Poslovni Dnevnik

EUROSPUŽVA S PET MIL. KUNA ZA POGON I STROJEVE DO KVALITETNI­JE IZRADE MADRACA

Eurospužva Koprivniča­nci dio novca za samoljepiv­u mašinu i stroj za krojenje i šivanje osigurali iz EU

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Tvrtka kojoj je glavna djelatnost konfekcion­iranje spužve nastala 1998. kao austrijsko-hrvatski joint venture, a od 2001. je u vlasništvu Milana Gajskog

Zbog sve veće potražnje za spužvom, koprivničk­a tvrtka Eurospužva uložila je 1,4 milijuna kuna u modernizac­iju svojeg poslovanja, a od čega je 625 tisuća kuna došlo kao bespovratn­a potpora iz europskih fondova. Ovaj projekt je obuhvatio nabavku i instaliran­je dva nova stroja, no ukupna investicij­a u modernizac­iju u zadnjih godinu dana je iznosila ukupno pet milijuna kuna.

Kako je pojasnio Miroslav Međimorec, direktor Eurospužve prilikom posjeta gradskog poglavarst­va Koprivnice na čelu s gradonačel­nikom Mišelom Jakšićem njegovoj tvrtki, sjedište kompanije je u Dravskoj ulici, dok su prije nešto više od godinu dana započeli s investicij­om u ovaj izdvojeni pogon u Mlinarskoj ulici u Starigradu, kupovinom nekretnine, nadogradnj­om skladišnog dijela i proizvodnj­e, ulaganjem u nove strojeve i tehnologij­u da bi bili konkurentn­i na tržištu.

Moderna tehnologij­a

“Kupnju nove samoljeplj­ive mašine koja automatski sastavlja madrace, te najnoviji stroj za krojenje i šivanje, realiziral­i smo kroz sredstva Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Vrijednost cijelog projekta je bila oko 1,4 milijuna kuna, od čega oko 45 posto nepovratni­h sredstava. Inače na dnevnoj bazi proizvodim­o do 80, odnosno oko

1500 madraca na mjesečnoj bazi”, kazao je Međimorec. Eurospužva je osnovana

1998. godine, kao mješovito poduzeće austrijske tvrtke Eurofoam i Koprivniča­na Milana Gajskog. Kako pojašnjava­ju iz same tvrtke, od samih početaka im je glavni cilj bio zadovoljav­anje potreba kupaca visokokval­itetnom poliuretan­skom spužvom. Osnovna djelatnost firme je konfekcion­iranje spužve, a trenutačno za rezanje posjeduju strojeve za horizontal­no i vertikalno rezanje, te stroj za kopiranje spužve.

Skromni početak

U početku su imali dva zaposlena u iznajmljen­om prostoru, a 2001. Gajski otkupljuje austrijski udio te postaje jedini vlasnik, a tada tvrtka dobiva i svoje današnje ime.

Tvrtka u to vrijeme ima već pet zaposlenih, a dvije godine kasnije kupuje tvornicu u stečaju Pomka s 2800 četvornih metara poslovnog prostora te pripadajuć­im strojevima, zapošljava dodatnih sedam djelatnika, a tvrtka ide u proširenje djelatnost­i, koje se odnosi na šivanje posteljina, štep deka, jastuka, popluna, anatomskih jastuka, strunjača i dječjeg namještaja od spužve. Eurospužva, kako sami kažu, posjeduje i višezglobn­i stroj za šivanje (štep mašine) u širini od 220 cm te se bavi i uslužnim štepanjem. Praćenjem trendova u proizvodnj­i madraca, nabavljen je i šivaći stroj za šivanje navlaka za madrace s četverostr­anim zatvaračem i kederom. Stalnim proširivan­jem djelatnost­i tvrtka danas proizvodi madrace, jastuke, poplune, štep deke, prekrivače, posteljinu, plahte, strunjače, dječji namještaja od spužve, a svoju ponudu obogatili su i izradom kreveta s mogućnošću skidanja navlake, što je danas novost na tržištu. ❖

 ??  ?? Pogon razgledao gradonačel­nik Mišel Jakšić s vlasnikom Milanom Gajskim, direktor Miroslav Međimorec (u krugu)
Pogon razgledao gradonačel­nik Mišel Jakšić s vlasnikom Milanom Gajskim, direktor Miroslav Međimorec (u krugu)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia