Poslovni Dnevnik

Stečaj ili spas Uljanika i 3. maja šanse su 50:50

Nije poznato hoće li Debeljak odustati od svog modela

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Nakon Bruxellesa

Nije poznato hoće li Debeljak odustati od svog modela

Odnosi snaga trebali bi biti poznati do idućeg utorka kad je u Rijeci novo ročište za otvaranje stečaja 3. maja

Po povratku iz Bruxellesa Uljanikov odabrani strateški partner Tomislav Debeljak i država počinju pregovarat­i oko podjele tereta međufinanc­iranja s ukupno 600 milijuna kuna kojima bi se omogućilo deblokadu i dovršetak gradnje brodova. Kako se odvijaju pregovori, jučer nijedna strana nije željela javno iznositi svoje pozicije. Niti službeno, niti neslužbeno. Nejasno je tako hoće li Debeljak odustati od svoje ponude, koja polazi od toga da država u cijelosti sanira postojeće dubioze, a on sa svojim partnerom osigura poslovanje s čistim startnim pozicijama.

Logičan oprez

Iz Ministarst­va gospodarst­va čulo se uoči odlaska u Europsku komisiju kako je Debeljak tražio da za svoju participac­iju u financijsk­oj injekciji osigura kolateral, no najnovije informacij­e govore kako to nije izvedivo. Ministar gospodarst­va Darko Horvat s druge strane ponavlja da strateški partner treba pokazati želju, volju i financijsk­u sposobnost da se u proces restruktur­iranja uključi i prije verifikaci­je programa, a razumljiv je i logičan oprez Debeljaka.

Iz vladinih krugova čuje se kako je s njihove strane iznesen model kojim bi se omogućilo izbjegavan­je stečaja u 3. maju i Uljanik Brodogradi­lištu, a na Debeljaku je, kaže više su- govornika, da se izjasni hoće li sudjelovat­i ili ne. Iz Brodosplit­a, pak, zasad ni riječi odustaje li Debeljak od svog modela i što su njegove nove pregovarač­ke pozicije.

Prioritet 'gašenje vatre'

Činjenica je da je državi u ovom trenutku primarno “ugasiti vatru”, a prije svega umanjiti teret koji aktiviranj­em jamstava pada na državni proračun, što bi po Horvatovim riječima bilo 1,86 milijardi kuna. Taj novi angažman države u Uljaniku Europskoj komisiji zasad nije sporan budući da se njime, kako je pojašnjeno, štiti državni proračun od većih troškova, no pitanje ostaje li takav stav Bruxellesa i u slučaju da Debeljak u ovoj fazi ne priskoči u pomoć, jučer nije bilo jasnog odgovora.

Do kada će se, pak, čekati usuglašava­nje odnosa države i Uljanika s Brodosplit­om također nije pitanje na koje se u ovom trenutku može dobiti odgovor. Jasno je tek da bi odnosi snaga trebali biti poznati do idućeg utorka, kada se u Rijeci na Trgovačkom sudu održava novo ročište na kojemu se razmatra konačno otvaranje stečaja tog brodogradi­lišta.

U ovom trenutku može se tek ocijeniti da su za svaki scenarij šanse podjednake, 50:50 posto. ❖

 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Ministar gospodarst­va Darko Horvat: Neka strateški partner pokaže volju i financijsk­u sposobnost
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Ministar gospodarst­va Darko Horvat: Neka strateški partner pokaže volju i financijsk­u sposobnost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia