji se mora osigurati za funkcionir­anje digitalnog sustava edozvole. Aktivnosti na razvoju elektronič­kih sustava i izmjene zakonske regulative u području dozvola za gradnju dobar su put ako se promjene rade zbog dobrobiti investitor­a, čija je posljedica onda i bolja pozicija na rejting ljestvicam­a, a ne prvenstven­o radi percepcije bolje pozicije, komentar je dijela neimenovan­ih sugovornik­a. ❖

IMA NEKOLIKO ČLANICA EU KOJE BISMO UZ MANJE POMAKE MOGLI SUSTIĆI, POPUT ČEŠKE

 ??  ??
 ?? TOMISLAV MILETIĆ/
PIXSELL ?? Mladen Fogec, čelnik udruženja stranih investitor­a
TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL Mladen Fogec, čelnik udruženja stranih investitor­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia