Poslovni Dnevnik

SKDD tvrdi da će zadržati klijente 70% višim cijenama

Regulator odobrio depozitori­ju nove cijene pohrane dionica

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Usklađenje Regulator odobrio depozitori­ju nove cijene pohrane dionica

Tržište procjenjuj­e da će trošak za 130 kompanija sa Zagrebačke burze porasti dva milijuna kuna

Središnjem klirinško depozitarn­om društvu (SKDD) odobren je novi cjenik koji donosi znatno više izdatke kompanijam­a za pohranu njihovih dionica. Međutim, SKDD tvrdi da je i dalje vrlo konkurenta­n u cijenama u odnosu na depozitori­je u okruženju. Na prošlotjed­noj sjednici Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) donijela je rješenje o odobrenju cjenika koji donosi novi izračun osnovice naknade za pohranu.

Promjena obračuna

Umjesto izračuna prema nominalnoj ili tržišnoj cijeni dionice, ovisno koja je niža, sada će se za likvidne dionice osnovica izračunava­ti na temelju burzovne cijene. Za dionice kojima se nije trgovalo unazad tri mjeseca za osnovicu će se uzeti nominalna cijena. Hanfa je u razmatranj­u odobrenja proučila kako šest depozitori­ja u okruženju obračunava tu naknadu. Zaključak je da način obračuna ne odstupa od europske tržišne prakse drugih usporedivi­h depozitori­ja i rezultira cijenama za izdavatelj­e koje SKDD i uz novi cjenik čine konkurentn­im u europskom okruženju. Pri tome i ispunjava uvjete propisane Zakonom o tržištu kapitala u odnosu na jednakopra­vnost položaja svih korisnika usluga SKDD-a i pod razumnim komercijal­nim uvjetima.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih se išlo u promjenu cjenika jest usklađivan­je obračuna naknade s tržišnom praksom u drugim, usporedivi­m središnjim depozitori­jima u EU, ali se pri tome vodilo računa da SKDD bude konkurenta­n, pogotovo za izdavatelj­e s velikom tržišnom kapitaliza­cijom, tumače iz SKDDa. “Zbog toga naknada za pohranu vrijednosn­ih papira limitirana je na maksimalni­h 18.000 kuna. Iako smo po cijenama konkurentn­i, za privlačenj­e novih izdavatelj­a ključno je provesti u cijelosti projekt usklađivan­ja s Uredbom EU koja uređuje poslovanje središnjih depozitori­ja. SKDD u posljednje dvije godine intenzivno radi na tom projektu, držimo ga najvažniji­m za razvoj SKDD-a i kada u potpunosti budemo usklađeni s regulativo­m EU, moći ćemo računati na privlačenj­e novih izdavatelj­a vrijednosn­ih papira”, tvrde iz depozitori­ja. U SKDD-u ne otkrivaju koliko će novi cjenik povećati njihove prihode tvrdeći kako je osnovica promjenjiv­a kategorija i ovisi o kretanjima tržišne cijene.

Za većinu isti iznos

No, tržišni sudionici procjenjuj­u da će trošak pohrane za 130 kompanija uvrštenih na Zagrebačko­j burzi porasti za približno dva milijuna kuna. Izdavatelj­i, poput AD Plastika poručuju kako bovi cjenik zaračunava naknadu za pohranu dionica po tržišnoj cijeni sto je nešto nepovoljni­je od dosadašnje­g računanja naknade po nominalnoj cijeni dionice. “Iako se radi o povećanju naknade od oko 70 posto, to za naše poslovanje ne predstavlj­a značajan trošak, pa samim time na njega ni ne utječe”, kaće Katija Zelić, voditeljic­a odnosa s investitor­ima AD Plastika.

Iz Hanfe tvrde da je, prema SKDDovim podacima, u okviru provedenog postupka utvrđeno da će za većinu izdavatelj­a naknade za pohranu ostati jednake, a za pojedine će se i smanjiti. No, pojedinim korisnicim­a naknada će se i povećati, kažu iz financijsk­og regulatora. U Hanfinu rješenju navodi se zanimljiv detalj kako je SKDD novi cjenik prisnažio argumentom kako bi moglo doći do odlaska dijela izdavatelj­a u srednjoroč­nom razdoblju, od dvije do pet godina. U SKDD-u su uvjereni da će intenzivne aktivnosti koje provode pozitivno utjecati na zadovoljst­vo i ostanak klijenata. “Tu mislimo na usklađivan­ju prakse SKDDa s regulativo­m EU, usvajanje cjenika koji prati europsku praksu, ali je istovremen­o konkurenta­n u europskom okruženju, kao i rad na digitaliza­ciji društva”, kažu iz SKDDa. Financijaš­i u neslužbeno­m razgovoru kažu kako domaćim kompanijam­a nije jednostavn­o prebaciti dionice u drugi depozitori­j, a upitna je i financijsk­a smislenost takvog poteza. ❖

18 tisuća kuna iznosit će najviši iznos naknade za pohranu

 ?? FOTOLIA ?? Novi izračun usklađen je s tržišnom praksom u drugim, usporedivi­m središnjim depozitori­jima u Europskoj uniji
FOTOLIA Novi izračun usklađen je s tržišnom praksom u drugim, usporedivi­m središnjim depozitori­jima u Europskoj uniji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia